• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs/informer.rs

03.11.2017

08:33

TUŽILAC SASLUŠAVA JELENINU ĆERKU JANU?! Ona je poslednji svedok, A EVO ŠTA ĆE JE PITATI!

Vesti

TUŽILAC SASLUŠAVA JELENINU ĆERKU JANU?! Ona je poslednji svedok, A EVO ŠTA ĆE JE PITATI!

Podeli vest

Jana (6), ćerka ubijene pevačice Jelene i Zorana Marjanovića, osumnjičenog za njeno ubistvo, mogla bi da bude poslednji svedok koga bi Više javno tužilaštvo u Beogradu moglo da predloži u okviru istrage koju vodi protiv Zorana.

Kako se nezvanično saznaje, jedan od predloga tužilaštva navodno će biti i detaljno veštačenje izjava koje je Jana dala psiholozima neposredno po nalaženju Jeleninog tela.

Jana ređa Jeleninu garderobu po podu

Jana Marjanović je, kako je ranije pisanmo, kroz specifičnu igru otkrila da verovatno zna gde je njena majka ubijena. Devojčica u igri pokušava da oživi pokojnu majku tako što ređa njenu garderobu po podu.
- Vrlo je neobično da dete mesto za oživljavanje i povratak majke nalazi na podu. Nije valjda zapamtila da je majka ležala na podu? Zar je majka inače spavala na podu? Da li je to prirodno mesto gde je nalazila majku i zašto baš tu želi da je oživi? To stručnjaci treba da provere - rekla je tada dr Dijana Lazić Puškaš, psihijatar i sudski veštak.

- Prema izjavama Zorana Marjanovića, Jana je bila na borčanskom nasipu u momentu kada je Jelena nestala, a u naredbi tužilaštva za sprovođenje istrage navodi se da je Zoran ostavio Janu samu na livadi, da se u roku od 10 minuta vratio do Jane i započeo potragu. Jana je prošle godine već razgovarala sa policijskim psiholozima i tada je rekla "da se desilo nešto strašno, da je trčala sa mamom i tatom nasipom, da se tata zadihao i da su tražili mamu, ali da nje nigde nije bilo". Međutim, ona nije mogla precizno da opiše šta se tog dana dogodilo, što nije neuobičajeno, jer je ona tada imala pet godina i nije mogla da ima pojma o vremenu i prostoru - podseća sagovornik za Alo.

Prema njegovim rečima, posebno značajni bi mogli biti Janini crteži koji su nastali nakon zločina.

- Ona je nakon zločina odbijala da nacrta svoju porodicu, iako je ranije rado crtala mamu i tatu, a kada je dobila zadatak da nacrta nešto čega se boji, Jana je nacrtala svoju kuću. Svi ti detalji ukazivali su inspektorima da dete zna šta se desilo, ali da to ne može da rekonstruiše zbog svog uzrasta - objašnjava sagovornik i dodaje da se razmatra mogucnost da Jana ponovo razgovara sa veštacima - psiholozima, ne bi li eventualno doprinela rasvetljavanju zločina.

MILE NOVAKOVIĆ, bivši načelnik UKP, prvi put o zločinu u Borči: Nema sumnje, JELENU UBIO NEKO JAKO BLIZAK - ILI MUŽ ZORAN, ILI NEKO OD ČLANOVA PORODICE I PRIJATELJA

- Naravno da detetova izjava ni do sada, a ni ukoliko se bude sa njom još razgovaralo, ne može biti glavni dokaz, ali nesporno je da može da pomogne - ističe sagovornik.

Bazne stanice su bolji dokaz

Advokat Nebojša Milosavljević smatra da su za istragu mnogo značajnije bazne stanice od Janinog svedočenja.
- Preko baznih stanica može da se utvrdi kretanje Zorana Marjanovića u vreme ubistva. S obzirom na to da je kod sebe imao mobilni telefon, praćenjem tog signala može matematički tačno da se izračuna na kojem mestu je on bio u kritično vreme. Lično smatram da je to mnogo čvršći dokaz od onoga što bi Jana rekla - ističe Milosavljević.

Prema rečima izvora, u našoj zemlji nije uobičajeno da deca svedoče na sudu ili u istrazi i da to gotovo nikada nije bila praksa.

- Maloletno lice koje, s obzirom na uzrast i duševnu razvijenost, nije sposobno da shvati značaj prava da je oslobođno od dužnosti svedočenja ne može se ispitati kao svedok, osim ako to sam okrivljeni zahteva. Ukoliko je to u interesu istrage, dete može da da svoj iskaz isključivo u prisustvu stručnjaka iz oblasti psihologije, koji bi morali da daju dozvolu i saglasnost za tako nešto, a saglasnost bi morali da daju i staratelji - kaže sagovornik.

I advokat Nebojša Milosavljevic smatra da bi ponovno ispitivanje male Jano bilo samo mučenje deteta, a da taj njen iskaz ne bi značajno doprineo istrazi.

- Teško je na osnovu veštačenja njenih izjava i crteža napraviti rekonstrukciju događaja, jer dete ima maštu i nema orijentaciju u vremenu. Malo je verovatno da će biti odobreno njeno svedočenje - kaže Milosavljević i dodaje:

EKSKLUZIVNO! Zoran ostavio Janu na nasipu, otrčao i UBIO JELENU!? Za zločin je imao 10 MINUTA!

- Ne može se neko igrati sa detetom, nije ono stvar. Sve ovo ostavlja velike posledice po njega, tako da bi to ispitivanje moglo da bude vrlo traumatično, a da, s druge strane, bude beskorisno za sam slučaj.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija