• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.10.2017

13:39

SUĐENJE ZA PALJENJE AMERIČKE AMBASADE: Završnica odložena zbog pokvarenog auta, IZDAT NALOG ZA PRIVOĐENJE!

Vesti

SUĐENJE ZA PALJENJE AMERIČKE AMBASADE: Završnica odložena zbog pokvarenog auta, IZDAT NALOG ZA PRIVOĐENJE!

Podeli vest

Završnica ponovljenog suđenja sedmorici optuženih za paljenje američke ambasade 2008. godine u Beogradu posle mitinga "Kosovo je Srbija" ponovo je danas odložena za 6. novembar, zbog kašnjanja, odnosno izostanaka okrviljenih

Najpre se trojica od sedam optuženih nisu se pojavila pred sudom u vreme zakazanog suđenja, mada su dvojica stigla naknadno.

Treći optuženi, Nikola Kosanović, je prema rečima njegovog advokata, "ostao na autoputu gde su mu se pokvarila kola".

Sud je zbog toga naložio njegovo privođenje uz pomoć policije na sledeće suđenje koje je zakazano za 6. novembar.

Skot o odlaganju suđenja: Frustrirajuće!

Tanjug

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot nazvao je "frustrirajućim" to što je danas odložena završnica ponovljenog suđenja optuženima za paljenje američke ambasade 2008. godine, navodeći da to pitanje ostaje važno za Ameriku i odnose sa Srbijom.
- Čuo sam da je bilo još jedno odlaganje. Kada znamo da se zločin dogodio još 2008. godine, a danas je 2017. i još nije primenjena pravda i nije doneta presuda za one koji su počinili paljenje ambasade, onda je to frustrirajuće. A još je bitnije što nisu kažnjeni oni koji su naredili policiji da se skloni sa mesta događaja u momentu paljenja - rekao je Skot.
On je istakao da se nada da će pravda biti zadovoljena i napomenuo da ovo pitanje ostaje važno za SAD i odnose te zemlje sa Srbijom.

Završnica suđenja bila je odložena i pre 10 dana zbog izostanka prvooptuženog Dejana Vučkovića.

U nastavku suđenja ostalo je da obrana završi izlaganje završnih reči, a nakon toga sud treba da zakaže izricanje druge prvostepene presude, pošto je prvu presudu prošle jeseni ukinuo Apelacioni sud zbog nerazumljivosti i protivurečnosti i naložio ponavljanje suđenja.

Tužilaštvo je predložilo sudu da optužene oglasi krivim i osudi po zakonu za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, dok je odbrana traži oslobađanje od optužbi.

Nakon prvog suđenja, ukinutim delom presude optuženi su bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora, dok je za nekoliko optuženih Apelacioni sud potvrdio kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Na optuženičkoj klupi na ovom ponovljenom suđenju su Dejan Vučković, ?orđe Tomin, Nikola Kosanović, Filip Backović, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas.

Oni su optuženi da su ispred objekta ambasade Sjedinjenih Americkih Država "opšte opasnom radnjom izazvali opasnost za život i telo ljudi i imovinu većeg obima".

Terete se da su nakon mitinga ispred Skupštine Srbije "Kosovo je Srbija", organizovano došli do američke ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo Novosadanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD u ovom postupku nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujovića, koji je izgoreo u požaru u ambasadi.

Što se tiče policijske odgovornosti za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija", Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u maju ove godine optužnicu protiv pet policijskih službenik koje tereti za krivična dela teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotreba službenog položaja.

Optužnica je prosleđena sudu 8. maja i u toku je njeno preispitivanje.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!
Društvo

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!

"Pomoćnik direktora me je prvo snažno udario ramenom u grudni koš, da bi me kasnije ponovo napao, uhvatio me za revere i gurnuo na vrata tom silinom da ih je otvorio", priča Denis Šabanović, nastavnik srpskog i bosanskog jezika u srednjoj Tehničkoj školi u Tutinu koji je nastavnika i pomoćnika direktora Imera Ademovića optužio da ga je, prvo verbalno, a onda fizički napao posle redovne sednice Nastavničkog veća.

18.04.2024

17:47

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija