• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.Dudvarski

19.01.2017

19:36

NARKOS POKRAO TITA! Detalji beskrupulozne krađe u Muzeju istorije Jugoslavije!

Vesti

NARKOS POKRAO TITA! Detalji beskrupulozne krađe u Muzeju istorije Jugoslavije!

Podeli vest

Čuvar muzeja Ivan Milovanović (38) ukrao zlatnu kutiju za šibice, vredne novčiće, zlatni pehar, igle za kravate... Umesto rimskih novčića podmetao dvodinarke

Čuvar u Muzeju istorije Jugoslavije Ivan Milovanović (38) krao je izložene dragocene predmete Josipa Broza Tita i prodavao ih u zlatarama kako bi nabavio drogu, saznaje Informer! Ovaj dugogodišnji narkoman "zaradio" je prodajom Titovih stvari više od dva miliona dinara, pre nego što je prekjuče uhapšen.

SKANDAL U MUZEJU 25. MAJ! Radnik obezbeđenja priznao da je KRAO TITOVE STVARI!

Odmah je priznao krađe i nagodio se sa tužilaštvom na kaznu od godinu dana zatvora!

Sam pravio alat

Izvor iz istrage kaže da je Ivan, između ostalog, iz muzeja ukrao zlatnu kutiju za šibice, srebrnu kutiju za lekove, jedan zlatni pehar iz kog može da se pije, nekoliko skupocenih igala za kravatu i novčiće stare preko 2.000 godina, iz rimskog perioda.

Angažovala ga agencija

Portparol Muzeja istorije Jugoslavije Ana Radić izjavila je juče da do zvaničnog okončanja istrage može samo da izjavi da Ivan Milovanović nije zaposlen u Muzeju istorije Jugoslavije.
- On radi u agenciji koju naš muzej angažuje za potrebe obezbeđenja. Ta firma je izabrana na tenderu po Zakonu o javnim nabavkama, koji se sprovodi jednom godišnje - rekla je ona.

- On je u mladosti imao problem sa drogom, ali je uz pomoć porodice uspeo privremeno da se "skine". Našao je posao u firmi za obezbeđenje i zaposlio se kao čuvar u Muzeju istorije Jugoslavije. Međutim, nedavno je imao smrtni slučaj u porodici, verovatno je zbog toga "posrnuo" i opet počeo da se drogira - navodi naš izvor.

Kako je sve češće posezao za drogom, tako mu je trebalo sve više novca da zadovolji zavisnost.

- Palo mu je na pamet da počne da krade eksponate koje je Tito dobijao od raznih državnika. Najpre je počeo da krade novčiće koji datiraju još iz rimskog doba, pre Hrista. Kada bi ih izvukao iz vitrine, na njihovo mesto bi postavio obične današnje kovanice od po dva dinara. Kad je video da mnogi u muzeju samo ovlaš gledaju u vitrine, polakomio se. Odnosio je redom skupocene kutije za šibice i lekove, pehar i igle - objašnjava naš sagovornik.

Inače, Milovanović je krao te predmete tako što je sam pravio specijalni alat, koji je zavlačio u izložbene vitrine, magnetom privlačio eksponate, a zatim bi ih uzimao i stavljao u džep. Po završetku smene, obično noćne, iznosio bi plen iz muzeja.

Zaradio milione

Ivan je, otkriva naš izvor, dragocenosti koje predstavljaju kulturno i istorijsko dobro nosio u zlatare, koje su mu u dva navrata isplatile više od dva miliona dinara.

Milovanovića je u krađi snimila kamera za video-nadzor, a popisom eksponata utvrđen je manjak.
Nakon hapšenja priznao je da je bio zadužen upravo za čuvanje eksponata izloženih u okviru zbirke "Pokloni i lični predmeti Josipa Broza Tita". Deo ukradenih predmeta policija je pronašla i vratila Muzeju.

- On se u početku branio ćutanjem, ali je pritisnut dokazima ipak pristao da prizna krivicu i da zauzvrat potpiše sporazum sa Prvim osnovnim tužilaštvom, na osnovu kog je osuđen na godinu dana zatvora - kaže naš izvor. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
marginalno

pre 7 godina

Magnet ne deluje na zlato znači nije magnetom prisvojio zlatne predmete.

mostarac

pre 7 godina

narkoman u obezbjedjenju, a koja ga je firma provjerila i zaposlila, 20 godina za pronevjeru i zloupotrebu službenog položaja, firmi zabrana rada godinu dana, pa da vidimo ko će sljedeći da krađe.n

Sremac

pre 7 godina

Ljudi jeste li vi svesni šta pišete???Dva miliona dinara,nagodio se za godinu dana zatvora???Bolesno.Dotakli smo dno,definitivno.U zatvorima nema mesta,nanogicu dobijaju kriminalci,sa tužilaštvom se nagadja ko na pijaci. U opštini Stara Pazova,narkomani koji imaju preko 60 krivičnih prijava za teške kradje bili su u zatvoru ukupno tri godine.Gde je ministar da pročita ove moje navode?Jesmo li država ili divlji zapad?Jel treba mi da uzmemo zakon u svoje ruke?Ovo je tragedija,nema dalje.

bogster

pre 7 godina

A šta jesa onima koji su pokrali mnogo vrednije stvari, one koji su popisivali imovinu. Koga bre folirate. Našli ste ovog da svalite krivicu, jer naslednici hoće da vas tuže u vezi pokradene imovine.

novica

pre 7 godina

A šta je ukrao tvoje. života ti.....vidi se da si amater....šta je izgradjeno od 45.e do 80-ih to može da zna samo onaj ko je doživeo to vreme...a ako je uzimao, uzimao je za narod ne za sebe, i to onima i onakvima koji su od 90-ih godina sve to pokrali, uništili i ruinirali...vratili nas u 30.e godine prošlog veka.....i koji su sada bogati kao krezovi ...a TITO nije odneo ništa u grob, niti ostavio potomcima, koji žive kao najobičniji narod....ti si zadojen možda ideologijom, ali u to vreme vladala je pravda i zakon.....jeste nije se svidelo nekima 1-2 % , ali su zato te lopine sada došli do izražaja...

Lala iz Banata

pre 7 godina

Док је Тито крао....И нама је дао...!! Данас "нови" краду... - ал* нама не даду...!!

Megi

pre 7 godina

Nase ludilo od pocetka do kraja. Prvo Tito, koji je mom ocu oteo sve posle rata, da bi dao nekima sa Vrske cuke, onda vlast posle njega koja se pravi kao da naslednici ne postoje, ukljucujuci i Jovanku, onda narkoman u obezbedjenju muzeja preko Agencije na tenderu, onda zlatara koja ne prijavljuje policiji sta joj je prodato, i na kraju dogovor za 1 godinu zatvora, a dileri trljaju ruke, uzeli 2 miliona bez posledica. Onaj sto je ubijeno na groblju, verovatno nije poslednje, dobili smo nazad dzihadistu od Nemaca, sta jos treba da se desi da zapecatimo zauvek? Boze, oprosti nam, mi nikada nismo znali sta radimo!

Lala iz Banata

pre 7 godina

Е колико се њих "омрсило" - пре њега....Он је само "ситан" лоповчић...!? Слике, злато, новац, уникатни предмети, поклони, бунде, крзно....итд. све развукла..."Комунистичка братија"...Постоје евиденције и докази, али - све "застарело гоњење"....!! На крају, по традицији...ефикасно пронађен и ухваћен....." Педро"...!!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija