• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

12.07.2016

16:52

BEZ MILOSTI PREMA MONSTRUMIMA! Evo šta stručnjaci kažu o uvođenju smrtne kazne u Srbiji!

Vesti

BEZ MILOSTI PREMA MONSTRUMIMA! Evo šta stručnjaci kažu o uvođenju smrtne kazne u Srbiji!

Podeli vest

Posle ubistva trogodišnje devojčice u okolini Zaječara, u Srbiji je ponovo pokrenuta inicijativa za uvođenje smrtne kazne, ali su sagovornici Tanjuga saglasni da takva kazna nema preventivni efekat i da se na nasilje ne sme odgovarati agresijom

Oni ističu da je Srbija potpisnica međunarodnih konvencija o zabrani smrtne kazne, da ne postoji dokaz da bi to sprečilo nasilje, te da bi alternativa mogla da bude doživotna robija. 

Profesor Pravnog fakulteta Milan Škulić kaže da je potpisivanje peticije za uvođenje smrtne kazne počiniocima najtežih krivičnih dela, posebno kada su u pitanju deca, ljudska reakcija, ali da je tako nešto nemoguće iz formalno pravnih razloga.

- Srbija je članica Saveta Evrope, a sve države koje su u tom sistemu nemaju smrtnu kaznu kao krivičnu sankciju - rekao je Škulić Tanjugu i dodao da ne treba ni precenjivati značaj smrtne kazne u preventivnom smislu.

Kako kaže, u vreme kada je ona postojala u Srbiji bilo je teških krivičnih dela, dok i u zemljama koje danas imaju takvu kaznu postoje teška krivična dela počinjena prema deci. 

- Počinioci nikada ne razmišljaju o kazni koja bi trebala da usledi, već se plaše mogućnosti da budu otkriveni i da delo bude dokazano - rekao je Škulić i dodao da bi alternativa smrtnoj kazni bila kazna doživotnog zatvora, da je postojala inicijativa da se ona uvede, ali da se od toga odustalo.

Škulić smatra da je doživotna kazna zatvora adekvatnija za neke vrste krivičnih dela od postojeće koja predviđa maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina, te da ona najviše liči na nešto što je nekada bila smrtna kazna.

- Lično mislim da je ona u osnovi i humanija za počinioca krivičnog dela, jer onome ko provede decenije u zatvoru vrlo često je život teži i komplikovaniji na slobodi, ako su u poznoj starosi, bolesni. Njima je adekvatnija doživotna kazna nego kazna od 40 godina - kaže Škulić.

On smatra da je država od toga odustala iz straha da ne deluje preterano represivno iako, kako kaže, takve kazne imaju Francuska, Nemačka, Austrija, te da on ne vidi problem zašto ne bi i Srbija.

PSIHOLOG MILAN KOSTIĆ UVERAVA: Vladica se neće izvući NA LUDILO!

Pravna savetnica u Yucom-u Milena Vasić objašnjava da bi Srbija, ukoliko bi želela da ponovo uvede smrtnu kaznu, morala da menja Ustav, budući da u najvišem pravnom aktu postoji odredba u kojoj je Srbija država bez smrtne kazne. 

Ona je podsetila da je smrtna kazna u Srbiji ukinuta 2002. a poslednji put je izvršena 1992.

Vasić navodi da zemlje koje su zadržale tu krivično-pravnu instituciju, poput pojedinih država SAD, Kine, Japana, Saudijske Arabije, Singapura, ne raspolažu statističkim podacima da smrtna kazna na bilo koji način utiče na stopu smanjenja kriminaliteta, bez obzira na to o kojim krivičnim delima se radi.

To znači, dodala je, da ne postoji dokaz da će smrtna kazna na bilo koji način poboljšati situaciju u društvu i biti prevencija nasilju.

- S druge strane, vi smrtnom kaznom rizikujete da osudite i ubijete nekoga ko je možda nevin, jer znamo da nijedan pravosudni sistem nije savršen i da vrlo lako može doći do greške - rekla je Vasić. 

Ukazala je da se odgovori na nasilje u društvu mogu tražiti i u drugim naukama, poput sociologije, psihologije, antropologije, a ne nužno u pravnoj represiji.

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Srbiju potresa serija zločina, međutim to nije samo naš problem, nasilja ima u celom svetu!

Direktorka bolnice "Laza Lazarević", neuropsihijatar Slavica Ðukić Dejanović, kaže da odgovor na agresiju nikako ne sme biti agresija, jer to rađa samo novu agresiju.

Ideja o tome da se vrati smrtna kazna potpuno je suprotnosti onome što treba činiti, a to je preventivno delovanje, a ne vraćanje primitivizmu, rekla je Tanjugu Ðukić Dejanović. 

Lekar i bivši poslanik Dušan Milisavljević, koji je pre dve godine je u skupštinsku proceduru uputio Predlog izmena Krivičnog zakonika, smatra da oni koji počine zločin nad decom treba da dobiju maksimalne zatvorske kazne.

Zalaže se i za obavezan registar i javno objavljivanje pedofila, kao i za zabranu njihovog prisustva u blizini vrtića i škola. 

Milisavljević je ranije predložio da se u zakon uvede medicinski tretman za pedofile i silovatelje povratnike, koji bi se ogledao u uvođenju androgenih blokada, kao i dodatno uvođenje psihijatrijskog tretmana.

Za doživotnu kaznu za sve one koji detetu oduzmu život zalaže se otac ubijene devojčice Tijane Jurić, Igor Jurić, koji je osnovao i fondaciju s ciljem da se edukacijama i inicijativama doprinese većoj bezbednosti dece i mladih.

On je na svom Fejsbuk profilu napisao da se tragedije ponavljaju jer se zločinci ne plaše i imaju prostor da ostvare svoje gnusne namere, a da im onda srpski zatvor sa hotelskim uslovima dođe kao nagrada.

- Imali smo snagu za Tijanin i Marijin zakon, moramo imati snagu u insistiranju da registar pedofila bude popunjen i javan, i za ono najvažnije - da se ubistvo kazni doživotnom robijom. Znam da će mnogi reći da doživotna robija nije dovoljna i da je čak i smrtna kazna blaga za ovakve zločine i naravno da se kao otac žrtve slažem sa vama, ali ovo je trenutno sa pravne strane jedino što možemo i moramo... Za početak - naveo je Jurić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Veverica

pre 7 godina

Kakva smrt,kakva robija,dusevna bolnica?Koncentracioni logor za ovakve.Da mole smrt da dodje po njih,a da skapavaju u istim mukama kao zrtve im.Posebna ustanova za ovakve,na gomilu sve, bez zidova unutra,neka se vrebaju,siluju,jedu,sahranjuju,sve tu.Nije humano humano tretirati ove greske prirode.Nije humano prema ostatku covecanstva primenjivati iste zakone za njih i za druge prestupnike.Zasto bi mi ulazili u njihove glave i ispitivali njihove pobude.Da je to moguce,ne bi ovakvih monstruoznosti ni bilo.Svaki je greska prirode i treba ga amputirati iz zivota,ali ne smrt, smrt je nagrada za ovakve.\n

lili

pre 7 godina

E pa kad nece drzava, hoce narod!!!! Bice oko za oko, zub za zub kao kod turaka - ubistva bez dokaza.

magda

pre 7 godina

Svi ovi zakljucci bajnih psihologa i psihijatra se zasnivaju na percepciji zlocinca ,sta bi za njih bilo najbolje.Kad bi se njihova percepcija zasnivala na zrtvi i to, koje je zverstvo zrtva prezivela onda bi zakljucci bili drugaciji.Pitala bih gospodju Dejanovic da li bi vise sazaljevala psihopatu koji uziva u mucenju ili ne daj boze njenu cerku koja bi bila zrtva takvog cudovista.Neka psihijatri prema tezini zlodela i trpljenja zrtve, procenjuju tezinu kazne.Ako se monstrumi kao takvi radjaju a utvrdjeno je da je psihopatija karakterna osobina koja se ne moze izleciti,zasto dopustiti takav zivot, zbog koga neko dete opet moze da strada.\n

Saša

pre 7 godina

Van, svake pameti IZNESENI STAVOVI I TUMACENJA. Zasto? Zakon i ustav covek pisao tako ga isto i brisao!... Jaka mi polemika, i tribina za debatu... O smrtnoj kazni... Sreca, te nismo svi istomisljenici... Cuj, mazim i pazim UBICU DETETA (3)... UBICU uopsteno... Vazi! Mutav sam bez tog gradjanina - IDIOTA. Zna se... MEDJ\' OCI JUNACE... TRASSS!... I GUZA JUNAKA ZAGLAVI U MUSKATLE... Samo se KOPRCNE... Razbljuzga po SAKSIJAMA u dvoristu... Jaooo, i to onako momacki uz PRETICANJE METE!... Molim lepo ipak stil se trazi jok, TRALJAVO palamudenje vatrenim naoruzanjem... Pustis ga FIGURU dve ispred i BUMMM!... Piz****ju napravi po MUSKATLAMA!... Da, ZEVNE! Jok, bre... Veoma tesko, skoro nemoguce... J****G muskatle su to!... Nema zezanja... Gadno bilje!... Cuj\' da saosecam bol UBICA... Mrs\' bre.\n

Ina

pre 7 godina

O tome trba li uvesti smrtnu kaznu treba da odlucuju oni kojima su nekoga dragog i najrodjenijeg zlikovci svirepo ubili. Nije Slavica Djukic Dejanovic bogom dana i njoj slicni da daje strucno misljenje iz svoje fotelje dok joj je sin ziv i zdrav,sit i napit. Oni imaju kome da se raduju i koga da gledaju dok roditelii zrtava od sada pa dok su zivi gledace samo nadgrobne ploce. Onog momenta kad mi postajemo zrtve menjamo misljenje i arsine. Kakva humanost za zveri? Koga briga za njihovu resocijalizaciju ,bolest i starost kad su oni nekom svirepo prekinuli detinjstvo.Vredjate inteligenciju svakog gradjanina Srbije gospodo funkcioneri, menjajte zakon, boli nas smrt ove dece toliko da se plasimo da svi mi ne postanemo zveri i uzmemo pravdu u svoje ruke. Oni ne zasluzuju zivot tako zli i truli jer su nekom dobrom i nevinom uzeli zivot.Necemo da izdvajamo ni dinara od svojoh malih primanja da im finansiramo sve udobnije celije internet i knige.Bolesna deca putem medija sakupljaju za svoje lecenje za njih nema novca i standarda a za zlikovce ima.Skotovi se mnoze, mi zrtve zaboravljamo a prema njima smo humani jer to tako kaze Slavica i njoj slinicni drzeci se cvrsto svojih fotelja.Cutite bar dok bol malo ne umine sve nas.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija