• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.07.2016

15:21

VANDALIZAM U SISKU! Nepoznati počinioci provalili u crkvu Svete Petke!

Vesti

VANDALIZAM U SISKU! Nepoznati počinioci provalili u crkvu Svete Petke!

Podeli vest

Nepoznati počinioci su uz upotrebu sile u noći između 4. i 5. jula provalili u crkvu Svete Petke u Sisku i naneli veću materijalnu štetu, objavljeno je danas na sajtu SPC

Kako je navedeno u saopštenju, vandali su obivši prozor ušli u hram, uništili i razbacali crkvene sasude i druge bogoslužbene predmete, a potom su se popeli na terasu parohijskog doma, obili balkonska vrata devastirali spavaće i dnevne sobe i u kancelariji Crkvene opštine razbacali arhivu i uništili kasu.

U saopštenju se ističe da to što su počinioci znali da sveštenička porodica neće biti u Sisku te noći, svedoči da se radi o dobro pripremljenoj i ostvarenoj nameri da se, još jedamput uputi otvorena pretnja Srpskoj pravoslavoj crkvi, njenom sveštenstvu i vernom narodu u Sisku i Hrvatskoj.

Iz Kancelarije mitropolita zagrebačko - ljubljanskog se pitaju i šta je sledeće ukoliko nadležni policijski organi u Sisku, kojima su redovno prijavljivani svi prethodni slučajevi pretnji, vređanja i verbalnog nasilja, ni ovoga puta ne pronađu počinioce te kakvom ''''teroru treba da bude izložena SPC, njeni hramovi i sveštenici da bi dobili zakonsku zaštitu''''.

 - 'Iz tog razloga Mitropolija zagrebačko-ljubljanska očekuje bratsku i hrišćansku pomoć Katoličke Crkve u Sisku -  navodi se u saopštenju u kome se kaže i da će o tom i sličnim slučajevima izvestiti Sinod SPC i druge relevantne domaće i međunarodne ličnosti i instuticije.

Kako se navodi, do napada na crkvu došle je posle više slučajeva upadanja u posed, vređanja, raznih vrsta verbalnog terora i pretnji upućenih parohu sisačkom svešteniku Veselinu Ristiću i članovima njegove porodice.

Hram Svete Petke u Sisku podignut je 1895. godine. Ustaše su ga zapalile u Drugom svetskom ratu, a tokom rata 1991-1993. godine hram i parohijski dom su provaljeni, opljačkani i minirani. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija