• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.12.2017

20:00

​U SRBIJU STIGLA DROGA ZA SUPERRATNIKE! Zaplenjeno oko 300 kilograma NARKOTIKA "KAPTAGON"!

Vesti

​U SRBIJU STIGLA DROGA ZA SUPERRATNIKE! Zaplenjeno oko 300 kilograma NARKOTIKA "KAPTAGON"!

Podeli vest

U Srbiji se pojavila nova opasna sintetička droga "kaptagon", poznata kao droga koju koriste ratnici Islamske države!

Samo tokom prošlonedeljne akcije srpske i makedonske policije u Tetovu je zaplenjeno oko 300 kilograma ove opasne droge. "Kaptagon" zapravo nije nova droga. Još šezdesetih godina se koristio kao lek za narkolepsiju. Danas se dovodi u vezu sa terorizmom jer je pronađen kod mnogih islamskih ekstremista koji su bili odgovorni za terorističke napade u Parizu i Tunisu.

Daje snagu i
podiže borbenost

Među ratnicima se smatra da ova droga podiže borbenost, hrabrost, poboljšava budnost, smanjuje apetit i umor
Slavica Vučinić, VMA

- Ovu drogu zovu još i droga za superratnike. Zato je ona toliko interesantna, posebno na Bliskom i Srednjem istoku, gde se misli da podiže borbenost i hrabrost, poboljšava budnost, smanjuje apetit i umor, a zapravo kod akutnih predoziranja nekim manjim ili srednjim dozama dolazi do ekstremne agitacije, agresivnog i suicidalnog ponašanja, grčeva mišića, ubrzanog srčanog rada i povišenog pritiska - objašnjava Slavica Vučinić, načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA.

Kako "kaptagon" brzo razvija fizičku i psihičku zavisnost, ali i hronične psihijatrijske poremećaje - psihozu i agresiju, koristi se za manipulisanje teroristima u okviru njihovih organizacija.

- Sve terorističke organizacije koriste narkotike pre svega za svoje finansiranje i finansiranje svojih protivzakonitih delatnosti, a sa druge strane upotrebljavaju ih za svoje pripadnike, naročito pre njihovog angažovanja u izvršenju složenih terorističkih napada, posebno samoubilačkih napada - kaže Milan Mijalkovski, penzionisani profesor Fakulteta za bezbednost.

MUP Srbije

Doktor Milan Zarubica, koji je nedavno uhapšen u Makedoniji, bavio se krijumčarenjem i preprodavanjem upravo ovog narkotika.

- Ova akcija je svetskih razmera zato što smo sprečili da doktor Zarubica proizvede više takvih laboratorija, formira mrežu laboratorija kako ovde, tako u Turskoj i na Bliskom istoku. "Kaptagon", odnosno sintetička droga je prisutna kako u svetu tako i kod nas. Razmere i kapacitete shvatite ovako: kako je popularniji u svetu, biće popularnija i kod nas - kaže Dejan Milenković, načelnik odeljenja UKP.

- Srbija je sada na toj trasi kretanja, prolaska sintetike, nismo tu, da kažem, u proizvodnom procesu, za proizvodnju se pronalaze države gde mogu da se instaliraju takve laboratorije - kaže Dejan Milenković.

Sumnja se da proizvodnja ove droge cveta u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji i da se Bliski istok snabdeva "kaptagonom" upravo iz tih laboratorija.

(VIDEO/FOTO) OVO JE LABORATORIJA U KOJOJ JE ZARUBICA PRAVIO SINTETIČKU DROGU "KAPTAGON"!

ŠOKANTNO! U OKOLINI BEOGRADA OTKRIVENO ZARUBIČINO SKLADIŠTE DROGE: Pronađeno sirovina dovoljno za nekoliko stotina kilograma TABLETA KAPTAGON!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija