• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.S.

13.12.2017

14:28

DEČAK DEMOLIRAO GROBLJE, PRE TOGA SPALIO BESKUĆNIKA! Nepopravljivi maloletnik ponovo divljao u Pančevu!

Vesti

DEČAK DEMOLIRAO GROBLJE, PRE TOGA SPALIO BESKUĆNIKA! Nepopravljivi maloletnik ponovo divljao u Pančevu!

Podeli vest

Aleksandar K. (15), koji je prošle godine iz čiste obesti sa drugom spalio beskućnika Dragutina Todorčevića (64) u Novom Sadu, u subotu je razvalio 47 nadgrobnih spomenika na Jevrejskom groblju

Dečak Aleksandar K. (15) u subotu je sa dvojicom maloletnih drugara demolirao Jevrejsko groblje u Pančevu, porušivši čak 47 nadgrobnih spomenika! Da sve bude još strašnije, isti Aleksandar je prošle godine u Novom Sadu sa još jednim drugom iz čiste obesti zapalio beskućnika Dragutina Todorčevića (64), koji je umro u jezivim mukama!

Izbegao hapšenje

Kako smo saznali u policiji, prekjuče su zbog rušenja Jevrejskog groblja uhapšeni A. M. (16) i D. P. (13), ali Aleksandar je u bekstvu!

Sva trojica su, inače, štićenici Doma za nezbrinutu decu "Spomenak" u Pančevu. Policija ispituje motiv divljanja na groblju, pogotovo jer u jevrejskoj zajednici u Srbiji sumnjaju da bi to moglo biti povezano sa nemirima u Jerusalimu, gde su muslimani podigli ustanak zbog najave Donalda Trampa, predsednika SAD, da će priznati taj grad kao prestonicu Izraela.

- Istraga tek treba da utvrdi šta je bio pravi motiv za demoliranje groblja i da li je neko tim dečacima možda platio da to učine. Sumnjivo je i to što su vandali ušli na jevrejsko groblje iz katoličkog, gde nisu pipnuli nijedan spomenik. Na meti su im bile samo jevrejske grobnice - navode u policiji.

Zoran Sinko


Inače, Aleksandar je poslat u pančevački dom "Spomenak" nakon što je 13. decembra 2016. u Novom Sadu sa još jednim maloletnikom spalio dvojicu beskućnika, Zorana Todorovića (67) i Dragutina Todorčevića, koji su pijani spavali pored jednog marketa. Dragutin je ubrzo podlegao povredama jer mu je izgorelo 90 odsto površine kože.
Zoran Sinko


Aleksandar je ubrzo nakon toga dobio vaspitnu meru pojačanog nadzora i smešten je u Dom za nezbrinutu decu "Spomenak" u Pančevu. On je u subotu najverovatnije pobegao iz doma da bi sa drugarima demolirao groblje.

Vandalski napad se odigrao u subotu oko tri sata iza ponoći, ali je slučaj prijavljen tek u ponedeljak, kada se David Montijas, predsednik Jevrejske opštine, vratio sa službenog puta.

- Naše groblje se nalazi odmah pored katoličkog, i imamo čuvara tamo. To nije klasično obezbeđenje, već nas je taj čovek zamolio da sa porodicom stanuje u jednoj kućici koja je kapijom povezana sa grobljem. Zauzvrat, on se brinuo da kapija groblja bude zaključana noću i čistio je tamo - objašnjava Montijas.
On dodaje da su huligani ušli u groblje preskočivši dva metra visoki zid između katoličkog i jevrejskog groblja.

Zoran Sinko


- Plac na kome se nalazi jevrejsko groblje je dugačak. Ne mogu da procenim koliko je trajalo divljanje... U jednom trenutku buka je probudila našeg čuvara i on je izašao na groblje. Uplašio se jer nije znao koliko ima vandala, pa je pustio pse i ti dečaci su pobegli preko zida. Čuvar nije odmah pozvao policiju, već je sačekao da se vratim sa službenog puta i da ja prijavim skrnavljenje spomenika - objašnjava predsednik Jevrejske opštine Pančevo.

Dobili upozorenje

Montijasu je veoma čudno to što se napad na groblje odigrao samo tri dana posle početka nemira u Jerusalimu.

- Čudna je to koincidencija. Napad se odigrao na praznik Šabat, i samo nekoliko dana pre Hanuke. Mi smo dobili upozorenje Svetskog jevrejskog kongresa da se očekuju provokacije, naročito i jer je rat u Siriji završen, pa se očekuje dolazak radikalnih boraca sa ovih prostora koji bi mogli ili da izvrše neke napade, ili da eventualno plate nekome da to izvedu. Ne mogu da tvrdim da je ovo takav napad, ali sumnja postoji - rekao je Montijas. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zorana

pre 6 godina

Strašno. Šta li će taj dečak raditi kada mu bude 30 godina, ako ih uopšte doživi?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija