• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.11.2017

18:30

MILE NOVAKOVIĆ, bivši načelnik UKP, prvi put o zločinu u Borči: Nema sumnje, JELENU UBIO NEKO JAKO BLIZAK - ILI MUŽ ZORAN, ILI NEKO OD ČLANOVA PORODICE I PRIJATELJA

Vesti

MILE NOVAKOVIĆ, bivši načelnik UKP, prvi put o zločinu u Borči: Nema sumnje, JELENU UBIO NEKO JAKO BLIZAK - ILI MUŽ ZORAN, ILI NEKO OD ČLANOVA PORODICE I PRIJATELJA

Podeli vest

Teorija o nepoznatom manijaku koji je usred dana tu slučajno naišao, ubio Jelenu Marjanović i onda nestao bez traga je nemoguća, kaže Novaković, jedan od najiskusnijih srpskih policajaca

Odužilo se previše
Zločin je trebalo rešiti u prvih nekoliko dana. Ovako, što duže traje istraga, to sve više naruku ide ubici
Mile Novaković

Pukovnik Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije i jedan od najiskusnijih srpskih policajaca, tvrdi da je Jelenu Marjanović ubio neko njoj jako blizak - ili član porodice ili dobro poznat prijatelj.

Novaković, posle 19 meseci od zločina koji potresa celu Srbiju, prvi put detaljno govori o ovom slučaju i kaže da ne postoji nikakva šansa da je nesrećna Jelena žrtva nepoznatog manijaka koji je slučajno naleteo na nju.

Naš sagovornik kaže i da je, što vreme više protiče, sve teže i teže rasvetliti ovaj zločin.

- Staro pravilo kaže da što duže traje istraga, to sve više stvari ide naruku ubici. Teško je posle toliko vremena prikupiti valjane materijalne dokaze. Na osnovu mog iskustva mogu sa velikom sigurnošću da kažem da se ubica krije u krugu Jelenine porodice ili prijatelja. To je neko njoj jako blizak, neko u koga je ona imala poverenja - kaže Novaković, koji odbacuje teoriju o "slučajnom manijaku".

- Pazite, usred bela dana, po veoma lepom vremenu, na nekoj tamo livadi, jako teško može da se desi da se slučajno pojavio neki manijak koji napadne i ubije ženu, a onda netragom nestane... - kaže Novaković.

Za Jelenino ubistvo je prvoosumnjičeni njen muž Zoran. Prema navodima naredbe za sprovođenje istrage, on je 2. aprila 2016. u periodu između 16.49 i 17.30 ostavio ćerku Janu (5) na početku nasipa, kod rampe, otrčao je u susret Jeleni, koja je na nasipu džogirala, i ubio je. Potom se vratio po Janu, pozvao je telefonom porodicu i prijatelje i rekao im da je Jelena nestala. Ceo zločin je, kako piše u spisima predmeta, trajao 10 minuta, koliko je Jana bila sama pored rampe dok joj je otac ubijao majku.

U celom ovom slučaju neverovatno je i da niko nije video zločin, jer je u pitanju brisani prostor, vidljiv na kilometar iz svih pravaca. Čak je i mala Jana mogla da vidi kako 600-700 metara dalje njen otac sustiže Jelenu, bije je i odvlači u obližnji kanal, gde je usmrćena.

Na osnovu svih informacija iz istrage do kojih je došao Informer, upitali smo Novakovića da li je moguće lociranjem mobilnih telefona Zorana i Jelene utvrditi njihovu tačnu poziciju i kretanje u vreme ubistva.

- Naravno da može, to je danas redovna procedura. Vi možete uzeti listinge i tačno videti gde su mobilni telefoni okrivljenog i žrtve bili, recimo, u trenutku ubistva. Preciznost se svodi na mali krug, od svega pedesetak metara. Verujem da su kolege to već utvrdile ubrzo nakon zločina... -naveo je Novaković, koji je istraživao ubistvo premijera Zorana Đinđića i zločine "zemunskog klana".

Međutim, kako saznajemo, veštačenje mobilnih telefona Jelene, Zorana i njegove porodice još nisu stigla u tužilaštvo. Takođe, u spisima tužilaštva još nema rezultata još nekoliko veštačenja, uključujući DNK tragova nepoznatog muškarca nađenih na donjem delu Jelenine trenerke, na domalom prstu, odakle je skinuta njena burma koja je nestala, kao i na šipražju na mestu gde je nađen njen leš.

Zorana, za sada, najviše tereti njegov DNK trag nađen na blatu na Jeleninoj glavi. Ipak, tek kada u tužilaštvo budu stigli svi materijalni dokazi koje je policija prikupila tokom istrage, biće poznato koliko je "čvrst" slučaj protiv Marjanovića, jer saslušanja dosadašnjih svedoka nisu puno pomogla da se razjasne svi detalji ubistva.

Naime, od osam svedoka koji su do sada saslušani u tužilaštvu, četvoro njih su članovi porodice Marjanović - otac Vladimir, majka Zorica, brat Miloš i sin Uroš. Oni su iskoristili pravo da ne svedoče kao najbliži srodnici osumnjičenog. Preostalo četvoro nisu imali nikakva neposredna saznanja o Jeleninom ubistvu.

Goran Petronijević, advokat i bivši sudija, kaže da je u ovom slučaju jedino sigurno da je Jelena Marjanović ubijena.

- Taj slučaj je toliko otišao u bestraga, to više nije ni rijaliti, to je neka dimenzija iznad toga! Potrebno je da se ovaj slučaj ponovo institucionalizuje, tačnije da se time bave policija, tužilaštvo i sud, a ne novinari, eksperti i kvazieksperti - apeluje Petronijević, i naglašava da su mediji u ovom slučaju doneli i korist i štetu:

- Sad je ovo izveštavanje o Jeleninom ubistvu postao veliki pritisak na pravosuđe. Voleo bih da vidim tog majčinog sina od tužioca ili sudije koji će sada smeti da oslobodi osumnjičenog!

Podsetimo, Jelena Marjanović je 3. aprila 2016. pronađena mrtva, smrskane glave, u kanalu pokraj nasipa u Borči. Obdukcijom je utvrđeno da je ubijena dan ranije sa više udaraca u glavu. Zoran Marjanović je 15. septembra, posle 17 meseci istrage, uhapšen zbog sumnje da je ubio suprugu, a na saslušanju u Višem tužilaštvu u Beogradu negirao je taj zločin. 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija