• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.03.2017

10:18

VIŠI SUD: Blanuša oslobođen optužbi da je oteo Miloševića!

Vesti

VIŠI SUD: Blanuša oslobođen optužbi da je oteo Miloševića!

Podeli vest

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas nekadašnjeg upravnika Okružnog zatvora u Beogradu Dragišu Blanišu optužbi Mire Marković da je oteo njenog supruga Slobodana Miloševića, s tim da njegova porodica ima pravo žalbe na ovu presudu

Po optužnici Blanuša je navodno dozvolio 28. juna 2001. da NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gde je urmo 11. marta 2006.

Istom presudom Blanuša je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da neovlašćeno objavio knjigu "Čuvao sam Miloševića", koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića pred njegovo izručenje Hagu.

Sud je zbog zastarelosti odbio protiv Blanuše optužbu za nevlašćeno objaljivanje Miliševićevih fotografija slikanih u pritvoru.

Presuda je izrečena na optužnicu, koju su preko punomoćnika u svojstvu oštećenih i kao tužilaca još 2005. protiv Blanuše podneli Milošević i njegova supruga Mira Marković, a pošto je tužilaštvo odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Blanuše.

Milošević je u međuvremenu umro u pritvoru Haškog tribunala, a Markovićeva je više od 10 godina van Srbije. U Rusiji je dobila politički azil.

Ona ima pravo da uloži žalbu na ovu presudu.

Istorijat ovog procesa, koji je ušao u 15. godinu, krenuo je krivičnom prijavom protiv Blanuše koju je podneo punomoćnik Slobodana Miloševića, tada već pritvorenog u Haškom tribunalu.

Nakon što je nekadašnje Peto opštinsko javno tužilaštvo u maju 2002. godine odbacilo krivičnu prijavu, Miloševićev punomoćnik je 21. maja 2002. godine podneo Petom opštinskom sudu zahtev za sprovođenje istrage protiv Blanuše.

Optužnicu u ovom krivičnom postupku protiv Blanuše podigao je 2005. godine punomoćnik oštećenih kao tužioca - Slobodana Miloševića i pravnog sledbenika Mire Marković.

Tom optužnicnom Blanuši se stavljaju na teret dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, neovlašćeno fotografisanje i otmica.

Nakon što je Milošević preminuo u pritvoru tirbunala u Hagu, njegova udovica je preko punomoćnika nastavila krivično gonjenje Blanuše.

Mira Marković nije u Srbiji više od 10 godina, a u Rusiji je dobila politički azil.

Nedugo nakon izrucenja Miloševica Hagu na Vidovdan 2001. godine, tadašnji ministar pravde Vladan Batić smenio je Blanušu sa mesta upravnika CZ-a.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija