• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.09.2016

14:09

KLJUČNI SVEDOK! Legija stigao na suđenje za ubistvo Ćuruvije!

Vesti

KLJUČNI SVEDOK! Legija stigao na suđenje za ubistvo Ćuruvije!

Podeli vest

Na suđenje nekadašnjim pripadnicima Državne bezbednosti (DB) optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine stigao je ključni svedok Milorad Ulemek Legija, nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije koja je delovala pod komandom DB

 

On je prebačen iz Zabele i nešto posle 13 časova uz izuzetno jake mere bezbednosti stigao u zgradu Specijalnog suda u Ustaničku. Sve vreme od Požarevca su ga pratili helikopteri, a saobraćaj je bio obustavljen dok je prolazila kolona u kojoj se nalazio Legija.

Ovo će biti njegovo prvo svedočenje u slučaju ubistva Ćuruvije, a smatra se ključnim svedokom u ovom procesu jer je u januaru 2014. godine nakon njegovog iskaza Tužilaštvu za organzivani kriminal, pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Prema tadašnjem saopštenju tužilaštva, Ulemek je svojim iskazom bitno doprineo pomaku u istrazi slučaja Ćuruvija, a za svoje svedočenje nije tražio nikakve protivusluge ili beneficije.

Takođe, tužilac, advoakti, optužrni i članovi sudskog veća imaće pravo da mu postavljaju pitanja.

Bivši komadant JSO Milorad Ulemek Legija inače služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela "zemunskog klana".

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, a radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.
 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17