• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

28.09.2016

16:36

ODLUČENO! Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću najranije u martu 2017.

Vesti

ODLUČENO! Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću najranije u martu 2017.

Podeli vest

Ponovljeno suđenje bivšem načelniku Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću-Frenkiju trebalo bi da pred sudom u Hagu počne najranije u martu 2017, proizlazi iz sudskih dokumenata i izrečenog na današnjoj raspravi o stanju u postupku

Po rasporedu rada, koji je predsedavajući sudija Barton Hol (Burton Hall) dostavio stranama u postupku, pretprocesna rasprava, posvećena utvrđivanju poslednjih detalja o sudjenju, biće održana "u drugoj polovini februara" iduće godine.

Suđenje će, po dosadašnjoj sudskoj praksi, uslediti ubrzo zatim, a tačan datum biće, kako je naznačio sudija Hol, naknadno utvrdjen.

Stanišić i Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. Optužnica ih tereti za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila.

Posle prvog suđenja, prvostepeno veće Tribunala oslobodilo je 29. maja 2013. Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

TRIBUNAL NE ODUSTAJE OD RADIKALA: Kritikuju Srbiju, žele da im sude za nepoštovanje suda

Apelaciono veće Tribunala usvojilo je, 15. decembra prošle godine ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobadjajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Na današnjoj statusnoj konferenciji čulo se i da je tužilaštvo 5. septembra podnelo svoj pretprocesni podnesak, odnosno scenario po kojem će voditi ponovljeni postupak protiv Stanišića i Simatovića.

Branioci Stanišića i Simatovića tvrdili su da iz tog podneska proizlazi da će, iako je optužnica ista, tužilaštvo protiv njihovih klijenata voditi potpuno novi postupak, budući da je najavilo veliki broj novih svedoka o novim poprištima zločina.

Stanišićev branilac Skot Martin (Scott) precizirao je da su od 168 najavljenih svedoka optužbe njih 63 novi, a da bi broj novih svedoka mogao porasti i do 90.

- Novi svedoci, pritom, tiču se srži ovog predmeta - podvukao je Martin. 

On je naglasio i da je u pretprocesnom podnesku tužilaštva navedeno i "16 novih mesta zločina" širom istočne Slavonije, Kninske krajine i BiH.

Stanišićev zastupnik tvrdio je i da su tužioci u svoj postupak dodali i optužbe za seksualno nasilje na čak 18 lokacija, kao i druge nove zločine, poput prebijanja, prinudnog rada, korišćenja zarobljenika kao živog štita i uništavanja imovine.

Skot je to nazvao "značajnim proširenjem tužilačkog predmeta" u odnosu na prvo suđenje. "Ovo je potpuno novi predmet", zaključio je Stanišićev advokat.

Složivši se potpuno sa kolegom, Simatovićev branilac Mihajlo Bakrač podvukao je da tužilaštvo, kako izgleda, namerava da, pored dokaza iz prvog procesa, tokom ponovljenog postupka "uvede nove svedoke i nove dokaze", što je, kako je sugerisao, protivno odluci Tribunala kojom je ponavljanje suđenja naloženo. 

Tužilac Daglas Stringer (Douglas) uzvratio je da su sva mesta zločina u opštinama koje su bile obuhvaćene prvom i još aktuelnom optužnicom protiv Stanišića i Simatovića.

Potvrdjujući da "ima novih svedoka" i da je izjave njih 29 već dostavio odbrani, Stringer je tvrdio da je, uprkos tome, odbrana veoma dobro informisana o suštini optužbi koje se Stanišiću i Simatoviću stavljaju na teret.

Sugestiju branilaca da im je šest meseci od objavljivanja pretprocesnog podneska tužilaštva malo da se pripreme za suđenje, Stringer je odbacio rečima da su isto vreme za pripremu imali Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Za početak decembra sudija Hol zakazao je raspravu na kojoj će se, ako bude potrebno, razmatrati i pitanje sposobnosti Jovice Stanišića da mu se sudi.

Kako je sudija Hol rekao, raspravno veće je krajem septembra dobilo izveštaje lekara specijaliste za organe za varenje i psihijatra, koji su Stanišića, po nalogu suda, pregledali u Beogradu, gde je na privremenoj slobodi.

U izveštaju, koji je poverljiv, trebalo je, po odluci sudija, da veštaci odgovore na pitanje o "sposobnosti Stanišića da prisustvuje suđenju", kao i o uslovima pod kojim bi to bilo moguće.

Stanišić, po nalazima lekara u Beogradu i Hagu, pati od hronične bolesti organa za varenje (paučitis) i depresije.

HAG: Odbijen Mladićev zahtev za obustavu postupka!

Stanišićeva bolest imala je veliki uticaj i na tok prvog suđenja, koje je u Hagu, posle jednog neuspešnog pokušaja, počelo 2009. Proces je zbog oboljenja prvooptuženog bio prekinut duže od godinu dana, a Stanišić je pre nego što se vratio u sudnicu, jedno vreme pratio suđenje iz pritvora u Sheveningenu preko video veze.

Tokom minulog leta, sudije su odbile zahtev tužilaštva da sa privremene slobode u Srbiji opozovu Stanišića zato što se nije javljao na telefon lekaru iz sudskog pritvora u Sheveningenu, na šta je bio obavezan po uslovima koje je odredilo raspravno veće.

Stanišić i Simatović su na privremenu slobodu pušteni 22. decembra prošle godine, pošto je sedam dana ranije apelaciono veće Tribunala poništilo prvostepenu oslobadjajuću presudu koja im je bila izrečena 2013. i naložilo da im bude sudjeno ispočetka.

Pre prvog sudjenja, Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Djindjića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

Više puta pre i tokom prvog procesa, Tribunal je optužene puštao na privremenu slobodu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
KAZNA STO NISU DIGLI REVOLUCIJ

pre 7 godina

Sve su ih pustili iz Haga da prave majdan revoluciju u Srbiji. Al su ih zajebali ....i sta sad ponovo sudjenje za kaznu?? Taj Hag je inkvizicija a ne sud.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija