• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.10.2016

16:55

SASLUŠANI SVEDOCI! Nastavljeno suđenje žandarmima za prebijanje Andreja Vučića!

Vesti

SASLUŠANI SVEDOCI! Nastavljeno suđenje žandarmima za prebijanje Andreja Vučića!

Podeli vest

Ispitivanjem dva svedoka danas je u Višem sudu u Beogradu nastavljeno suđenje osmorici žandarma optuženih za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog kao i još dvojicu pripadnika vojne policije pred početak Parade ponosa u septembru 2014. godine

Svedoci Ðorđe Gačanović i pripadnik Žandarmerije Nikola Mihajlović danas su svedočili četiri i po sata, gde su na pitanja tužioca, odbrane i suda govorili o tome šta su videli u vezi sa incidentom koji se dogodio 28. septembra 2014. godine na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, kada je, iz bezbednosnih razloga, u centru grada bilo pojačano prisustvo policije.

Gačanović je ispričao da niko od civila nije upotrebio fizičku silu prema pripadnicima Žandarmerije, te da je video kako ih žandarmi udaraju palicama u glavu i to najviše dvojicu civila koji su imali službene legitimacije, te da je najviši među četoricom civila pokazao ličnu kartu.

- Jasno sam video i čuo da su se dva službena lica legitimisala i da je jedan civil pokazao ličnu kartu - kazao je Gačanović navodeći da pre tog incidenta nije poznavao nijednog od učesnika događaja.

Naveo je i da nije čuo da civili vređaju žandarme, niti da su ih "gurali i udarali", te da su civili sve vreme pokušavali da smire situaciju.

Čuo je, kaže, naredne "odbij" i "stoj", i video da su se civili po naredbi povlačili unazad, te da nije video nijednog među njima koji je pokušao da probije kordon niti da uhvati nekog žandarms za zaštitnu opremu, a da su sve vreme govorili: "ovo je štićeno lice" i "evo lična karta".

Bilo je i psovki, nastavio je Gačanović, koji je, kaže, video najvišeg među četvoricom civila kako se povlači, a za njim kreću četvorica ili petorica žandarma, nakon čega je on pao na zemlju jer ga je udario neko od njih.

Gačanović je na početku svedočenja rekao da je tog dana bio na ulici u funkciji direktora odeljenja za bezbednost i istrage nevladine organizacije "Ruska inicijativa" kako bi procenio motivisanost policije za obavljanje zadataka, te da je svom šefu Siniši Vučiniću podneo izveštaj.

Svedok Nikola Mihajlović, pripadnik Žandramerije, koji je bio angažovan tog dana na obezbeđenju Parade ponosa, rekao je da je iz vozila video četiri nepoznata lica, kojima su žandrami naredili da legnu, što, kaže, ovi nisu uradili, te da je po završetku intervencije "savladano lice u maslinasto zelenom džmperu" reklo da u džepu ima službenu legitimaciju.

Naveo je da su, u trenutku kada je došao sa kolegama u džipu na ugao Birčaninove i Svetozara Markovića, civili već počeli da šutiraju štitove žandarma, kao i da su pripadnici Žandarmerije držali preventivno podignute palice.

- Kada sam izašao iz difendera nisam video da su civili upotrebljavali silu jer sam krenuo ka licu u maslinasto zelenom džemperu koje je sedelo na ulici. Video sam krv, ali ne mogu da preciznije opišem povredu. Čuo sam da je neko pomenuo - pištolj - rekao je Mihajlović.

Odbrana optuženih je navela da su tvrđe Gačanovića protivrečne, da delovi njegove izjave dovode u sumnju da je uopšte bio očevidac događaja, te da svakako ne predstavlja kredibilnog svedoka.

Tužilaštvo je, pak, navelo da bi iskaz Mihajlovića trebalo odbiti, jer je apsolutno selektivan.

Advokat odbrane Aleksandar Ćurčić imao je primedbu na postupanje suda, navodeći da sud u slučaju kada se ispituju pripadnici Žandarmerije "postavlja ista pitanja u krug", te da je svedoku Mihajloviću danas deset puta postavljeno isto pitanje.

Navodeći da je to zabranjeno odlukom suda u Strazburu, Ćurčić je rekao da odbrana zato predlaže tonsko snimanje suđenja.

Suđenje će biti nastavljeno 9. novembra u 10 sati ispitivanjem svedoka Ivana Tasića, Srđana Kostića i Igora Krstića.

O incidentu koji se dogodio 28. septembra 2014. godine postoji i video zapis koji su objavile gotovo sve televizije.

Žandarmi niškog odreda su optuženi za prebijanje braće premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, kao i još dvojice pripadnika vojne policije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kole

pre 7 godina

Nadam se da ce se ovo uskoro zavrisiti i da ce brat premijera dobiti pravdu.

exSer b

pre 7 godina

Kakvu pravdu? Treba u zatvoru da zavrsi. Vucicev brat je krimos ( Licna karta i farsa) .Da nije imao obezbedjenje nebi ni pokusao proci. A sto ce njemu obezbedjenje?

Vukica

pre 7 godina

Iz svega izloženog je očigledno da su Žandari prekoračili svoja ovlašćenja i da se nisu poneli profesionalno.

goca

pre 7 godina

Bas su ovi policajci ljudine. Kao copor pobesnelih pasa

Jovan

pre 7 godina

Kad ovako biju zbog licne karte sta ce biti za neki vazniji dokument.

Uros

pre 7 godina

Na snimku se sve jasno vidi, pendrecenje zbog lk je svakako prekoracenje ovlascenja.

boki

pre 7 godina

Po zakonu molim pa koliko su zaslužili neka odleže za nauk da nema iskaknja iz zadatih normi i primene nekontrolisane sile.

Zivodar

pre 7 godina

Strasno je to sto su uradili napali su neduzna lica, sram ih bilo.

stefan

pre 7 godina

Ukoliko se utvrdi da su žandarmi zaista krivi treba preduzeti odgovarajuće mere kako bi bili kažnjeni za to što su uradili.

branko

pre 7 godina

Zandarmerija je tada udarala ko god im je bio pri ruci i na taj nacin su prekrsili svoja ovlascenja a svako ko prekrsi ovlascenja mora da odgovara za to.

milka

pre 7 godina

Bahato ponasanje zandarmerije mora biti adekvatno kaznjeno jer oni nisu smeli da tuku gde god i koga god stignu jer za to nemaju ovlascenja.

Jovan

pre 7 godina

Ovako nesto ne sme proci nekaznjeno. Treba stati na put svakom vidu nasilja. Zbog ovih par zandarma, ugled celje zandarmerije je poljuljan.

Rade

pre 7 godina

Tužno je da je prošlo toliko vremena a da se sada tek ispituju svedoci.Treba da odgovaraju za sve što su učinili .

Veca

pre 7 godina

Neophodno je da suđenje što pre doživi kulminaciju i finiš.

dada

pre 7 godina

i treba da im se sudi zloupotrebili su svoj polozaj

boris

pre 7 godina

Krajnje je vreme da se ovaj slucaj privede kraju, mislim stvarno!

Zaza

pre 7 godina

Presporost suda donosenju resenja za ovoj proces daje prostora medijima da prave senzaciju od jednostavnog slucaja , na video snimku jasno se vidi da su zandarmi upotrebili prekomernu silu.

brane k

pre 7 godina

Za ovakve prekršaje ne treba suditi nego odmah u zatvor.

Pjer

pre 7 godina

Žandarmi su tačno znali ko je u pitanju i zato su ih i tako zverski tukli,očigledno je da su politizovani ! Snimak sve govori !

sandra

pre 7 godina

Bitno je da je pravda dosežna i da izađe na videlo pre ili kasnije.

slavko

pre 7 godina

Sramno je to sto su pojedini pripadnici podlegli uticaju odredjenih ljudi i grubo su zloupotrebljeni u svrhu politickog obracuna sa premijerom Vucicem.

kaca

pre 7 godina

Zandarmerija treba da stiti gradjane, a ne da izaziva nerede i tuce civile.

lana

pre 7 godina

Zaboravili su oni da je njihova duznost da stite nas gradjane i obezbede javni red i mir, kao da nisu pripadnici policije vec huligani najobicniji.

Svetlana

pre 7 godina

Zandarmi su se ponasali protivno svojim ovlascenjima i zbog toga treba najstrozije da budu kaznjeni!

Beograd

pre 7 godina

Prošlo je dve godine a ovaj predmet nije završen. Imali neko objašnjenje , zašto.

loki

pre 7 godina

Andrej je udaren nekoliko puta, to se vidi na snimku i to niko ne može da porekne.

milance

pre 7 godina

Na snimku se sve vidi, ne znam zašto se više ovaj slučaj vuče, zašto se ne kazne žandarmi.

max

pre 7 godina

Sramno ponašanje ovih policajaca ne sme proći ne kažnjeno.

Luka

pre 7 godina

Ovo su neki primitivci,sirovine. Nisu smeli tek tako da prebiju coveka,ciji god da je brat.

nati

pre 7 godina

Meni nije jasno zasto je sudijama potrebno toliko vremena da urade svoj posao ako je vec slucaj vise nego jasan.Ko ima smelosti da i dalje opstruise vec odavno korumpiran sud.\n

Nenad

pre 7 godina

Ovako nesto ne sme proci nekaznjeno. Treba stati na put svakom vidu nasilja. Zbog ovih par zandarma, ugled celje zandarmerije je poljuljan.

lici

pre 7 godina

Taj dogadjaj je sraman za elitnu jedinicu,ko god da je,tako se ne postupa,siledzijski,strasno.

lici

pre 7 godina

Kako bi trebali gradjani da se ponasaju u susretu sa zandarmima,odmah da legnu,kleknu ili pocnu da beze,ovo siledzijsko ponasanje im nikako ne sluzi na cast.

STEVKA

pre 7 godina

Bez ikakve dileme i sumnje zandarmi su prekoracili svoja ovlastenja, kako sudjenje odmice njihove odbrane da nisu krivi su sve tanje i tanje, jer svaki novi svedok ih demantuje dokazima i cinjenicama. Prebijanje gradjana Srbije i prekomerna upotreba sile od strane zandarmerije je za svaku osudu.

Amadeo

pre 7 godina

Svedoci kazu da su pokazali legitimacije zandarmima, a da su oni svejedno upotrebili silu. Moraju da odgovaraju jer su prekrsili zakon.

Stole

pre 7 godina

Neko mora da odgovara, pravda mora biti zadovoljena.

Vasa

pre 7 godina

Pravda mora da dobije svoju satisfakciju,nadam se samo da je klupko počelo da se odmotava i da će se imenovati pravi krivac za prebijanje premijerovog brata.

Jovan

pre 7 godina

Ovako nesto ne sme proci nekaznjeno. Treba stati na put svakom vidu nasilja. Zbog ovih par zandarma, ugled celje zandarmerije je poljuljan.

Filip

pre 7 godina

Ovako nesto ne sme proci nekaznjeno. Treba stati na put svakom vidu nasilja. Zbog ovih par zandarma, ugled celje zandarmerije je poljuljan.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija