• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

22.11.2016

22:08

ŠOKANTNO PRIZNANJE UBISTVA STAMBOLIĆA: Bivši komandant JSO Gumar rekao da je naređenje za likvidaciju dobio od Legije!

Vesti

ŠOKANTNO PRIZNANJE UBISTVA STAMBOLIĆA: Bivši komandant JSO Gumar rekao da je naređenje za likvidaciju dobio od Legije!

Podeli vest

Suđenje zbog organizovanja pobune JSO u Beogradu obilovalo optužbama, uvredama i teškim rečima. Legija: Ovo nije Maričić koga sam poznavao i sa kojim sam živeo, hajde da mu svi pomognemo

Da li je Legija meni naredio da ubijem Stambolića? Da, Legija je meni naredio da ubijem Stambolića!

Ova izjava Duška Maričića Gumara, bivšeg komandanta rasformirane Jedinice za specijalne operacije u nastavku postupka za oružanu pobunu pripadnika JSO, novembra 2001. godine, ali i njegovo celokupno ponašanje tokom suđenja, izazvalo je u Specijalnom sudu žustru polemiku oko toga da li je ovaj optuženi psihički sposoban da prati proces.

U jednom momentu i sam Milorad Ulemek Legija, koji je sa Maričićem i još šestoricom optužen u ovom postupku, javio se da mu postavi pitanje, ali je odustao posle konsultacije sa advokatom. Umesto toga, obratio se sudu:

- Maričića poznajem pola života, zajedno smo živeli i radili. Ali, ovo više nije onaj Duško koga sam poznavao. Dajte da mu svi pomognemo. I njemu i nama da se sve ovo ne pretvori u agoniju koja bi imala teške posledice za sve.

LEGIJA SE ZALUD PONADAO: Ulemek ostaje da služi kaznu u Alkatrazu

Kako bi se proverilo njegovo psihičko stanje, advokat Boža Prelević je zatražio da sud uradi dodatno veštačenje. On je čak bio i rezigniran nalazom veštaka, koji je nešto ranije konstatovao da Maričić nema nikakvih smetnji da prati suđenje.

- Ovde se radi o ekstremnom bezobrazluku veštaka koji nije uradio svoj posao kako treba - rekao je Prelević.

- Da jeste, ovako nešto se ne bi dogodilo. Njegovo ponašanje nije racionalno, on ne može da locira na kojem se suđenju nalazi i zbog stanja u kojem je, ostali optuženi mogu da budu kolateralna šteta.

Informer

Ulemekovog branioca interesovalo je da li je Maričić išao na kontrolu kod neuropsihijatra, na šta je ovaj odgovorio da je bio na nekakvim pregledima, kao i da pije lekove, ali ne zna koje. Požalio se i da često ima nesanice.

Maričić je u veoma konfuznoj priči, na momente je začinjavajući psovkama, pričao o nekakvoj "nacionalnoj mržnji u Kuli", gde je bila stacionirana Jedinica do rasformiranja. U jednom momentu dotakao se i optuženog Zvezdana Jovanovića, protiv koga je razdvojen postupak, jer njegov advokat koji mu je nedavno postavljen po službenoj dužnosti nije imao dovoljno vremena da se pripremi.

ŠEŠELJ PREDLAŽE NAGODBU SA LEGIJOM: On sve zna, treba da bude SVEDOK-SARADNIK!

O predlogu odbrane za novo psihijatrijsko veštačenje sud će naknadno doneti odluku.

Tokom suđenja Ulemek je tražio da se obustavi postupak, obrazlažući to činjenicom da je tokom poslednjih pet godina dokazano da nisu krivi, ali i time da proces košta državu. Naveo je da samo njegovo dovođenje "nije jeftino" i da se na taj način "izbija novac iz džepova poreskih obveznika".

- Od događaja je prošlo 15 godina, a deset godina niko nije reagovao, kazao je Ulemek. - Paradoks je da se krivična prijava, a onda i optužnica pišu na osnovu privatne tužbe članova porodice Đinđić.

Postavlja se pitanje zašto pravosuđe nije odmah reagovalo po službenoj dužnosti. Na teret nam se stavljaju najteža moguća krivična dela. Za oružanu pobunu prema jednoj suverenoj državi. U svakoj državi bi to bio razlog da se automatski procesuiraju učesnici.

Informer

Optuženi je dodao i da tužilaštvo želi da progura tezu kako je sve bilo nasilno:

- Jasno je dokazano da Srbija ni jednog trena nije bila ugrožena. Pa tada nije bio ugrožen ni saobraćaj na auto-putu. Ovo je politički proces. Pokušaj određenih političkih subjekata da naprave prevagu u izbornoj trci. Možemo da se teramo ovako još godinu, da trošimo vreme. Na kraju će se sve svesti na ono što smo mi govorili - da niko od nas nije kriv.

PRAVOSNAŽNE PRESUDE

Prvostepenom presudom Specijalnog suda zbog učešća u ubistvu Ivana Stambolića, bivšeg predsednika Srbije na po 40 godina zatvora osuđeni su Milorad Ulemek Legija, Duško Maričić, Nenad Bujošević i Branko Berček.

Nakon uloženih žalbi, najstroža kazna ostala je Ulemeku i Berčeku, dok je Maričiću kazna smanjena na 30 godina, a Bujoševiću na 35. Tokom suđenja svi su negirali delo koje im se stavljalo na teret.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Да...али пошто одговори на "наградно питање"... - Од кога је Он добио наређење за ЛИКВИДАЦИЈУ Ивана Стамболића... На полиграфу...- наравно, подразумева се...

boris

pre 7 godina

e, moj lalo, kako bvi se zaprepastio. Zasto niko ne postavi dva pitanja u ovoj prici. 1 ko je ubijen pre Stambolica i zasto, i drugo, koga su hrvati u Splitu uhapsili pa pustili 2 dana pre ubistva Djindjica, i po cijem nalogu. To bi resilo ovu nevidjenu zavrzlamu, i konacno bi svi znali sta se krije iza ove price

mr burns from simpsons

pre 7 godina

nemora da kaze, zna se kome je bio politicka pretnja stambolic a to nije prodavacica na tezgama na zelenom vencu

Sosa

pre 7 godina

Питам се, зашто тај Легија својом главом, штити туђу "гузицу" ?

zima

pre 7 godina

A sta ako nezna ko je ubijo ivana a on nije,ajde lala iz banata ti kazi ko je ubijo odgovori,ako neznas onda si ti,sta mislis da tebe zatvore I postave ovako pitanje,a drugo sta je taj ivan I dindic gine naroda svaki dan pa nije ovakva zajebancija.Sigurno nisu bili kako treba,da su bili kao Seselj I Slobo nebi zavrsili tako.Eto vidite cedomora j... I on samo trazi davola I onda kukaju

Lala iz Banata

pre 7 godina

Зато постоји ИСТРАГА...( Да ли си чуо - за ИСТРАГУ ? ) Зато постоји Полиграфско теститање ( Детектор лажи... Да ли си чуо за Детектор Лажи...? ) Зато постоје сведоци - очевици...( Да ли си чуо за сведоке..?) Зато постоје снимци и записи ( Да ли си чуо за видео - снимке..? ) Е да сам ја ИСТРАЖИТЕЉ ..." летело би перје" на све стране...А неки из Полиције... - заједно са "перјем"...!!

Furtula

pre 7 godina

Neki su ljudi pametniji kad cute. Ti si definitivno jedan od njih. Sedi i pokrij se po usima.

Legija

pre 7 godina

Slazem se sa vama Mirko. Milorad Ulemek Legija optuzen je i za Gingica i za ovog Stambolica lezi u zatvoru a u stvari on je nevin. Onaj koji je ubio Zorana Gingica pobegao je sa avionom u Englesku a optuzuju Milorada. Milorada treba da ga puste iz zatvora a kada izage vani da ocisti sve one koji su ga nevino osudili. Jebi ti ovakvo nase pravosudje.

Voja

pre 7 godina

Ti u ludnicU sto pre! Zajedno sa ovim umobolnicima sto su ti podrzali komentar.

moravac

pre 7 godina

pobesnelog psa ne pustaju okolo da ujeda vec svako zver drzi na lancu. Uzgred, daleko je on od umiljatog vucjaka a tebe da pitam dali bi ga slobodnog drzao u svom dvoristu?

Milan

pre 7 godina

Pustite ih sve, nekak nastave ubijanje srpskog naroda jer nije rat da pljackaju i sramote Srbiju u obracunu sa nasim neprijateljima. Proglasite da su Stambolic, Djindjic, i desetine drugih izvrsili samoubistva a da je Draskovic pokusao samoubistvo. Proglasite da su kidnapovani i reketirani sami sebe kidnapovali i reketirali da uzmu novac. Zemunski klan i Crvene beretke proglasite za humaniste...

Bojan

pre 7 godina

A tadasnji to jest i sadasnji pro-zapadni natovci i sorosevci su za to krivili pokojnog predsednika Miloševića! Eto vam ga nane. Milošević je bio gospodin i pravi voditelj, istina dolazi na videlo, nevin!n

školovati

pre 7 godina

Stambolića je trebalo ubiti pre nego što su ga ubili "žuti" barem 20 godina pre.Da je Srbija ubila razne "stamboliće" na vreme,danas bi Srbija bila obećana zemlja !

deda Raša

pre 7 godina

Maricic, Crnogorac. Prelevic, Crnogorac. Koga Prelevic brani? Mozda mu Maricic nije savladao pitanja i odgovore.

milan

pre 7 godina

Nerazumem zasto bi trebalo Ulemeka pustiti iz zatvora ?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija