• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

26.09.2016

20:32

LEGIJA U SPECIJALNOM SUDU: Zemunskom klanu sugerisano da likvidira Ćuruvijine ubice!

Vesti

LEGIJA U SPECIJALNOM SUDU: Zemunskom klanu sugerisano da likvidira Ćuruvijine ubice!

Podeli vest

Svedok na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Milorad Ulemek Legija izjavio je večeras u Specijalnom sudu da mu je prećeno kako bi odustao od svedočenja u tom slučaju, ali nije naveo ko mu je pretio

Na pitanje okrivljenog Ratka Romića da li mu je on pretio, Ulemek je odgovorio:

"Direktno niste, možda jeste, a možda niste".

Na Romićevo pitanje da li mu je Miroslav Kurak pretio, Ulemek je odgovorio da ne zna:

"Ne znam. Nije se predstavio, a ko je koga slao, to ćemo da vidimo".

Ulemek je prethodno rekao i da zapisnik prilikom davanja izjave u zatvoru "Zabela" (u januaru 2014) nije pročitao, a da je potpisao poslednju stranu.

"Sve je snimano audio, i zapisnik je bio otkucan, a ja sam potpisao prvi i poslednji papir", rekao je Ulemek.

LEGIJA U SPECIJALNOM SUDU: Nemam saznanja o ubistvu Ćuruvije!

Na zahtev predsedavajuće sudskog veća, sudije Snežane Jovanović da pojasni izjavu, Ulemek je odgovorio da je potpisao poslednju stranu na kojoj je pisalo da je prisutan "taj i taj".

Public
Slavko Ćuruvija

Na Romićevo pitanje da li je s Radomirom Markovićem nekada razgovarao o ubistvu Ćuruvije, Ulemek je odgovorio odrečno:

"Nikada nisam s Markovićem razgovarao o ubistvu Ćuruvije".

Bivši komandant JSO, je tokom svedočenja rekao i da mu niko ništa nije obećao da bi svedočio u ovom slučaju: "Pa šta su mi nudili. Meni ne može ništa da obeća, ni Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija".

On je rekao i da krajem 2013. godine iz Zabele prebačen u Klinički centar Beograd radi zdravstvenih problema s gelerima koje ima u stomaku, kao posledica ranjavanja.

Ulemek je rekao da je tu video tadašnjeg ministra pravde Nikolu Selakovića ali da s njim nije razgovarao.

 - Nisam razgovarao s njim, on se samo pojavio na vratima sobe... bilo je: Dobro veče, dobro veče, on je samo provirio u sobu - rekao je Ulemek.

Na pitanja odbrane okrivljenih zašto se baš sada setio da svedoči o ubistvu Ćuruvije, Ulemek je odgovorio i da ga niko o tome ništa pre nije pitao.

DRŽAVNA BEZBEDNOST UBILA ARKANA Objavljen ključni iskaz o atentatu na komandanta SDB Željka Ražnatovića!

Public
RADE MARKOVIĆ

Prema njegovim rečima, prvi koji je to uradio, pre više od dve godine, bio je šef obezbeđenja u Posebnom odeljenju zatvora u Zabeli, koji je i član Komisije za otkrivanje ubistava novinara.

Ulemek na većinu pitanja odbrane okrivljenih nije želeo da odgovori da ne bi, kako je rekao, sebe izložio krivičnoj odgovornosti.

Na početku svedočenja Ulemek je rekao i da ostaje pri onome šta je rekao tužiocu, a što je deo optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal.

Advokati porodice Ćuruvije i optuženih, u izjavama novinarima ispred zgrade Specijalnog suda, izneli su dijametralno suprotne ocene Ulemekovog svedočenja.

Pravni zastupnik porodice Ćuruvija, advokat Slobodan Ružić je rekao da je Ulemekov iskaz u vezi ubistva Ćuruvije validan i da je svedok u njemu naveo da mu je "Marković praktično sugerisao koja su lica to izvršila".

 - Takođe, rekao je, da je nakon 2000. godine bila neka vrsta naloga prema pripadnicima zemunskog klana da ubiju Romića i Kuraka, i da su nakon toga dolazili kod njega kući, i da je potom taj nalog povučen - rekao je Ružić.

On je naveo i da nema saznanja o tome ko je pretio Ulemeku da ne svedoči ali da misli da je uplašen: "Mislim da je očigledno da je čovek u strahu".

Pravni zastupnik okrivljenih Romića i Radonjića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović je ocenila da Ulemekov iskaz pred Specijalnim sudom predstavlja insinuacije.

 - On je u startu rekao da ostaje pri iskazu koje je dao tužiocu ali je na većinu ključnih pitanja , i tužioca i advokata okrivljenih odgovorio tako što se pozivao na svoje pravo da ne svedoči zato što bi, prilikom svedočenja sebe doveo do krivičnog progona - rekla je ona.

Vlasnik "Dnevnog telegrafa" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. u Beogradu, ispred zgrade u kojoj je stanovao, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika Državne bezbednosti (DB) Radomira Markovića, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

(VIDEO) LEGIJA SA ROBIJE ŽESTOKO OPTUŽUJE: Čeda Jovanović je tužna figura, koja će još tužnije da završi!

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Romić, koji je kao i Radonjić, uhapšen u januaru 2014.

Mediji su, u vreme kada je optužnica podignuta, navodili da je iskaz Ulemeka dat Tužilaštvu za organizovani kriminal 8. januara 2014. u požarevačkom zatvoru "Zabela" bio ključan za podizanje optužnice, hapšenje osumnjičenih i raspisivanje poternice za Kurakom, navodi se na sajtu Fondacije "Slavko Ćuruvija"

Informer


Ulemek, koji u Zabeli izdržava dugogodišnju zatvorsku kaznu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine, rekao je da o ubistvu Ćuruvije nema konkretna saznanja i dokaze ali da ima posrednih saznanja do kojih je došao u razgovoru sa tadašnjim neposrednim starešinom Radetom Markovićem.

SLUČAJ ĆURUVIJA! Svedok: DB umešan u ubistvo!

Odbrana okrivljenih zatražila je da iz zvaničnih spisa bude izdvojen Ulemekov iskaz dat 2014. godine u "Zabeli", jer on tada nije bio oslobođen čuvanja državne tajne, a iskaz su uzimala dva zamenika tužioca na saslušanju koje je počelo u 18.10, odnosno noću i u nehumanim uslovima.

Suđenje se nastavlja sutra, a trebalo bi da svedoči Miloš Simović, koji je kao i njegov brat Aleksandar u zatvoru u Zabeli na izdržavanju višegodinje zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića i druge zločine.

NEOBJAVLJENO SVEDOČENJE TIJANIĆA: Ćuruvija hteo da uđemo u politiku!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlada

pre 7 godina

Samo me interesuje gde si upoznao Šiptara? Reci glasno i jasno!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17