• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

26.10.2017

14:12

TUŽILAŠTVO ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL: Pritvor za direktotrku Etnografskog muzeja, osumnjičenu za višemilionske malverzacije!

Vesti

TUŽILAŠTVO ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL: Pritvor za direktotrku Etnografskog muzeja, osumnjičenu za višemilionske malverzacije!

Podeli vest

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo da odredi pritvor v. d. direktorke Etnografskog muzeja u Beogradu osumnjičenoj da je sa saradnicima oštetila tu instituciju za više od 14 miliona dinara

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je danas sudu da odredi pritvor vršiocu dužnosti direktorke Etnografskog muzeja u Beogradu Mirjani Menković (60) osumnjičenoj da je sa saradnicima raznim zloupotrebama oštetila tu instituciju za više od 14 miliona dinara.

Protiv ostalih osumnjičenih koji su juče bili privedeni na saslušanje, tužilaštvo nije tražilo pritvor.

Odluku o pritvoru danas će doneti sudija za prethodni postupak Specijalnog suda.

Tužilaštvo je takođe pokrenulo istragu protiv Menkovićke koja se naredbnom o sprovođenju istrage tereti da je izvršila krivična dela zloupotreba službenog položaja.

U saopštenju tužilaštva se precizira da su protiv pet osumnjičenih "preduzete su određene dokazne radnje" iz Zakonika o krivičnom postupku.

UHAPŠENA DIREKTORKA ETNOGRAFSKOG MUZEJA zbog milionskih malverzacija!

Te radnje su preduzete protiv odgovornog lica preduzetničke radnje "Home art" Željka Markovića, odgovornog lica Omladinske zadruge "Gaudeamus Ranke Dedović, osnivača Agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću "New reu" Predraga Martinovića, osnivača Agencije za kancelarijsko-administrativne usluge "Sebastian MBI" Igora Šebešćena, kao i protiv i Ljubinke Terzić.

Marković i Dedović terete se za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, a Martinović i Šebešćen za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Ljubinka Terzić sumnjiči za izvršenje krivičnog dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Nakon saslušanja svih osumnjičenih Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je predlog sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu da se u odnosu na Menković odredi pritvor, navodi se u saopštenju.

Prema jučerašnjem saopštenju policije, Menković se sumnjici da je od avgusta 2014. godine do hapšenja, davala naloge službi računovodstva da sa računa Etnografskog muzeja vrše uplate na račune pomenutih preduzeća iako nije postojala poslovna saradnja sa njima.

Pre toga, odgovorna lica ovih preduzeća su, iskorišćavanjem svojih ovlašćenja, izdavala fakture neistinitog sadržaja Etnografskom muzeju, kako bi direktorka imala osnov za plaćanje sa računa muzeja, navodi se u saopštenju policije.

UHAPŠENO PET OSOBA: Oštetili Etnografski muzej za više od 14 MILIONA DINARA!

Nakon toga, odgovorna lica ovih preduzeća podizala su novac sa računa i u gotovini ga predavala službi računovodstva Etnografskog muzeja, zadržavajući pritom proviziju za sebe.

Od provizije "Home art" je ostvario dobit u iznosu od 777.958 dinara, "Gaudeamus" u iznosu od 956.887 dinara, "New Rey" 185.822 dinara i "Sebastian MBI" 52.970 dinara.

Menković je, kako se sumnja, potom davala naloge službi računovodstva da novac isplaćuje većem broju osoba, čime je Etnografski muzej oštetila za 13.678.898 dinara.

Takođe, sumnja se da je ona u saizvršilaštvu sa 59-godišnjom ženom, od 7. juna do kraja decembra 2016. godine, izvršila i krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.

Kako je jedina imala informaciju o projektovanoj ceni za javnu nabavku usluga, direktorka Etnografskog muzeja je dala nalog radniku da osumnjičenoj mejlom dostavi podatke o javnoj nabavci usluga u postupku javne nabavke male vrednosti narudžbenicom, čija je procenjena vrednost iznosila 492.000 dinara.

Nakon što su se na javnoj nabavci javila tri pravna lica, izabrana je agencija čiji je vlasnik sin osumnjičene žene, koji je dostavio ponudu samo za dve hiljade manju od procenjene vrednosti.

Pošto Etnografski muzej nije imao potrebu za angažovanjem ovakve vrste, oštećen je za iznos od 490.000 dinara, za koliko je izabrana agencija ostvarila imovinsku korist.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija