• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Blic

13.06.2017

23:34

ALARMANTNO OPASNOST VREBA SA ULICE: U Srbiji otkrivena droga 800 PUTA JAČA OD MARIHUANE!

Vesti

ALARMANTNO OPASNOST VREBA SA ULICE: U Srbiji otkrivena droga 800 PUTA JAČA OD MARIHUANE!

Podeli vest

U zajedničkoj akciji policije i Ministarstva zdravlja u Srbiji je otkrivena i zaplenjena nova droga 800 puta jača od marihuane

Radi se o supstanci, sintetičkom kanabinoidu (5F-MDMB-PINACA) koji kod ljudi može da izazove teško oštećenje zdravlja, rekla je Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja. 

- Ovo je svetski važna vest s obzirom da će informaciju iz Srbije preko sistema ranog upozoravanja dobiti sve zemlje Evropske unije-izjavila je ona.

Prema njenim rečima, kod nas će ova droga odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci, a očekuje se da to učine i druge zemlje. 

- Ova supstanca pripada grupi psihoaktivnih supstanci koje mogu izazvati teško oštećenje zdravlja ljudi. Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače delovanje od kanabisa i javljaju se u obliku smole, belog praha, kristala, ulja, bivše mešavine- dodala je ona.

Printscreen You Tube

U EU su do danas prijavljene 134 vrste sintetickih kanabinoida i to je najeća hemijska grupa koja se prati u Sistemu ranog upozoravanja. Proizvode se najčešće u Kini i Indiji ali se pakuju u Evropi, objašnjava Jankovićeva. 

Ona kaze da sistem ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama ima ključnu ulogu u odgovoru na pojavu novih psihoaktivnih supstanci u EU i funkcionišse po principu prikupjanja informacija o novim supstancama koje su se pojavile u bilo kojoj od članica EU kao i u Turskoj i Norveškoj. 

UPOZORENJE! U Evropi se pojavila nova OPASNA DROGA


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
metoh

pre 6 godina

Ako posoji volja problem droge se resava za pola godine.Znajz se svi dileri veliki i mali po gradovima .Zasto se to ne radi ?zasto ih ne hapse?

Ciasnajkacia

pre 6 godina

Droga uvek stvara zavisnost, samo na Kosovu nezavisnost.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija