• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

07.05.2017

16:21

170 ŽENA UBIJENO ZA PET GODINA! U porodičnom nasilju najčešće stradaju žene starije od 65 godina!

Vesti

170 ŽENA UBIJENO ZA PET GODINA! U porodičnom nasilju najčešće stradaju žene starije od 65 godina!

Podeli vest

U Srbiji je godišnje od 2012. do 2016. godine bilo 30 do 40 ubistva žena u porodično-partnerskom kontekstu, a više od trećine ubistava je izvršeno vatrenim oružjem

- Vođeni tim činjenicama, u Centru za istraživanje javnih politika pokrenut je projekat uz podršku holandske ambasade u okviru programa Matra, koji se bavi analizom zloupotrebe oružja u kontekstu nasilja u porodici - rekla je novinarima u Kragujevcu stručni rukovodilac istraživačkog tima Danijela Spasić.

Ona je dodala da se kroz istraživanje nastoji da dokaže postojanje veze između posedovanja legalnog ili nelegalnog vatrenog oružja sa nasiljem u porodici kao i drugim nasiljem koje se završava smrtnim ishodom.

- Za poslednjih pet godina u Srbiji je ubijeno 170 žena u porodično-partnerskom odnosu, a njih 57 je ubijeno vatrenim oružjem - navela je Spasićeva.

Prema evidenciji MUP-a, u tom periodu je u okviru porodice ubijeno 211 osoba, od čega su 133 žene, odnosno žene čine 63 odsto žrtava porodičnog nasilja u Srbiji.

U Srbiji u 40 odsto slučajeva žene stradaju od ruke supruga pretežno u zajedničkom životnom prostoru, a najčešće se radi o ženama starijim od 65 godina.

Značajan broj izvršilaca femicida je izvršio ili pokušao da izvrši samoubistvo.

printscreen

- Kao sredstvo izvršenja ubistava najčešće je, u 60 odsto slučajeva, korišćeno vatreno oružje, koje su počinioci uglavnom držali bez dozvole - navela je Spasićeva.

Istraživanje se baziralo na analizi baza podataka i intervjuima s predstavnicima državnih institucija i nevladinih organizacija.

U Kragujevcu je održana prva radionica o rezultatima istraživanja koji će uz 40 konkretnih preporuka Centra za istraživanje javnih politika biti predstavljeni na završnoj konferenciji projekta, u junu u Beogradu. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lav

pre 6 godina

Bice jos vise od prvog juna kad stupi novi zakon za zene,zene rade sta hoce varaju,lazu;trose,skitaju,maltretiraju a mnoge i fizicki nasrcu na muskarce.A muskarcima su vezane ruke, mislim da je mnogo dato zenama da rade sta hoce.

Nina

pre 6 godina

Pa zene treba da rade sta hoce: dobrovoljno izaberu I partnera I udaju se za njega I rade sve kucne poslove, I budu zaposlene pa donose prihode za domacinstvo itd. Ali tu ne spada da hoce da trpe ako ih muz ili partner ponizava, maltretira i tuce. Zena nije svojina muza da on moze da radi sta hoce sa njom I da joj dozvoli ovo ili ono. Brak ili vanbracno partnerstvo je zajednica gde obadvoje dobrovoljno pristupaju, ako imaju vise od 16 godina, I dogovaraju se zta moze u toj zajednici a sta ne moze. Ako ne ide tako onda je najbolje svako sebi a ako su tu I deca onda se moraju dogovoriti sta je najbolje za decu.

PD

pre 6 godina

Zena sam ali se pojedinih zena zaista stidim kada vidim sta su u stanju sve da urade . Takve zene obicno mimoidje zasluzena kazna, steta .

Luna Lu

pre 6 godina

Batine i psihicku torturu cesce dobiju one koje to manje zasluzuju od ovih rospija i kucki... Ostaje jedino pitanje kako postupati u vezi i braku?

Zihuatanejo

pre 6 godina

Da li su računali i ubistvo pjevačice Jelene Marjanović u "porodično-partnerskom kontekstu",baš me zanima?

sremac11

pre 6 godina

ja sam doziveo na svojoj kozi moze da radi sta hoce nemogu nista za tri godine tuzen sam dva puta za nasilje u porodici gde sam dobijao da se iselim iz svoje kuce po godinu dana ja sam jedini koji se bunio sto su uzimali kredite i zbog takvih stvari i svadja i ako popijes gotov si

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17