• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbijadanas.com

12.10.2017

09:08

PRAVDO, NOSI SE! LEKARIMA OSUĐENIM NA ROBIJU zbog nesavesnog lečenja male Dijane (5) koja se ugušila, SUDIĆE SE PONOVO!

Vesti

PRAVDO, NOSI SE! LEKARIMA OSUĐENIM NA ROBIJU zbog nesavesnog lečenja male Dijane (5) koja se ugušila, SUDIĆE SE PONOVO!

Podeli vest

Sudija Osnovnog suda u Vranju, Aleksandra Tošić Arsić, zakazala je za 30. oktobar novo ročište i nastavak suđenja otorinolaringologu dr Darku Civkarovskom (42) i anesteziologu dr Slaviši Kanačkom (55), koji su optuženi za nesavesno lečenje i smrt Dijane Marinković (5) iz sela Ćukovac

Apelacioni sud u Nišu u aprilu 2017. godine ukinuo je prvostepenu presudu krivičnog veća u Vranju specijalistima zdravstvenog centra i vratio slučaj na ponovno suđenje. Lekari su u novembru 2016. prvostepeno osuđeni na po pet godina zatvora zbog nesavesnog lečenja deteta. Zabranjeno im je da se pet godina bave lekarskim pozivom. 

Krivično veće Osnovnog suda u Vranju, kojem je predsedavala sudija Dragana Stanković Tasić, lekare je proglasilo krivim i kaznilo robijom, jer su januara 2011. godine, prilikom pružanja pomoći devojčici, nesavesno postupili i navodno prouzrokovali njenu smrt. Okrivljeni su kobne noći dežurali na dečjem odeljenju vranjske Opšte bolnice.

Posle prijema u Hitnoj pomoći devojčicu su bez pregleda uputili na dečje odeljenje. Roditelji Ivana i Bojan Marinković naišli su na zaključana vrata, koja su provalili, jer im se ćerka gušila zbog upale grla. Prema nalazima sudsko-medicinskih veštaka iz Beograda i Niša, dvojica specijalista nisu prepoznala neposrednu životnu ugroženost.

Nisu obavili preglede iz domena svojih specijalnosti. Optuženima se takođe stavlja na teret da nisu organizovali hitan transport devojčice u operacionu salu.

Advokat iz Niša, Danilo Nikolić, branilac dr Darka Civkarovskog, zatražio je da sudsko-medicinski odbor iz Novog Sada pripremi nove dokaze veštačenja. Advokat Jovan Aleksić, punomoćnik oštećene porodice, i Osnovno javno tužilaštvo odbacuju novo veštačenje i smatraju neosnovanim predlog odbrane lekara. Zastupnik porodice tvrdi da su nalazi sudsko-medicinskih odbora iz Beograda i Niša utvrdili ko je odgovoran za devojčicinu smrt.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija