• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Šević

14.12.2017

19:11

SRPSKI CARINICI U 2017. ZAPLENILI 4.500.000 EVRA U GOTOVINI:  Vladimir Kovačević tvrdi da je dovoljan SAMO JEDAN POGLED DA OTKRIJU ŠVERCERA!

Vesti

SRPSKI CARINICI U 2017. ZAPLENILI 4.500.000 EVRA U GOTOVINI: Vladimir Kovačević tvrdi da je dovoljan SAMO JEDAN POGLED DA OTKRIJU ŠVERCERA!

Podeli vest

Skoro sav novac zaplenjen na granicama stečen je kriminalom, a sav oduzeti keš ide u budžet Srbije. Našim carinicima često je dovoljan samo jedan pogled na putnika da posumnjaju na šverc novca ili droge, kaže Kovačević

Srpski carinici zaplenili su ove godine čak 4,5 miliona evra neprijavljenog novca od putnika, a sav taj keš završio je u državnom budžetu! Reč je uglavnom o takozvanom prljavom novcu, koji potiče od kriminala i za koji vlasnici nemaju dokaz o poreklu, pa zato pokušavaju da ga prokrijumčare na najneverovatnijim mestima u vozilu, navodi Vladimir Kovačević, koordinator Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja u Upravi carina!

Našim carinicima je, kaže on, često dovoljan samo jedan pogled na putnika i njegovo vozilo da odmah posumnjaju na šverc "prljavog" novca ili droge.

Obuka i iskustvo

Kovačević među mnogim svojim kolegama slovi za najboljeg carinika, a zbog izuzetne stručnosti i profesionalnosti obučava kolege i u zemljama regiona. Svoja znanja, takođe, delio je i kolegama u SAD, gde je bio instruktor u tamošnjem Saveznom istražnom birou (FBI), zatim Službi za suzbijanje narkotika (DEA), kao i državnoj i graničnoj policiji.

Obučava Amere
Kovačević je podučavao i američke FBI i DEA, kao i državnu i graničnu policiju

- Oni koji krijumčare novac uglavnom su na nezakonit način došli do tih para u inostranstvu, pa pokušavaju da ga krišom prenesu u svoju zemlju. Najčešće su to Turci ili Albanci. Ako bi ti putnici legalno prijavili na granici da imaju više od 10.000 evra kod sebe, naši službenici bi morali da im izdaju potvrdu za tu sumu, a samim tim, novac koji nose podleže daljim proverama kako u zemljama EU, tako i u matičnoj zemlji. Pošto taj novac najčešće potiče od šverca droge, kocke i nelegalne trgovine, oni ga zato i kriju - objašnjava Kovačević.

Zoran Sinko

Vladimir Kovačević

REZULTATI
Za poslednje tri godine srpska carina je zaplenila:

6,5 tona duvana
170.600 boksova cigareta (81.000 samo ove godine)
133.000 litara nafte
13 miliona evra neprijavljenog novca
1 tonu droge
40 kilograma zlata

Govoreći o tome kako carinik procenjuje da li putnik švercuje novac, drogu ili oružje, Kovačević ističe da su ključni obučenost i iskustvo.
- Mi u službi to nazivamo indikatorima rizika, a narodski rečeno, to su sve one neobične stvari koje primetite kod putnika. Na primer, nedavno smo imali slučaj na prelazu kod Bačke Palanke. Srbin je sa hrvatskim pasošem krenuo u Francusku i odmah nam je bio sumnjiv, najpre zbog toga što je na toliki put krenuo preko malog graničnog prelaza i van autoputa. Pokazivao je nervozu prilikom razgovora i na kraju smo mu u rezervoaru pronašli 19 pištolja - navodi Kovačević.

EVROPI KVALITET, NAMA ŠKART! Ovo niste znali: Sva strana roba u Srbiji PROIZVEDENA JE U KINI!


Prema njegovim rečima, najinteresantniji mu je bio slučaj dvojice Turaka, koji su u specijalno izrađenom bunkeru u skupocenom "audiju" sakrili čak 650.000 evra!
-Ponašali su se sasvim normalno. Pitali smo ih čime se bave, a oni prvo kažu da ne rade ništa u životu, a onda na pitanje kako voze tako skupocen auto, kažu da su vlasnici kladionice! Pomoću specijalne opreme nađemo 650.000 evra u kešu, ali to ovu dvojicu ni najmanje nije potreslo. Oduzeli smo im pare, a oni su bili mrtvi 'ladni, mahnuli nam i nastavili put - priča naš sagovornik.

Zoran Sinko

1.408 migranata uhvaćeno je za poslednje tri godine u neovlašćenom prelasku državne granice

S druge strane, ima i onih koji sakriju svoju životnu ušteđevinu i, kada im nađemo novac, ne mogu da se oporave od šoka.
- Jednom Turčinu smo nedavno u termosu za čaj pronašli 100.000 evra. Čovek je izgledao sasvim pristojno i delovao je pošteno, ali je napravio veliku grešku što taj novac nije prijavio. Kada je uvideo da će ostati bez novca, od muke je počeo da se udara ključem po glavi i da zapomaže - priča Kovačević.

Što se tiče krijumčara droge, oni toliko ulažu u svoj "posao" da kupuju skenere i opremu kakva se koristi na graničnim prelazima samo da bi što bolje proučili gde da sakriju narkotike!
- Ne prezaju čak ni od toga da poturaju decu, invalide i mentalno zaostale osobe da bi se carinici sažalili nad njima. Jedan vozač kamiona bugarskih registracija došao je na Gradinu i odmah kolegama ispričao kako je HIV pozitivan, kako mu nije ostalo mnogo od života i da ga zato ne zadržavaju mnogo na granici. On zaista jeste HIV pozitivan, ali je njegov nastup bio sumnjiv i detaljnom kontrolom je otkriveno 40 kilograma heroina u krovu njegove hladnjače - navodi Kovačević.

ISTRAŽIVANJE POKAZUJE: Poverenje u policiju ima 56 odsto građana Srbije

Zoran Sinko

Upozoravao carinike na pse

Sredovečni putnik je nedavno stigao na granični prelaz, a u automobilu je imao dva velika psa koje je prevozio na neobično dugačkoj destinaciji od čak dve hiljade kilometara.
- Molio nas je da ne izvodimo pse iz vozila i da ne gledamo mnogo unutrašnjost automobila jer su psi agresivni, pa će ih kontrola, navodno, uznemiriti! Time nas je praktično pozvao da ga detaljno prekontrolišemo! Tako smo i otkrili da u naslonu zadnjeg sedišta krije kilo i po marihuane. Jednom smo u autu zatekli bračni par obučen u skijaška odela. Ispostavilo se da im je u kolima bilo jako hladno jer su povadili svu instalaciju za grejanje kako bi na njeno mesto sakrili vrednu filatelističku kolekciju koju su krijumčarili - priča Kovačević kroz smeh.

Bilo je i onih, kaže on, koji svojim ponašanjem prosto zovu carinike na detaljnu kontrolu.
- Bio je jedan trgovački putnik, sam u kolima, na putu ka Hrvatskoj. Rekao je da ima puno nekih kataloga koji mu služe za prodaju robe. Međutim, sumnjivo je bilo to što uz sebe nije imao nijedan telefon. Kad smo ga pitali zašto nema telefon, rekao je da to njemu ne treba! Odmah je usledio detaljan pregled i našli smo heroin u kolima. Nije nosio telefone da ga ne bi pratila policija, a nije ni svestan da ga je to na kraju i otkrilo. U drugom slučaju imali smo Švajcarkinju koja se vraćala s Kosova, u Prištini je, navodno, bila na svadbi. Međutim, bila je u nekoj staroj garderobi i nije imala nikakav prtljag. Pitali smo je u čemu je bila na svadbi, a ona kaže u istoj toj odeći. Naravno, usledio je detaljan pregled i u rezervnoj gumi i braniku nađemo pet kilograma marihuane - kaže Kovačević.

Zoran Sinko

Rekordna zaplena

Naš sagovornik je, inače, 18 godina u ovom poslu, a najveća zaplena mu je bila tona marihuane na granici sa Makedonijom u januaru 2013!
- Stigao je kamion na granicu, a u njemu su bili neki stari kuhinjski elementi, koje je vozač iz Srbije prevozio u Švajcarsku. Navodno, neko je svom rođaku u Švajcarsku slao jeftine kuhinjske elemente! Skuplji je bio prevoz nego te stvari. Bilo je čudno i to što je u kamionu sve bilo upakovano tako da je robu teško pregledati osim ako se sve ne istovari. Zbog tih nelogičnosti prosto smo morali da detaljno pregledamo tovar i u kuhinjskim elementima smo našli tonu droge - priseća se Kovačević.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija