• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.09.2016

13:58

SLUČAJ ĆURUVIJA! Legija svedoči 26. septembra!

Vesti

SLUČAJ ĆURUVIJA! Legija svedoči 26. septembra!

Podeli vest

Svedočenje ključnog svedoka na suđenju optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine u centru Beograda, Milorada Ulemeka Legije, zakazano je za 26. i 27. septembar

To je Tanjugu rekao je punomoćnik porodice Ćuruvija, advokat Slobodan Ružić, koji je o saslušanju Ulemeka juče obavešten.

Pored Ulemeka, kako je dodao, na suđenju bi u tim terminima trebalo da svedoče i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana", braća Miloš i Aleksandar Simović.

Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek se smatra ključnim svedokom u ovom procesu jer je u januaru 2014. godine nakon njegovog iskaza pred tužilaštvom za organzivani kriminal, pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Prema tadašnjem saopštenju tužilaštva, Ulemek je svojim iskazom bitno doprineo pomaku u istrazi slučaja Ćuruvija, a za svoje svedočenje nije tražio nikakve protivusluge ili beneficije.

U pomenutim terminima Ulemek bi trebalo da pred sudskim većem prvi put javno govori o svojim saznanjima o likvidaciji Ćuruvije.

On inače služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Ðinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela "zemunskog klana".

Braća Simović su takođe na odsluženju višedecenijskih kazni zbog učešća u ubistvu Ðinđciha i krivičnih dela koja su počinili kao članovi "zemunskog klana".

Za petak 23. septembar, planirano je i ispitivanje nekadašnjeg načelnika DB-a Zorana Mijatovića.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Hercegov Grad

pre 7 godina

Doslo vreme gde se pomeranje izdajnika zemlje i rusilaca legalne vlasti, velica i ide smerom da je izdaja zemlje visoki cin demokratije! \n

tt

pre 7 godina

Mislim da je patriotizam, u novije vreme , lična karakteristika, a da je borba za vlast poprimila obim kolektivne svesti i kolektivne borbe. To dokazuje broj preletača u partijama i frekvenciju preletanja pojedinih preletača. Prosto rečeno, Ćuruvija je ubijen radi opasnosti po ličnu vlast , a Legija je zatvoren kao opasnost za ličnu vlast. Veći zločinci su svakako Đinđić, Đelić, Dinkić, Labus i Vlahović koji su direktno uništili bankarski sistem Srbije i privredu sistemom privatizacije. Pri tome je Đinđić to uradio iz neznanja ekonomije radi lične vlasti, a ostali zloupotrebljavajući znanje radi koristoljublja. Legija je smešan u odnosu na njih.

BR

pre 7 godina

Ko god je pogledao sudjenje za ubistvo Djindjica,a ima minimum logicog shvatanja i rasudjivanja shvatice da je Legiji sve ovo namesteno. Ne treba mu dipoma jurisprudencije niti sudska praksa . Osudjen je bez i jednog validnog dokaza... Optuzbe nemaju cinjenicno uporiste... Sudjenje je farsa i lakrdija. Presuda, pravno nonsesna i paradoksalna !Nije izvedena rekonstrukcija dogadjaja... Uvidjaj uradjen u potpunom haosu.Najeci heroj i patriota u savremenoj istoriji Srbije kaznjavan za ono sto mu se pripisuje, a ne za ono sto je ucinio. Contra factum non datur argumentum - protiv cinjenice nema dokazivanja - sudijo i tuzioce - NARODE SRBSKI

ljubisa

pre 7 godina

25-og referendum,a 26-og otvaranje poglavlja za podizanje optužnice čedomoru j. i parazitima... milina....

TEO

pre 7 godina

Najbolji legionar, patriota, vratio se da brani Srbiju.Pošten, principijelan, odgovoran, čovek od reči. Nekad ponos države.Jedan od najboljih. Mnogo zna, jer oblast njegovog rada je bila takve prirode. Niti je ubica, niti nalogodavac.Odluka je bila političke prirode. Pukovniče, glavu gore, onako kako ti samo umeš,došlo je vreme da istinu ispričaš, a već si mnogo rekao i do sada.Svu gamad pošalji tamo gde im je mesto odavno bilo. Živeo, samo napred!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija