• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.06.2017

15:10

PETRUŠIĆ I ČLANOVI GRUPE PAUK NISU ŠPIJUNI: Posle 18 godina Viši sud u Beogradu doneo oslobađajuću presudu!

Vesti

PETRUŠIĆ I ČLANOVI GRUPE PAUK NISU ŠPIJUNI: Posle 18 godina Viši sud u Beogradu doneo oslobađajuću presudu!

Podeli vest

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas optužbi petoricu okrivljenih za špijunažu u korist francuske obaveštajne službe krajem devedestih godina, a koji u su medijima prozvani "grupa pauk"

Nakon 18 godina od pokretanja postupka, ovom prvostepenom presudom optužbi su oslobođeni Jugoslav Petrušić, Milorad Pelemiš, Slobodan Orašanin, Rade Petrović i Branko Vlačo kojem se sudilo u odstustvu jer u Bosni i Hercegovini izdržava kaznu od 13 godina zatvora zbog krivičnog dela protiv čovečnosti. 

Protiv Pelemiša i Orašanina odbijena je optužba za nezakonito nošenje oružja zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja. 

Na ovu presudu tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu. 

Deo optužnice kojim se terete i za ubistvo dvojice Albanaca na KIM 1999. godine i iznudu prošlog meseca je razdvojen od ovog postupka, a prema najavi sudije, suđenje za ta dela biće zakazano na jesen. 

Sudija Vladan Ivanković je u obrazloženju presude naveo da je tokom postupka utvđeno da je samo Petrušić bio pripadnik francuske obaveštajne službe, ali da je prilikom ulaska u zemlju zatražio kontakt i sa civilnim i vojnim službama bezbednosti Srbije.

Niko od ispitanih svedoka iz ovih službi nije rekao da je kod Petrušića primetio delovanje protiv interesa SRJ niti da je pod komandu stavljao ostale optužene, napomenuo je sudija.

Informer

Što se tiče odbijanja optužbe za nezakonito nošenje i držanje oružja, sudija je naveo da je, s obzirom na brojne zakonske izmene poslednjih godina, primenjen najblaži zakon po učinioce, po kojima je krivično gonjenje zastarelo. 

On je međutim rekao da će ukoliko ta odluka postane pravosnažna, u svakom slučaju biti doneto rešenje o oduzimanju oružja.

Tužilaštvo okrivljene tereti optužnicom za špijunažu u korist francuske obaveštajne službe i nedozvoljeno držanje oružja.

U vreme hapšenja ove grupe 1999. tadašnji sekretar za informisanje Goran Matić saopštio da su uhapšeni članovi špijunsko-terorističke grupe Pauk, koji su, kako je rekao, posle niza počinjenih zločina, planirali i atentat na Slobodana Miloševića. 

Za to nikada međutim nikada nisu ni bili optuženi, a slučaj je godinama menjao sudske i tužilačke instance.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nesa

pre 6 godina

Ja bih tužioce na sud jer se od početka znalo da optužnica nema veze sa mozgom.

Ljubo

pre 6 godina

Cestitam ,pravda dolazi ali sporo ...u Srbiji je bitno maltretirati patriote ,dok olos belosvetski pljuje po Srbiji i Srbima bez imalo straha.

Perakaže

pre 6 godina

Ne treba se čuditi, sve sudije su još uvek korumpirani DS-ovci. Zbog toga se kažnjavaju samo pošteni. Lopovima je prolaz slobodan. Da niko ne može tog budalu Rodića da strpa u bajbok, pričajte drugima. DS-ovcima to ide u prilog. Čestitam.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija