• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer.rs

06.07.2016

22:22

KATARINA REBRAČA TVRDI: Nisam uzela ni dinara od bolesnih!

Vesti

KATARINA REBRAČA TVRDI: Nisam uzela ni dinara od bolesnih!

Podeli vest

U Višem sudu u Beogradu počelo ponovljeno suđenje bivšoj manekenki Katarini Rebrači zbog zlouptrebe novca humanitarnog fonda koji je vodila

- Nisam kriva ni po jednoj tački optužnice, niti sam ikada prisvojila dinar od bolesnih!.

Ovako je danas, u Višem sudu u Beogradu, na ponovljenom suđenju koje se vodi protiv nje i još tri osobe zbog zlouptrebe novca skupljenog u humanitarne svrhe preko njenog fonda, izjavila nekadašnja manekenka, inače prvooptužena - Katarina Rebrača.

PREGOVORI PROPALI, POČINJE SUĐENJE! Rebrača odbila da vrati 10.000 evra!

Odlučnim glasom, samouvereno, koristeći se "podsetnikom", odnosno brojnim spisima, bivša manekenka je istakla:

- Ponavljam da nije tačno da sam ikada iskoristila svoj položaj osnivača Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača" da bih sebi pribavila bilo kakvu protipravnu imovinsku korist, niti je tačno da su Ministarstvo zdravlja i Institut za onkologiju ikada bili pokrovitelji Fonda, na čijem sam čelu bila. Takođe, netačni su i navodi optužbe da je jedan od osnovnih ciljeva osnivanja Fonda kupovina mamografa, kao i to da sam s tim u vezi sredstva sa računa podizala za svoje lične potrebe. Optužnica je proizvod nepotpunog finansijskog veštačenja jer, da je potpuno, sigurna sam da bi potvrdilo moje navode. Uostalom, sudu sam pre više od pet godina predala kompletnu dokumentaciju, ali očito da ona nije uzeta u razmatranje.

ŠOKANTNO PRIZNANJE KATARINE REBRAČE: Nemam od čega da živim!

Vrlo samouvereno, Rebrača je nastavila svoje izlaganje.

- Apsolutno su netačni navodi da sam, kako se navodi u optužnici, plaćala avio-karte za sebe i porodicu u iznosu od 3.309.978,60 koristeći karticu Fonda - objasnila je Rebrača.

UGOVOR SA B92

Istina je da sam zaključila ugovor o donatorstvu sa B92, gde je trebalo da doniram tri miliona dinara, a to je iznos koji sam sama odredila. U tom trenutku je, u okviru akcije Fonda, bilo sakupljeno više od 49 miliona dinara i, zahvaljujući angažovanju Fonda, grad je donirao Institutu 10 miliona dinara. Taj iznos bio je dovoljan da se plate dva digitalna mamografa. Od ovog iznosa dobavljaču mamografa je, od strane Fonda B92, uplaćen iznos od 43 miliona - objasnila je na suđenju Rebrača, dodajući da je Ugovor o donatorstvu zaključila verujući da se za taj novac mogu obučiti radiolozi koji bi radili na tim aparatima.

Rebrača je u svojoj odbrani, potom, do detalja, sudu opisala kako je došla na ideju da oformi Fond, a sve u nameri da pomogne bolesnim ženama, kao i to da se uselila u "ruiniranu" kuću na Vračaru, koju je prethodno koristio SPO, pa joj je trebalo potpuno renoviranje, do priče o novcu koji je uplaćivan na račun Fonda, što od strane raznih firmi, što od strane pojedinaca i, kako je navela, "brojnih uglednih ličnosti" i konačno, i o tome kako je on trošen.

- Moguće je da je sa računa DFK-a u korist agencija "K models", odnosno "Mima Art", "Top imidž" ili SZR "Centar za kreativno domaćinstvo" uplaćivana izvesna suma novca. Te agencije su bile angažovane na raznim aktivnostima Fonda, a bile su, između ostalog, jeftinije od nekih drugih koje se bave istim poslovima. Dakle, agencije ili pojedinci bili su angažovani vezano za različite manifestacije, za šta postoje dokazi, računi i kompletna prateća dokumentacija. Postoje i izveštaji banaka, a ja ne želim i ne sumnjam u njihovu validnost - istakla je optužena.

Rebrača je, nakon toga, sudu priložila verodostojne fakture, pres-kliping i svu ostalu dokumentaciju koja, kako tvrdi, "dokazuje" da su svi troškovi Fonda bili vezani za rad fondacije, a ne za njene lične potrebe.

REBRAČA DOBIJA NANOGICU?! Bivša manekenka će morati da vrati pare ako hoće da izbegne zatvor!

Nakon ovoga, optužena je zatražila od suda da se obavi novo finansijsko veštačenje, ističiću da prethodno nije urađeno kako treba, da je "nepotpuno" i potom, još jednom ponovila:

- Shvatite da nisam kriva! Nije tačno, ponavljam, da sam kroz delovanje Fonda pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist, kako stoji u optužnici. Za tim nije bilo potrebe, s obzirom na to da sam imala svoje prihode. Shvatite da nikada ne bih naudila bolesnima ili ih oštetila!

Podsetimo, postupak protiv Rebrače i njenih saradnica pokrenut je još 2010. godine. Suđenje je bilo u već poodmakloj fazi, kada je zbog promene predsednika sudskog veća vraćeno ponovo na početak.

Sledeći pretres zakazan je za 18. oktobar, kada će sud saslušati i ostale optužene.

OSTALA SAMA Katarina Rebrača bankrotirala!

Vlasnica Fonda "Katarina Rebrača" je, zajedno sa svojom majkom Sandrinom Bogunović, i dvema saradnicama, Slađanom Mironijom i Mirjanom Hristić, optužena da je od marta 2006. do aprila 2010, protivpravno prisvojila oko 37 miliona dinara, koje su na račune fonda uplatili donatori radi edukacije i informisanja žena o prevenciji raka dojke.

Rebrača je i ranije odbacivala sve navode optužnice, a za svoje hapšenje optužila nekadašnjeg direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Nenada Borojevića, koji je 2012. počinio samoubistvo. u sredu je istakla:

- Moja majka koja je, takođe, obuhvaćena ovom optužnicom, nije ni za šta kriva. Optužena je samo zbog toga što je majka Katarine Rebrače - istakla je optužena.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mikamika

pre 7 godina

E stvarno ti ne verujem, da si bas toliko nevina pricaj nekom drugom pa i sve da si renovirala kucu ej 37 miliona. Kazes da nemas od cega da zivis a onda si imala i za luksuz i silna putovanja, a najstrasnije je ako si uzela od bolesnih neces proci bez bozije kazne a ona je najstrasnija.

Cole5

pre 7 godina

Ја само знам да те године жутим лоповима била потребна медијски јака афера, пошто са Цецом нису више могли да манипулишу јер је прихватила нагодбу са тужилаштвом , зато су пронашли Катарину Ребрачу и гле парадокса главни сведок у целој афери је Ненад Боројевић ( извршио самоубиство вероватно под присилом да би заштитио породицу ), онај Ненад Боројевић што је био првооптужени у афери цитостатици, и гле другог парадокса у афери ребрача умешана је и тад најјача медијска кућа под контролом жуте лоповске олигархије, односно њихова фондација Б92. сад кад више жути лопови нису толико моћни, сад кад тужиоци и судије полако постају свесни да ако наставе да суде по диктату жуте лоповске олигархије и сами могу доћи под удар закона и завршити на исти начин као рецимо Катарина Ребрача, мишљења сам да ће права истина ко је и како покупио паре и ко стоји иза целокупне афере Ребрача. На крају не држим страну Катарини Ребрачи, и ако се у фер и поштеном суђењу са поткрепљеним непобитним доказима докаже да је крива треба да буде кажњена за пример јер је искористила доброту донатора за личну корист, а ако није крива правично јој платити за све што је претрпела а то наплатити од оних који су целу аферу покренули

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija