• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.S.

07.01.2018

09:10

ISPOVEST POMORCA, PRIJATELJA ZLOGLASNIH "ŠKALJARACA" I "KAVAČANA": Kotorska mafija oprala MILIONE EVRA NA VRAČARU!

Vesti

ISPOVEST POMORCA, PRIJATELJA ZLOGLASNIH "ŠKALJARACA" I "KAVAČANA": Kotorska mafija oprala MILIONE EVRA NA VRAČARU!

Podeli vest

Moje kolege sa Pomorskog fakulteta iz Kotora zaradile su ogromne pare od šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Novac su prali kroz izgradnju na beogradskom Vračaru, ali i Novom Beogradu i Zlatiboru, priča pomorac B. D. (46)

Moje kolege sa Pomorskog fakulteta iz Kotora zaradile su ogroman novac u poslednjih petnaestak godina od prekookeanskog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Tako je nastao taj "čuveni" kotorski klan, koji se 2014. pocepao na "kavački" i "škaljarski". Milione evra su oprali ulažući u izgradnju stanova i lokala na beogradskoj opštini Vračaru, ali i na Novom Beogradu i Zlatiboru, kaže za Informer pomorac iz Kotora B. D. (46).

Ovaj Kotoranin kaže da je s najmoćnijim "kavačanima" i "škaljarcima" išao u srednju Pomorsku školu, ali i na čuveni Pomorski fakultet u tom gradu.

- Sve ih odlično poznajem, to su uglavnom generacije rođene između 1970. i 1975. godine. Družili smo se, a posle školovanja smo u početku i radili zajedno na prekookeanskim brodovima. Šest meseci smo radili, pa šest meseci pauzirali. Međutim, ti momci su brzo shvatili da je mala vajda od šverca tehničke robe ili nečeg legalnog iz Južne Amerike, a da je ogromna zarada na kokainu - priča B. D.

ČUDO! Ubice u "kavčanina" ispalile KIŠU METAKA, policajka Marija koja je bila u kolima NEPOVREĐENA!

Prema njegovim rečima, nekolicina njegovih kolega se u kratkom roku organizovala i povezala sa dobavljačima u Južnoj Americi i krupnim narko-klanovima u Evropi.

'Investitori'
Tvrdim da je više od polovine zgrada na Vračaru u poslednjih desetak godina izgrađeno parama ovih Kotorana
Kotorski pomorac B. D. 

Desetostruka zarada na švercu kokaina

Najveći proizvođači kokaina u Južnoj Americi su Kolumbija, Peru i Bolivija, gde kilogram te droge kod proizvođača košta "samo" 5.000 dolara. Kilogram čistog kokaina se zatim krupnim dilerima u Evropi prodaje za oko 50.000 dolara, dakle dostiže desetostruku vrednost samo za prevoz preko Atlantskog okeana.
Kokain se zatim distribuira narko-kartelima u zemljama Evrope, gde se "seče" raznim supstancama iste boje kako bi dobio na težini. Tako razblažen kokain na ulici u Srbiji košta između 70 i 80 evra za gram, dok u zemljama Zapadne Evrope košta i više od 100 evra.

- U roku od nekoliko godina napravili su moćnu švercersku organizaciju i na tim prekookeanskim brodovima od početka dvehiljaditih nije mogao da radi niko ko nije hteo da učestvuje u švercu. Ja sam odbio da učestvujem u tome i odmah sam bio izbačen. Više nisam mogao da dobijem posao na tim brodovima, iako sam s njima ostao u dobrim odnosima. Postajali su sve moćniji i bogatiji, ali i opasniji, i nisam želeo da im budem neprijatelj - objašnjava B. D.

Pošto se, kaže on, veliki novac od šverca droge nagomilavao, te pare su morale da se operu i upumpaju u legalne poslove.

- Počeli su preko raznih firmi, građevinskih investitora i povezanih lica da ulažu u izgradnju ekskluzivnih nekretnina u Beogradu, i to pre svega na Vračaru. Najviše su gradili oko Hrama Svetog Save, izuzev lokacije "pašnjak", gde je Dragan Šutanovac iz DS kupio nekretnine. Tu lokaciju nisu dirali. Tvrdim da je više od polovine zgrada na Vračaru u poslednjih desetak godina izgrađeno parama ovih Kotorana. Novac su takođe ulagali i u izgradnju na Novom Beogradu i na Zlatiboru - ističe B. D., i dodaje da su pripadnici klana deo izgrađenih stanova zadržavali za sebe ili ih izdavali.

Pre tri i po godine, kaže on, nestalo je 300 kilograma kokaina u Valensiji u Španiji, što je dovelo da krvavog rata u klanu i cepanje na "kavačane" i "škaljarce", koji su nazvani po dva kotorska naselja - Škaljarima i Kavačima.

Informer

- Nekoliko mojih školskih drugova ubijeno je u tom ratu, a mnogi su pohapšeni širom Evrope. Poslednji među njima je "kavačanin" Davorin Baltić (41), koji je izrešetan 1. januara ispred zgrade na Vračaru. Znali smo se iz škole, ali poslednjih godina nismo puno komunicirali - kazao je ovaj Kotoranin.

Podsetimo, osim Baltića, među ubijenim pomorcima u tom krvavom ratu bio je i Goran Radoman (37), koji je izrešetan u februaru 2015. na Novom Beogradu kao pripadnik "škaljarskog klana". Goran je bio vlasnik kotorske firme za konsalting i pomorske usluge, a mediji su pisali da ga je zapravo Darko Šarić svojevremeno uvukao u posao sa švercom kokaina iz Latinske Amerike u Evropu. Preko te firme, navodno, zapošljavali su se pomorci koji su učestvovali u švercerskom lancu.

Italijanski mediji povezivali su 2014. Goranovog brata Vladana sa zaplenom dve tone kokaina u toj zemlji. U Vladanovoj ekipi su, kako su preneli italijanski mediji, bili pomorci iz Kotora koji su prenosili kokain iz Južne Amerike za zloglasnu mafijašku grupu Ndrangeta iz Kalabrije. 

Ubijeni i uhapšeni pomorci iz Kotora:

* Davorin Baltić (41), jedan od vođa "kavačkog klana, ubijen 1. januara na Vračaru u Beogradu

Informer

* Saša Kovačević (45), uhapšen 10. oktobra 2017. u Portugalu zbog šverca 400 kilograma kokaina nađenog u jedrilici koja je dolazila iz pravca Kariba
* Ivan Pavlović Iker (43) od jula 2017. nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne od 10 godina. Osuđen je zbog krijumčarenja 274 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu
* Filip Kvestek je uhapšen marta 2015. u Španiji zbog šverca 300 kilograma kokaina
* Goran Radoman (37), pomorac rodom sa Cetinja, prva je žrtva rata "škaljaraca" i "kavačana", ubijen je 20. februara 2015. na Novom Beogradu
* Milan Marković uhapšen krajem jula 2012. u jednoj holandskoj luci sa 15 kilograma kokaina
* Božidar Martinović uhapšen u martu 2012. u Španiji sa 36 kilograma kokaina
* Trojica crnogorskih pomoraca, čija imena nisu saopštena, uhapšena su u aprilu 2011. pošto je na brodu "Risan", koji je plovio pod zastavom Monaka, pronađeno oko 42 kilograma kokaina


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija