• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs/informer.rs

06.01.2017

14:24

BAKO, OVDE SAM SA MAMOM PRAVILA SNEŠKA... Mala Jana se na Badnji dan setila majke koju VIŠE NIKAD NEĆE VIDETI

Vesti

BAKO, OVDE SAM SA MAMOM PRAVILA SNEŠKA... Mala Jana se na Badnji dan setila majke koju VIŠE NIKAD NEĆE VIDETI

Podeli vest

Kao i prošle godine kada su bili svi zajedno, Zoran je uzeo Janu za ruku i poveo ju je u crkvu u Borči. Da zapale sveću za zdravlje i napredak. Da se pomole i Badnje veče i Božić dočekaju u miru. Otac ju je podigao da poljubi ikonu, nakon čega je bezbrižno trčkala po crkvenom dvorištu, dok je on palio sveću za pokoj duše njenoj majci

Badnji dan, prvi put nakon 13 godina, Zoran Marjanović dočekao je bez Jelene, koja je ubijena pre devet meseci dok je trčala nasipom u Borči.

Želja njihove petogodišnje ćerke Jane da se ponovo uoči Božića na snegu igra sa svojom majkom nije ispunjena. Zato je tu tata Zoran, da bude i otac i majka, da sprema božićno slavlje, da se igra sa ćerkom, da je hrani, uspavljuje, ali i odgovara na pitanja, koja se uglavnom svode na jedno: "Kada će se mama pojaviti na vratima sa poklonima u rukama i osmehom na licu?".

- Bili smo napolju, igrali se dok je sneg padao. Odjednom se Jana obratila mojoj majci: "Bako, ja sam ovde sa mamom pravila Sneška". Ćutao sam i pogledao u majku, a Jana je nastavila da se igra. Nisam mogao da verujem čega se sve ona seća - ispričao je Zoran.

- Jana se seća našeg poslednjeg Božića, koji smo proveli kao hrišćanska porodica. Jelena je bila tako srećna i zadovoljna. Sve je činila da našoj ćerki što bolje dočara Božić i običaje. Ni u najgorim snovima nisam sanjao da ću ovaj dočekati bez nje. Ne znam šta da kažem Jani i kako da izbegnem neke odgovore - počinje priču Zoran za Alo! dok gleda u Jeleninu sliku na polici.

Pored fotografije stoji Jelenina brojanica. Tu ju je spustila tog kobnog 2. aprila, kada je otišla na trčanje sa kojeg se nije vratila.

- Rekla mi je da joj smeta dok trči i, da je ne bi izgubila, stavila ju je na sto. Znate, teško je kada u sekundu ostanete bez nekoga koga volite. Otišlo je nas troje, a vratilo se nas dvoje. Jelena je želela da tamo trči i ja sam joj ispunio želju. Tog dana počeo je moj pakao. Zbog Jane sam još na nogama. Ne smem da se predam. Molim boga da što pre uhapse ubicu i da tako nađemo svoj mir - priča Zoran i dodaje da je tokom ovih devet meseci svoje spasenje pronalazio u veri i molitvi.

- Jana ide u vrtić, gde do sada bogu hvala, nije doživela nijednu neprijatnost. Deca je vole, a vaspitačica nam dosta pomaže. Biće teško kada pođe u školu i kada joj neko od starije dece, pod uticajem roditelja, možda kaže nešto o smrti majke - zabrinut je Zoran.

Uoči Božića pokušava da sve uradi onako kako bi i Jelena uradila. Želi da Jana nijednog trenutka ne bude tužna zbog majke koja neće biti pored nje. Za česnicu je zadužena Zoranova majka Zorica, a on će uneti badnjak u kuću.

- Sada ćemo sve morati bez Jelene. Teško mi je zbog Jane, ali i zbog sebe samog, jer otkad je Jelena ubijena, pola mene nema. Jana me je već pitala: "Zašto na Badnje veče idemo bez mame u crkvu, kada se i ona radovala paljenju badnjaka?". Ni sam ne znam kako sam izbegao pravi odgovor. Janina sreća je iznad svega. Svega se ona seća, pametnica je velika. Da je sa mamom po kući rasturala slamu, da je tražila sitne poklone, da je jela posnu hranu... Da je za Božić mama sve činila da joj osmeh ne padne sa lica, a danas je nema među nama - govori Zoran dok mu se pogled gubi u sobi u kojoj ga svaka stvar podseća na Jelenu.

Kao i prošle godine kada su bili svi zajedno, Zoran je uzeo Janu za ruku i poveo ju je u crkvu u Borči. Da zapale sveću za zdravlje i napredak. Da se pomole i Badnje veče i Božić dočekaju u miru. Otac ju je podigao da poljubi ikonu, nakon čega je bezbrižno trčkala po crkvenom dvorištu, dok je on palio sveću za pokoj duše njenoj majci.

Za kraj, Zoran kaže da ima samo jednu želju - da Jana bude zdrava i srećna, a da se nada da će do sledećeg Božića čoveka koji je ubio ženu njegovog života i koji ih je zauvek razdvojio moći da pogleda u oči.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Homo ludens

pre 7 godina

Ovaj Rebic je dao onu izjavu jer se nadao da ce ubica \"puci\" za ove praznike i priznati ubistvo.Nema nista od toga,na zalost.

Maxsy

pre 7 godina

Kako izgleda Marijanovici,procice nekaznjeno !?Neko Jaki ih stiti..Nek ih stignu suze, male Jane...

Mijo

pre 7 godina

Ostavite više pisanje o ovoj situacji dok se ne nađe ubica ! DOSADISTE

Andja

pre 7 godina

Jano sunce malo .. dusa me boli za tobom .. neka ti Bog da srecu zdravlje ...

Duki

pre 7 godina

Velika tragedija. Tako malo dete ostade bez majke, a ubica jos nije uhvacen. E, Srbijo...

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija