• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs

21.12.2017

15:35

OD TOGA STRAHUJE SVAKI RODITELJ! Ovo je uzrok smrti sina Srđana i Ane Todorović!

Vesti

OD TOGA STRAHUJE SVAKI RODITELJ! Ovo je uzrok smrti sina Srđana i Ane Todorović!

Podeli vest

Srđan Žika Todorović i njegova supruga Ana sinoć su doživeli tragediju kada je njihov trogodišnji sin Dejan iznenada umro u porodičnom stanu u beogradskom naselju Vračar. Obdukcija je, prema rečima Srđanove supruge, ukazala na to da se radi o sindromu iznenadne smrti deteta i da je mali Dejan bio bolestan i pio antibiotike. Zaspao je oko pet i oko pola sedam je pokušala da ga probudi, kada je videla da su mu usne plave i da je utonuo u posteljinu

Dr Ruža Bajić, pedijatar s velikim iskustvom, za Blic kaže da se u dugogodišnjoj praksi nije srela sa ovakvim slučajem:

- To je izuzetno retko, ali morala je u pozadini biti neka neotkrivena srčana anomalija, ili neka retka metabolička bolest koja nije davala simptome - smatra doktorka.

Inače, sindrom iznenadne smrti odojčeta, kako na sajtu Univerzitetske dečje klinike Tiršove piše dr Snežana Rsovac, pogađa decu uzrasta do godinu dana, najčešće u snu.

Učestalije se javlja kod dečaka, u zimskom periodu, kod dece koja ne doje, kod dece koja koriste cucle i najčešće  u uzrastu od 4. do 6. meseca života. Sindrom iznenadne smrti starijeg deteta se javlja kod dece starije od godinu dana, najčešće u snu. Po učestalosti je manje zastupljen nego kod odojčadi.

Prema statistici na 100.000 živorođene dece od iznenadne smrti premine 38,7 (podaci centra za kontrolu bolesti CDC).

Smatra se da je iznenadna smrt uslovljena postojanjem više faktora. U svetu trenutno postoji veliki broj istraživanja uzroka iznenadne smrti, jer i pored svih raspoloživih dijagnostičkih mogućnosti i obdukcionih nalaza, uzrok veoma često ostane nerazjašnjen.

Aleksandar Jovanović


Kada govorimo o uzrocima iznenadne smrti odojčeta ispitivanja idu u pravcu: respiratornih poremećaja po tipu centralnog hipoventilacionog poremećaja, poremećaja centralnog nervnog sistema i centra za kontrolu budnog stanja tj. spavanja, ugušenja (najčešće kao posledica regurgitacije želudačnog sadržaja i aspiriranja u disajne puteve),  poremećaje srčanog ritma a najčešće poremećaja longQT  itd. Kod starije dece u obzir dolaze i retke metaboličke bolesti, kardiomiopatije, poremećaji srčanog ritma.

Prevencija za iznenadnu smrt odojčeta predstavlja niz mera: spavanje na leđima, dojenje (deca koja doje su budnija), tvrda osnova kreveta, spavanje u sopstvenom krevetu ili kolevci, ne korišćenje prekrivača, ne korišćenje cucle, održavanje temperature u prostoriji 18-22C, korišćenje bebi alarma.

Prevencija kod starije dece je režim spavanja i ishrane koji podrazumeva da dete ne leže odmah posle obroka, prijavljivanje pedijatru težeg buđenja i sličnih simptoma koji su nažalost nekada neprepoznatljivi i nespecifični.

U prevenciju se mora uvrstiti i sprovođenje edukacije građana za pružanje osnovne prve pomoći i reanimacije.

Značajno je da se pogođenim porodicama i okruženju pruži psihološka potpora za prevladavanje ovako teškog stresnog stanja sa kojima se i mi kao lekari, obučeni za borbu za život i u stalnom kontaktu sa smrću, teško nosimo kao ljudi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Алергија на пеницилинске препарате...?

Lala iz Banata

pre 6 godina

Може бити да је дечака угушио сопствени шлајм од прехладе...Лекари су сујетни и не би то признали, али верујте имам огромно искуство и 2 лекара велика пријатеља, који су легално дипломирали пре 5о година, на државним факултетима...! Секрет или шлајм, деца доносе из БОЛНИЦЕ, где се прехладе...! Не види се ни на ренгену ни на ултра-звуку...Дете кењка и не може да спава ( осим на рамену једног од родитеља!).. Решење је... - ЦУЦЛА и на њој грам меда! МЕД разбија шлајм ,дете га прогута ( и искаки после!) али бронхије остају пролазне за ваздух и не прети детету угушење у току ноћи...док спава... Младе маме саветујем, ако је дете прехлађено на цуцлу - ставите увел 1 грам меда...!! Не треба да сиса "празну пластику"...Помозите свом детету - народном медицином, која делује...!!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija