• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

22.11.2016

20:06

SAD IZRUČILE KRVAVU AZRU: Odgovaraće za mučenje Srba po logorima u Bosni!

Vesti

SAD IZRUČILE KRVAVU AZRU: Odgovaraće za mučenje Srba po logorima u Bosni!

Podeli vest

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država izručile su Bosni i Hercegovini Azru Bašić, osumnjičenu za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti počinjene na području Dervente tokom 1992. godine

Bašićeva se tereti da je od aprila do juna 1992. godine na području Dervente lično ubila jednog civila i učestvovala u "namernom nanošenju snažnog telesnog i duševnog bola i patnje, kao i mučenju većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u Domu JNA u Derventi".

Ona je posle rata napustila BiH i emigrirala u Kentaki, u SAD, posle čega je zajedničkim radom pravosuđa BiH i američkih vlasti locirana, uhapšena i procesuirana zbog prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim imigracionim vlastima o učešću u ratu u BiH.

S obzirom na to da je na osnovu zahteva pravosuđa BiH za njom raspisana poternica, vlasti SAD su sprovele postupak njene ekstradicije i izručenja pravosuđu Bosne i Hercegovine.

U saopštenju se ističe da Tužilaštvo BiH sa partnerskim agencijama i institucijama širom sveta intenzivno radi na pronalasku, izručenju BiH i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, koji beže od pravde i pokušavaju da se sakriju u inostranstvu.

- Taj proces ćemo nastaviti sa ciljem borbe da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni- navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

KRVAVA AZRA USKORO PRED LICEM PRAVDE! Amerika izručuje ženu monstruma koja je UBIJALA I MUČILA SRBE!

Bašićeva je bivša je pripadnica 111. riječke brigade hrvatske vojske koja je učestvovala u Ratu u Bosni i Hercegovini 1992–1995. Optužena je za mučenje Srba u logorima za Srbe, od Bosanskog Broda do Dervente.

Kentucky’s U.S. Marshal’s Service

Zbog svoje svireposti nosila je nadimke "Krvava Azra" i "Azra dva noža". Učestvovala je u mučenju na desetine srpskih zarobljenika, a u najmanje tri logora je bila aktivna i to u periodu april–jul 1992. godine.

Azra Bašić je sa mužem emigrirala u SAD, u gradić Ročester krajem 1990-ih, gde je krila svoj identitet. U SAD je radila razne poslove, posle se i razvela. Tamo je dobila državljanstvo SAD.

Prvi put je optužena za ratne zločine 1993. godine od Tužlaštva Republike Srpske, prema optužnici Okružnog suda u Doboju, a 2004. ju je locirao Interpol u američkoj državi Kentaki. Oktobra 2006. za njom je raspisana i međunarodna poternica.

Tužilaštvo BiH je uputilo zahtev za izručenje tek februara 2007. godine. Američke vlasti su tražile dodatne dokaze osim onog što je poslato. To je učinjeno aprila 2010. godine.

Marta 2011. godine uhapsio ju je FBI i potom predao okružnom sudu u Leksingtonu. U kući gde je uhapšena kod porodice Loman nađena je veća količina oružja bez dozvole. Jula 2012. američki savezni sud je doneo odluku da ne postoje prepreke za njeno izručenje BiH.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
perica

pre 7 godina

Aj da vidimo i to cudo! Ili ce biti postavljena za seficu nacionalne bezbednosti ko gotovina u hr, !

vlada

pre 7 godina

Našli ste kome će te je izručiti! Za nju je nadležna RS!

nati

pre 7 godina

Ko moze da tvrdi da hrvati nisu genetski monstrumi i nakaze.Cim osete srpsku krv, raspomame se ko najkrvolocnije zveri,to dokazuje i ova jadna i izgubljena dusa,samo dok je mucila i ubijala,osecala se mocno,a vidite je sad,izgleda ko najsmrdljivije g.vno na kisi.\n

kile

pre 7 godina

Ovako izgleda sotona . Ona treba da je u Srbiji i da joj se u Srbiji sudi.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija