• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: avaz.ba/informer.rs

10.12.2016

08:46

AKO HOĆEŠ AUTO NAZAD, SPREMI PARE! Osam milijardi evra zaradi AUTOMAFIJA u Evropi za godinu dana!

Vesti

AKO HOĆEŠ AUTO NAZAD, SPREMI PARE! Osam milijardi evra zaradi AUTOMAFIJA u Evropi za godinu dana!

Podeli vest

Policijske agencije u BiH godinama kubure s automafijom. U većini balkanskih država vlasnici vozila nemaju skupu polisu osiguranja pa je krađa vozila za vlasnika u najvećem broju slučajeva tragedija

Izlažući se najgorim rizicima, oni sami kreću u potragu, spremni da isplate otkup, prenosi Avaz.ba Obično vlasniku zazvoni telefon, a s druge strane glas kaže: “Ako hoćeš auto nazad, spremi pare.”

Moderni dekoderi

U BiH godišnje nestane više od hiljadu vozila, što je, u proseku, najmanje dva auta dnevno. Sa 150.000 registrovanih vozila i skoro 70.000 automobila u tranzitu, područje Sarajeva je švedski sto za domaće bande, među kojima su najpoznatije paljanska i sokolačka. Oni su povezani s ekipama iz Srbije i Crne Gore, gde uglavnom završavaju ukradena vozila.

Kradu automobile za koje imaju potrebnu opremu, odnosno dekodere, te aute koje će, jednostavno, prodati po nižoj ceni ili, pak, rastaviti u delove. Radeći na razbijanju ovakvih grupa, u Sarajevu su provedene policijske akcije “Kamen”, “Kum” i “Trebević”.

No, nakon izvesnog vremena provedenog u zatvorima, pojedini su se ponovo našli na slobodi, a stvorile su se i nove grupe. To je rezultiralo novim krađama automobila, i to onih skupocenih.

Unosan posao

Frapantna je činjenica da je osam milijardi evra godišnja zarada automafije u Evropi. Podaci Europola i Interpola navode na zaključak da se godišnje na tom području ukrade skoro 1.200.000 vozila.

Reč je o jednom od najunosnijih poslova kriminalnih grupa, koje su deo međunarodnog lanca. Interpol trenutno traga za skoro 7,4 miliona vozila, a lani je na globalnom nivou pronađeno skoro 123.000 ukradenih auta.

Saveti iz policije

  • 1. Kada napuštate vozilo, pa bilo to i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt-brave, zaključajte vozilo i ne ostavljajte dokumente.
  • 2. Postavite dodatnu zaštitnu bravu za upravljač ili polugu za njegovu blokadu.
  • 3. Ugradite alarmni uređaj i elektronsku blokadu motora (skriveni prekidač strujnog kruga).
  • 4. Ugradite poluge za blokiranje menjača, papučice, kočnice i kvačila.
  • 5. Zatvorite pomoćni krov i prozore.
  • 6. Ne ostavljajte vozilo u zamračenom i pustom mestu duže vreme bez nadzora.
  • 7. U slučaju nestanka brave i uočenog oštećenja brave, obavestite policiju, a nakon toga, promenite bravu i vozilo premestite na sigurnije mesto.
  • 8. Kad nadgledate svoje vozilo, pogledajte i susedovo.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kriger

pre 7 godina

Po celom svetu ne kradu Vozila sem na Balkanu , a najvise po BIH. Nikada necemo biti posteni , uvek ce nas naterati nekvi baksuz !\n

XXL

pre 7 godina

Kad izađem iz auta ugasim ga, ponesem ključ, akumulator sa sobom i ispustim gume. Kad se vratim postupak je obrnut. Ma nema zaštite kad se namerače da maznu nečiji auto pa to ti je. Zar na video nadzoru nisu bili snimci da brže upadaju u zaštićena skupa vozila nego što vlasnik sve radnje obavi sa ključem od tih kola.

CICKA

pre 7 godina

Поред БиХ је Нови Београд , све лопов до лопова, ако не украду кола онда точкове, ако не то онда бензин. или акумулатор, савет , маните се скупих аларма јер их декодирају док кажеш кеске се , једна група иде једно вече и декодирају аларме на колима која им се допадну а сутрадан увече пораде на колима и већ кроз два дана ваша кола су у деловима ако су из домаће производње а ако су скупља ....... , него вежите кола ланцем и катанцем , тако што један катанац ставите доле закачен за седиште на њега дође ланац целом дужином на горе кроз волан провучен кроз волан други крај да иде на доле и закачити другим катанцем , катанац треба да је бољи као и ланац ,неће вам то украсти јер верују да је на прозору неко изморено од стреса у претходном периоду војно лице или цивил са све пушком Винчестерком и то са нишаном јер су их набављали за случај да се воде уличне борбе , на жалост нико није рекао војсци како ће изгледати овај последњи рат , добро смо прошли са којим скотовима смо ратовали

Sudija

pre 7 godina

A sta mislite da auto pocnemo da parkiramo u sobi?

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija