• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/intermagazin

19.12.2017

22:28

(VIDEO) BIVŠI OBAVEŠTAJAC BOŽA SPASIĆ OTVORIO DUŠU:  Arkan i Giška su bili asovi podzemlja, srpski kriminalci su SARAĐIVALI I SA PABLOM ESKOBAROM!

Vesti

(VIDEO) BIVŠI OBAVEŠTAJAC BOŽA SPASIĆ OTVORIO DUŠU: Arkan i Giška su bili asovi podzemlja, srpski kriminalci su SARAĐIVALI I SA PABLOM ESKOBAROM!

Podeli vest

Gost emisije „Intervju“ bio je Božidar Spasić, bivši obaveštajac službe državne bezbednosti i stručnjak za terorizam. Otvoreno je govorio o temama manje poznatim javnosti

Đorđe Giška Božović

– Giška je bio „ugledna ličnost u podzemlju“. Napravio je par grešaka u zemlji, u obračunima među njima i zbog toga je morao da ode u Inostranstvo.

Kako Spasić kaže, Giška je iz inostranstva obavljao operacije za Srbiju. Giška i Arkan bili su „asovi“ srpskog podzemlja.

printscreen


Ko je bos u srpskom podzemlju?

– Srpsko podzemlje nikada nije imalo bosove. Imalo je kumove, donove. Braća Šaranović su bili donovi ili kumovi podzemlja.

Po njegovim rečima, srpska mafija nije bila poput poznatih, italijanskih. U Srbiji su donovi i kumovi sami krčili svoj put, nisu slali nikoga da umesto njih urade poslove likvidacije. 

Tako je Arkan stvorio svoje carstvo. Od devedesetih godina, naše podzemlje je postalo grupa za sebe, a iz toga su, kasnije, proizišli i klanovi.

– Stvorili su uslove da potpuno beznačajni kriminalci, kao što su bili ti Spasojevići i taj Zemunski klan, budu odlučujući faktor u podzemlju. Razlog je bio jer su uspeli da korumpiraju službu. To je problem nekordinisane i nekontrolisane mafije – rekao je Spasić za „Balkan Info“.

the Times


Giška i Ljuba Zemunac kao šefovi podzemlja

– Oni su bili imena. Mnogo imena je tu bilo: Darko Ašanin, Ćenta, braća Šoškić… Veliki deo našeg podzemlja prolazilo je školu kroz Nemačku.

Spasić je objasnio da je nemoguće reći jedno ime kao šefa podzemlja Srbije i Evrope. Tanka linija je među njima, a svoje snage osamdesetih godina oprobavali su pesnicama, dok su se devedesetih već nadmetali kalašnjikovima. Dvehiljadite rešavali su bombama pod automobilima.

Joca Amsterdam i Služba bezbednosti

– Možda je sarađivao sa nekom službom, sa našom nije. On je za nas apsolutno nepoznata osoba. S obzirom na to da je Amsterdam bio epicentar za dilovanje droge, onda je on, verovatno, radio sa tim.

Služba i JSO

Da bi predupredila kriminalističke garde i mogla da ih kontroliše, Služba je morala da stvori ovu Legijinu jedinicu. Sve paravojne i parapolicijske snage su zapravo bile njen sastavni deo.

S obzirom na to da su to bili izuzetno obučeni ljudi za takve poslove, Spasić kaže da je „prava šteta što je takva jedinica otišla u potpuno pogrešnom pravcu“.

Informer

Milorad Ulemek Legija

Oko Legijine predaje Spasić je rekao da svako ko ispriča razlog i način te predaje, može samo da ispriča svoju verziju. Spasić smatra da je Legija sve vreme bio u Beogradu i posmatrao celu situaciju, a da je za to, zasigurno, neko iz sistema čak i znao.

Srpski kriminalci povezani sa Eskobarom

– Sa Pablom Eskobarom je bio povezan veliki broj naših kriminalaca. Neki su čak i putovali u Kolumbiju. Radojica Nikčević je često sarađivao sa Eskobarom, po nalogu Jovice Stanišića, ali ubrzo je likvidiran.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija