• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

05.07.2017

19:19

SMRTONOSNI NARKOTIK 'TESLA EKSTAZI' NA EGZITU?! Velika količina opasne sintetičke droge zaplenjena u Novom Sadu!

Vesti

SMRTONOSNI NARKOTIK 'TESLA EKSTAZI' NA EGZITU?! Velika količina opasne sintetičke droge zaplenjena u Novom Sadu!

Podeli vest

Opasna sintetička droga "tesla ekstazi" zaplenjena je pre nekoliko dana u Novom Sadu, a najverovatnije je bila namenjena posetiocima festivala Egzit, saznaje Informer

Radi se o narandžastim tabletama koje u sebi sadrže 240 miligrama metiloksid-metamfetamina (MDMA), a koliko je to opasna i smrtonosna doza govori i činjenica da već više od 120 mg ove supstance, kada se unese u organizam, može da dovede do predoziranja.

Tablete stigle iz Harlema

Carinici su pre pet dana u jednoj pošti u Novom Sadu tokom redovne kontrole otkrili narandžaste tablete nove vrste "ekstazija" sa natpisom "tesla". Kako je Uprava carina navela u saopštenju, pošiljka je stigla iz SAD, iz jedne prodavnice boja i lakova u Harlemu. Oko 250 tableta bilo je upakovano u dve aluminijumske kese, a naknadnim analizama je utvrđeno da svaka tableta u sebi sadrži 240 miligrama metiloksid-metamfetamina. To je dvostruko više od običnog "ekstazija", koji ima 120 miligrama, što je najveća doza koju odrasla osoba može da podnese.
Pošiljka je bila adresirana na primaoca u Bačkoj Palanci, ali juče u policiji nismo uspeli da saznamo da li je on uhapšen.

Paket sa ovim tabletama, poslat iz SAD, zaplenjen je u pošti u Novom Sadu, a bio je namenjen osobi iz Bačke Palanke.

Neko se zaigrao

Stručnjaci tvrde da je ova droga izuzetno opasna, da je sasvim sigurno određena količina već prošvercovana u Srbiju i da se uveliko prodaje pred početak festivala Egzit.

Član Borda direktora međunarodne policije za narkotike Marko Nicović upozorio je učesnike ovog muzičkog festivala da se ne igraju životima i da izbegavaju bilo kakvo eksperimentisanje sa sintetičkom drogom koja u jednoj tableti nosi smrtonosnu dozu.

- Koliko sam čuo, radi se o tabletama koje u sebi sadrži duplo veću dozu metiloksid-metamfetamina nego što odrasla osoba može da podnese. Dakle, neki farmaceut ili hemičar se u ovom slučaju žestoko zaigrao, slučajno ili namerno. Najgore je od svega što je to jeftina sintetička droga, a na tržištu jedna tableta u proseku košta od pet do sedam evra, pa nije isključeno da mladi posegnu za njom - kaže Nicović.

Šta je MDMA?

- sintetička, psihoaktivna droga na listi zabranjenih
- guta se i deluje posle 20 minuta
- dok deluje izaziva osećaj euforije, moći i velike snage
- nakon popuštanja izaziva depresiju i iscrpljenost
- usled dugotrajnog korišćenja izaziva depresiju, anksioznost, paranoidnost, agresivnost
- smrt obično nastupa ako se uzima u velikoj dozi ili u kombinaciji sa alkoholom

On objašnjava da i tableta običnog "ekstazija" izaziva ozbiljna oštećenja centralnog nervnog sistema, a da ova može biti i smrtonosna.

- Gotovo sve sintetičke droge su stimulativne, izazivaju osećaj euforije i moći, ali su veoma opasne. Pogotovo što uživaoci često preteruju, a ova očigledno može do dovede i do "overdoza" - upozorava Nicović.

Dvostruki efekat

Predsednik Udruženja toksikologa Srbije Dragan Joksović kaže da bi svaku drogu, a naročito jednu ovako jaku kakva je "tesla ekstazi", trebalo izbegavati u širokom luku.

- Uz festivale kakav je i Egzit obično ide i droga pa je jasno da "tesla ekstazi" nije slučajno zaplenjen u ovom trenutku baš u Novom Sadu. Običan "ekstazi" daje veliku snagu, a ova tableta sa duplom dozom metiloksid-metamfetamina očigledno je napravljena sa ciljem da izazove i dvostruko veću moć i euforiju. Ipak, ne bi trebalo smetnuti sa uma da ona može da ima dvostruko veće negativne efekte koji mogu ići do delirijuma ili još nečeg goreg - kaže Joksović.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tralala

pre 6 godina

Baš me čudi...ma ne, to je sala...otkud tako nešto na "mega kulturnom dogadaju"... Nema tu toga, sve su to zlatna deca... JAD I BEDA!!!

Ljube

pre 6 godina

Moje ćerke su posle 2-3 godine prestale da odlaze na Egzit baš zbog enormne količine droge koja je tamo prisutna. Kažu da su i dileri toliko osioni da se ni ne kriju nego agresivno nude svoju robu bez ustručavanja. Pitam se zašto MUP ne pošalje gomilu inspektora u civilu i ne pohapsi tu bagru koja nam truje decu.

Marko

pre 6 godina

Samo da priupitam javnost: Da li se EXIT finasira iz budžeta Srbije? Ko bre ima interes, da tu veletržnicu narkotika finansira, reklamira i štiti godinama, ili je sve po onoj narodnoj: "s kim si takav si".

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija