• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - B. S.

14.06.2016

19:07

PAŽNJA! VREME JE OPASNO PO ŽIVOT! Paklene vrućine stižu u Srbiju, od petka 40 stepeni!

Vesti

PAŽNJA! VREME JE OPASNO PO ŽIVOT! Paklene vrućine stižu u Srbiju, od petka 40 stepeni!

Podeli vest

Krajem nedelje nagli porast temperature... Lekari upozoravaju da se pripremimo za veoma toplo vreme...

Vrućina i sunčani dani konačno u Srbiji! Od druge polovine ove nedelje stiže pravi tropski talas, najavljuju meteorolozi. Dnevne temperature će biti od 30 do 35 stepeni, dok će u petak skočiti do 40 stepeni, najavljuju metereolozi.

Vazdušna masa sa severa Afrike doneće vrele dane i veoma toplo vreme
Đorđe Đurić, meteorolog

Prema njihovim rečima, kiša širom zemlje padaće još danas i u sredu, kada dolazi do razvedravanja i naglog porasta temperature. Ovakvo vreme, kažu oni, nastaviće se sve do kraja ovog meseca.

Tropski talas

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da nam od četvrtka stižu vreli letnji dani.

- Danas i sutra u Srbiji će se zadržati promenljivo vreme, praćeno pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura će se kretati od 14 do 16 stepeni, dok dnevna neće prelaziti 27. podelak. U noći između srede i četvrtka dolazi do razvedravanja i porasta temperature. Vazdušna masa sa severa Afrike doneće vrele dane i veoma toplo vreme. Već će jutarnja temperatura biti oko 23 stepena, dok će dnevna varirati od 30 do 36 stepeni - kaže Đurić.

Ali da nam leto zaista stiže pokazaće petak, kada će, prema njegovim rečima, temperatura biti čak 40 stepeni!

- Početak vikenda donosi još toplije vreme i jači sunčani intenzitet. Petak će biti najtopliji dan ove sedmice sa pravom letnjom temperaturom. Najtoplije će biti u Nišu, Leskovcu i Vranju - dodaje naš sagovornik.

print

Sa njim se složio i meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Slobodan Sovilj.

- Samo još do srede smenjivaće se sunce i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom. Ali zbog uticaja vrelog talasa koji će biti iznad naše zemlje od četvrtka očekujemo pravo leto - naglašava Sovilj.

Šok za organizam

On dodaje da će ovakvo vreme trajati sve do kraja juna, uz moguće kratkotrajne pljuskove u večernjim satima i temperaturama do 36 stepeni.

Rekordi

Najveće suše u Srbiji:
2000, 2003, 2007, 2011, 2012, 2013. i 2015.

Najveće poplave u Srbiji:
1980, 1981, 1988, 1999, 2002, 2005, 2006, 2009. i 2014.

Najtoplije leto: 2012.

Da najavljeni tropski talas i drastični temperaturni skok može dovesti do zdravstvenih tegoba upozoravaju i lekari.

Lekar Saša Milićević navodi da će ovakav temperaturni šok najteže pasti hroničnim bolesnicima.

- Najviše problema imaće oni koji pate od astme ili nekih alergijskih kijavica. Naravno, treba da se čuvaju i srčani bolesnici i vrlo je važno da se tokom ovih dana redovno pije terapija. Ono što, naravno, važi za sve građane jeste da moraju da se čuvaju sunca, da ne budu na otvorenom u najtoplijim satima u toku dana, da mažu kožu zaštitnim kremama i da pokrivaju glavu. To je jako bitno - kaže Milićević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
somi zajecar

pre 7 godina

Vreme se pokvari, pa se popravi, a covek nikada.Pa zasto onda kukati na promenu vremena/

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17