• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.11.2017

18:30

DETALJI SKANDALOZNE KRAĐE U GALERIJI MUZEJA U VRANJU! Beskućnica ukrala VILJUŠKU NEMANJIĆA!

Vesti

DETALJI SKANDALOZNE KRAĐE U GALERIJI MUZEJA U VRANJU! Beskućnica ukrala VILJUŠKU NEMANJIĆA!

Podeli vest

Na otvaranju izložbe "Jelena velika kraljica" u nedelju u Vranju beskućnica (48) ukrala vrednu viljušku iz 13. veka kojom su jeli članovi dinastije Nemanjić. Policija zahvaljujući video-snimku pronašla kradljivicu, a viljuška vraćena na izložbu

Beskućnica iz Vranja (48) ukrala je u nedelju vrednu viljušku iz doba Nemanjića na izložbi "Jelena velika kraljica" u galeriji Narodnog muzeja u ovog gradu! Srećom, zahvaljujući video-snimku, kradljivica je uhvaćena, a vredan eksponat vraćen je na izložbu.

Viljuška iz 13. veka, kojim su jeli članovi dinastije Nemanjić, ukradena je neposredno pre otvaranja izložbe, a niko ne zna kako je beskućnica uspela neopaženo da uđe u muzejsku galeriju i iznese je sa sobom napolje. Protiv ove žene biće podneta krivična prijava zbog teške krađe.

Naporni pregovori
Jedva smo ubedili tu ženu da nam kaže gde je sakrila viljušku. Svi smo još u šoku...
Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja Vranje

Svi u šoku

Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja Vranje, kaže da su organizatori izložbe bili šokirani kada su primetili da je vredna viljuška nestala. Svi su bili uvereni da je u pitanju ozbiljna i organizovana krađa, jer se radi o veoma skupocenom eksponatu.

- Nismo mogli da verujemo šta nas je snašlo kada smo pred otvaranje izložbe primetili da viljuške nema među eksponatima. U početku smo mislili da je u pitanju dobro organizovana pljačka, jer je u pitanju eksponat iz 13. veka, koji sasvim sigurno ima veliku vrednost na tržištu. Međutim, na snimku smo videli da je viljušku ukrala beskućnica, žena koja često boravi i spava ispred samog muzeja - rekao nam je Stamenković i dodao da su za policiju posebne muke nastale kada je kradljivica pronađena:

Informer

UKRALA VILJUŠKU IZ SREDNJEG VEKA IZ MUZEJA! Ženi iz Vranja sledi krivična prijava zbog krađe eksponata!

Prijava protiv kradljivice

Iz vranjske policije kažu da je beskućnica locirana i privedena, a viljuška je vraćena u Narodni muzej.
- Protiv kradljivice će u redovnom postupku biti podneta krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo teška krađa - kažu iz policije.

- Do te žene smo lako došli, jer se ona brzo i sama ponovo pojavila ispred muzeja. Međutim, problem je bio što nije imala viljušku kod sebe. Nije htela da kaže gde je odnela ovaj vredan predmet, ali smo je nakon dugog ubeđivanja nagovorili da nam kaže gde je bacila viljušku. Odvela nas je do Ulice doktora Kopše i tamo nam pokazala gde je ostavila ukradeni predmet - objašnjava Stamenković.

Redak eksponat

Viljuška je, pošto je pronađena, najpre vraćena na izložbu, a kasnije je prebačena u Narodni muzej u Kraljevu, gde je inače matični eksponat. Istoričarka Narodnog muzeja iz Kraljeva i autorka izložbe Suzana Novčić kaže da je ova viljuška jedna od ukupno tri sačuvane koje su se koristile na dvoru Nemanjića u 13. veku. Ona objašnjava da se njihova vrednost ne zna, jer nikad nije ni procenjivana.

Informer

- Jednostavno, ovo je postupak jedne neuračunljive osobe, skitnice koja inače živi ispred muzeja u Vranju, odnosno žene sa ozbiljnim psihičkim problemima. Odmah po otvaranju smo primetili da viljuške nema, pregledane su kamere i videli smo ko je u pitanju. Kad joj je policija prišla, ta nesrećna žena je pričala sama sa sobom, tako da je bilo i više nego evidentno da nema predstavu o tome šta je ukrala. Inače, osim muzeja u Kraljevu, ovakve viljuške čuvaju još samo muzeji u Beogradu i Smederevu. Nikada nismo procenjivali njenu tržišnu vrednost, jer ona nije namenjena trgovini, već se isključivo čuva kao eksponat u muzejima - kaže Suzana Novčić.

U čast Jelene Anžujske

Izložba "Jelena velika kraljica" postavljena je povodom Svetog kralja Milutina, slave Narodnog muzeja u Vranju, i biće otvorena narednih mesec dana. Posvećena je Jeleni Anžujskoj, ženi kralja Uroša I i majci kraljeva Dragutina i Milutina. Autorke izložbe su Suzana Novčić i Emilija Pejović, istoričarke Narodnog muzeja iz Kraljeva, koji je izložbu priredio povodom sedam vekova od smrti kraljice Jelene Anžujske. Kraljica Jelena je bila prva žena ktitor u srednjovekovnoj Srbiji, a njena najpoznatija zadužbina je manastir Gradac.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija