• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.09.2016

21:05

BRUKA! OGNJANOVIĆI NISU PRALI PARE?! Tužilaštvo ih i pored dokaza oslobodilo optužbi za proneveru!

Vesti

BRUKA! OGNJANOVIĆI NISU PRALI PARE?! Tužilaštvo ih i pored dokaza oslobodilo optužbi za proneveru!

Podeli vest

iše tužilaštvo zbog nedostatka dokaza odustalo od optužnice protiv Jelene i Nebojše Ognjanović za proneveru para od donacija za njihovu ćerku. Policajci u šoku, tvrde da su dokazi neoborivi

Više tužilaštvo u Beogradu odustalo je od krivičnog gonjenja protiv Nebojše i Jelene Ognjanović za proneveru novca od donacija za lečenje njihove pokojne ćerke Tijane (8), za čiji život se u proleće 2013. borila skoro cela Srbija!

U policiji, međutim, tvrde da je ovo skandal, jer su "dokazi o nenamenskom trošenju novca čvrsti kao stena i neoborivi"!

OKONČANA ISTRAGA, nema optužnice protiv Ognjanovića!

Tužilaštvo je, naime, juče saopštilo da je odustalo od krivičnog gonjenja Ognjanovića jer "iz prikupljenih dokaza tokom istrage ne proizilazi opravdana sumnja koja je neophodna da bi optužnica bila podignuta"?! Međutim, policijski tim koji je podneo krivičnu prijavu protiv Ognjanovića ogorčen je ovakvim epilogom.

Nije ni operisana

Sve je, naime, počelo u aprilu 2013, kada je objavljeno da je tada osmogodišnjoj Tijani hitno potrebna operacija srca na Klinici u Hjustonu u SAD. U roku od nekoliko meseci skupljeno je rekordnih 2,58 miliona evra. Nažalost, Tijana je preminula 15. jula 2013. u bolnici u Hjustonu, pre operacije.

U policijskoj dokumentaciji, u koju je Informer imao uvid, vidi se tok kretanja novca od početka aprila do kraja jula.

Zoran Sinko

- Dana 8. aprila 2013. sa deviznog računa Tijane Ognjanović u Komercijalnoj banci Beograd podignuto je 20.000 dolara u gotovini, a dan kasnije sa istog računa još 5.000. Isplata je izvršena po nalogu Jelene Ognjanović. Po dolasku u SAD, Jelena je 18. aprila na račun u "JP Morgan Chase Bank" u Hjustonu uplatila 18.000 dolara. Za vreme boravka u SAD organizovane su donatorske večeri, na kojima je prikupljeno još novca za lečenje. Novac je predat roditeljima i uplaćen na račun, a pojedini građani SAD srpskog porekla plaćali su roditeljima troškove boravka u Hjustonu i novčano ih pomagali - objasnio je naš sagovornik iz policije.

Brojke u slučaju "Ognjanović"

  • * 2,58 miliona evra sakupljeno u humanitarnoj akciji za Tijanu
  • - 1.112.000 dolara uplaćeno za lečenje u Hjustonu
  • - 138.000 dolara skupljeno u SAD, od toga deo potrošen nenamenski (tvrde u MUP), a 100.000 dolara prebačeno na račun u Srpskoj banci
  • * 1,66 miliona evra ostalo kao predmet ostavinske rasprave
  • * 1,2 miliona evra Ognjanovići dali Institutu za majku i dete u Beogradu
  • * Preostali novac, navodno, prosleđen drugoj bolesnoj deci

Pre nego što je Tijana stigla u Hjuston, za lečenje je uplaćeno ukupno 1.112.000 dolara ili 828.730 evra.
Naš sagovornik iz policije, koji je učestvovao u temeljnoj istrazi, kazao nam je da su američki istražni organi još u maju prošle godine dostavili precizne podatke o trošenju novca od donacija u njihovoj zemlji.

- Postoji 'crno na belo' da su Jelena i Nebojša za vreme boravka u SAD nenamenski potrošili najmanje 27.413 dolara. Od početka juna do sredine jula oko 1.300 dolara je potrošeno za sitne račune. Od 10. jula, samo pet dana pre nego što je Tijana umrla, registrovani su troškovi u salonu lepote ("Day spa Beautique" salon), zatim u prodavnicama "Nordstorm", "Kroger" i druge - objašnjava naš izvor.

Međutim, samo nekoliko dana nakon ćerkine smrti, Ognjanovići su pazarili tehničku robu, naočare za sunce i ostalo.

ODBLOKIRANI RAČUNI OGNJANOVIĆA Deo novca uplaćen za lečenje devojčice

- Dana 18. jula u "Apple store" potrošili su 6.421,22 dolara za tehničku robu i još 200 dolara u prodavnici naočara "Sunglass Hut". Narednog dana potrošili su još 120 dolara u prodavnici satova "Fossil". Istog dana sa računa su podignuti iznosi od 9.000 i 18.413.38 dolara u kešu. Još 100.000 dolara prebacili su sa računa u "JP Morgan Chase bank" na Nebojšin račun u Srpskoj banci - naveo je naš izvor.

CIK: Objavite dokumenta!

Centar za istraživanje korupcije (CIK) tražio je od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i MUP da u interesu javnosti i građana koji su prikupljali novac za malu Tijanu Ognjanović, ali i drugih donatora, objave sva dokumenta koji se odnose na račune ove porodice u SAD, a koji su navodno bili skriveni i za koje se nije znalo tokom akcije prikupljanja novca.
- Smatramo da je to veoma važno jer je ceo slučaj pun spekulacija i nedorečenih činjenica i, imajući u vidu veliko interesovanje javnosti, važno je na sve to staviti tačku i reći pravu istinu - naveli su u CIK.

Za vreme boravka Ognjanovića u SAD po njihovom nalogu isplaćeno je ukupno 137.863,84 dolara.

Prosledili pare

Po povratku u Srbiju Ognjanovići su tvrdili da su sa Tijaninog računa platili za lečenje 1,1 milion dolara i da će preostalih 1.665.000 evra, koliko im je ostavinskom raspravom pripalo, proslediti u humanitarne svrhe. Od toga su donirali 1,2 miliona evra za kupovinu medicinskih aparata i opreme, dok su ostatak prosledili za lečenje 13 obolelih mališana.

 

 

Policija je nakon toga podnela krivičnu prijavu protiv Ognjanovića zbog pronevere 100.000 dolara i oko sedam hiljada evra, ali su nam juče rekli da je u međuvremenu utvrđeno da je ta cifra još i veća. Tužilaštvo je, pak, smatralo da sa tim dokazima ne mogu izdejstvovati osuđujuću presudu za Ognjanoviće. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dragan

pre 7 godina

Trebalo im je vremena sve da namire.Staro pravilo,ako ukrades salamu,ode na robiju,ako ukrades milione,nema dokaza.\n

Mike

pre 7 godina

nista novo to prilici srbiji jer su kriminalci na vlasti .

Mirce

pre 7 godina

Pa, oni nisu ni "zasluzili" dete, valjda im je zato Bog oduzeo.

Ljubo

pre 7 godina

Nije dobro ,ljudi kroz ovakve stvari odustaju ,budu sumnjicavi i kada treba i kada ne treba za nekome pomoci , ne mogu da razumim ni te jadne roditelje ,taj prokleti novac na koji niko imun nije ....

nela

pre 7 godina

Nazalost,nikad se vise necu odazvati za pomoc i dati dinar u Srbiji.FUUUUJ !!!!!!

Supovci

pre 7 godina

Kada se sledeci put trazi pomoc za neko dete, molim vas objavite CIJE je to dete, KO su i STA SU njegovi roditelji. Mi, obicni gradjani, koji dajemo pomoc razmislicemo debelo iz ovog iskustva CIJOJ deci mozemo uplatiti pomoc. Sto manje pismeni roditelji, to POSTENIJI!

duda

pre 7 godina

pa to je bilo za ocekivati. sad lepo kompletno tuzilastvo istraziti. ko je i koliko dobio od ognjanovica ?!

zoran

pre 7 godina

NEKA CIK OBJAVI DOKUMENTACIJU.NIKADA SE NECU ODAZVATI SLICNIM APELIMA

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija