• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.12.2017

14:00

PRIČA O NOVOSAĐANKI KOJA SE INFICIRALA TRANSFUZIJOM TRESE SRBIJU! PORODICA: Krili su od nas da ima HIV,  saznali smo tek kad je umrla!

Vesti

PRIČA O NOVOSAĐANKI KOJA SE INFICIRALA TRANSFUZIJOM TRESE SRBIJU! PORODICA: Krili su od nas da ima HIV, saznali smo tek kad je umrla!

Podeli vest

Bili smo ubeđeni da je naša rođaka umrla od raka pankreasa, ali su nas posle sahrane pozvali lekari i rekli nam da se ona prilikom transfuzije zarazila virusom HIV. Plašili smo se da smo i mi zaraženi, jer smo dolazili u kontakt s njenom krvlju

Porodica Novosađanke koja se putem transfuzije krvi inficirala virusom HIV, a zatim umrla, tvrdi da su lekari od njih sve vreme krili da je njihova rođaka zaražena smrtonosnim virusom. Istinu su, kako kažu, saznali tek posle njene smrti od raka pankreasa 27. oktobra ove godine, kada su ih pozvali iz novosadskog Zavoda za transfuziju krvi i saopštili im "da je ona dobila krv zaraženog davaoca".

Kako su članovi ove porodice naveli u pismu koje su poslali Informeru preko advokatske kancelarije Gordane Kovačević, nakon jezivog saznanja oni su živeli u strahu da su i sami zaraženi HIV-om, jer su dolazili u kontakt sa krvlju inficirane rođake. 

Umrla u mukama

Porodica nesrećne žene navela je u pismu, čije delove prenosimo, da je ona umrla u najvećim mukama, koje su očigledno bile uvećane prisustvom virusa HIV.

"Naša rođaka, koju ćemo zbog prava na privatnost porodice nazvati N.N., u martu ove godine operisana je od kancera pankreasa. Hemioterapiju je počela primati na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici i već posle prvih transfuzija, za koje pretpostavljamo da su bile nužne, bilo je jasno da nešto ozbiljno nije u redu sa njenom krvnom slikom. Ona je često dobijala visoke temperature, imala jezu, drhtavicu, povraćanje, slabost u nogama i slično. Sredinom septembra je deset dana ležala u bolnici, ali ne zbog kancera od koga je bolovala, već zbog napred opisanih simptoma. Lečili su je jakim antibioticima i krajem septembra su je otpustili kući. Ona je polako ali sigurno, i paćenički, umirala, ali ne od bolova zbog kancera, već od visokih temperatura koje su znale dovesti do gubitka svesti, bolova u zglobovima, drhtavice i jeze. Svaki dan je kopnila...", piše u pismo koje nam je porodica dostavila preko advokata.

Prema njihovim rečima, klupko počinje da se odmotava tek poslednjih dana života N. N.

"Dana 23. 10. 2017. supruga pokojne N. N. pozvala je lekarka iz Novog Sada, rekavši mu kako je njegovoj supruzi data 'pogrešna krv'. Zaista, iz lokalnog doma zdravlja posle dan-dva su došli laboranti, uzeli krv i otišli a da niko nije rekao o kakvoj 'pogrešnoj krvi' se radi. N.N. je preminula  27. 10. 2017. u teškoj temperaturi i sa jezivom groznicom. Uzrok smrti je konstatovao lekar iz lokalnog doma zdravlja i rekao je da se radi o kanceru. Niko nije vršio obdukciju, niti je porodica to tražila, budući da u vreme njene smrti i sahrane još niko nije ni sanjao o tome da ona u grob sa sobom osim kancera nosi i virus HIV-a. Kćerka N. N. dan-dva nakon majčine sahrane odlazi na sastanak u Zavod za transfuziju krvi i na tom sastanku prisutne lekarke bez pardona saopštavaju kćerki i unuku pokojnice da je ona putem transfuzije krvi zaražena virusom HIV-a i daju joj pismenu potvrdu o tome. Navode da je davalac njihov dugogodišnji donator krvi i da nisu sumnjali u njega, da je on dao lažne podatke o načinu života koji je vodio, da oni zbog 'perioda prozora' nisu mogli znati na vreme da je on HIV pozitivan, kao i to da je jedino N. N. zaražena njegovom krvlju putem krvnih pločica", navodi se u pismu.

Na stubu srama

Od trenutka saznanja da je pokojna N. N. transfuzijom zaražena virusom HIV-a kreće novi pakao za celu porodicu. 

"Svi smo bili u potpunom šoku i strahu da smo i sami zaraženi telesnim izlučevinama i krvlju pokojne. Prijatelji, kumovi, pa i porodica i komšije počeli su da izbegavaju našu kuću, posebno supruga pokojne, kreće stigmatizacija i život nam se polako ali sigurno pretvorio u pakao", kaže, između ostalog, porodica u pismu.

Najavljuju i tužbu

Porodica N. N. u pismu ne kaže i ne tvrdi da je u slučaju njihove rođake u pitanju ljudska greška, jer to će "ostaviti da utvrdi nadležno tužilaštvo i drugi državni organi", ali kaže da jeste u pitanju namera da se slučaj pokojne N. N. što pre zaključi i okonča.

"Sa ovim se oštećena porodica neće pomiriti i zatražiće od svih nadležnih državnih organa, kao i od međunarodnih institucija, da se u ovu priču uključe", kaže se u pismu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milica

pre 6 godina

Krv od jednog davaoca se odvaja na playmu, eritrocite i trombocite. Ova novosadjanka je dobila sidu od plazme a ko su druga dva pacijenta koja su primila zarazenu krv? Da li su oni obavesteni da su zarazeni?

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija