• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.J.

20.02.2018

10:57

UŽAS! MALE BOGINJE ODNELE ČETVRTU I PETU ŽRTVU U SRBIJI! Dve Beograđanke umrle od morbila!

Vesti

UŽAS! MALE BOGINJE ODNELE ČETVRTU I PETU ŽRTVU U SRBIJI! Dve Beograđanke umrle od morbila!

Podeli vest

Lj. D. (46) i M. M. (30) preminule prošle nedelje na Infektivnoj klinici u Beogradu od teškog oblika upale pluća prouzrokovanog malim boginjama. Obe su bile nevakcinisane, baš kao i prethodne tri žrtve morbila

Beograđanke Lj. D. (46) i M. M. (30) umrle su prošle nedelje na Infektivnoj klinici KC Srbije usled teškog zapaljenja pluća prouzrokovanog malim boginjama, saznaje Informer! Njih dve su četvrta i peta žrtva epidemije morbila u našoj zemlji i, baš kao i u prethodna tri smrtna slučaja, obe su bila nevakcinisane.

Nije bilo spasa
Obe pacijentkinje primljene su u bolnicu u teškom stanju, nije im bilo spasa
Izvor sa Infektivne klinike

Preminuli od malih boginja:

* decembar, 2017.1. Mladić star 30 godina iz Beograda preminuo je na Infektivnoj klinici u Beogradu od zapaljenja pluća izazvanog infekcijom morbilama. Nije bio vakcinisan. Iza sebe je ostavio suprugu i četvoro dece.
* januar, 2018.2. Dečak Jakov Rakić, star dve godine iz Aleksinca, umro je na klinici u Nišu. Prethodno, zbog slabijeg zdravstvenog stanja nije mogao da primi MMR vakcinu.
3. Porodilja Sabina Marković (21) iz Niša preminula je od komplikacija izazvanih malim boginjama. Nije bila vakcinisana.
* februar, 2018.4. Lj. D. (46) iz Beograda, umrla je od zapaljenja pluća izazvanog morbilama. Nije bila vakcinisana. Iza sebe je ostavila dvoje dece.
5. M. M (30) iz Beograda poslednja je žrtva malih boginja. Nije bila vakcinisana.

Pre njih, od posledica komplikacija kod morbila preminuo je tridesetogodišnji muškarac iz Beograda, dvogodišnje dete iz Niša, kao i porodilja iz ovog grada (pogledajte tabelu).

Kako Informer nezvanično saznaje, obe pacijentkinje su bile životno ugrožene već prilikom prijema na kliniku i odmah su prikačene na respiratore. Lekari su pokušali sve da ih spasu, ali je njihovo stanje bilo izuzetno teško.

- Pacijentkinje nisu bile vakcinisane i obe su primljene na kliniku u već poodmakloj fazi bolesti. Odmah po prijemu dijagnostikovan im je težak oblik morbila, sa osipom po telu i karakterističnim zdravstvenim tegobama, poput visoke temperature i jakog bola u grudima. Uprkos potpunoj izolaciji, adekvatnoj terapiji i danonoćnoj prismotri lekara, situacija se zakomplikovala i obe pacijentkinje su pale u komu. Nisu mogle samostalno da dišu i bile su prikačene na aparate za održavanje vitalnih funkcija. Pacijentkinja Lj. P., inače majka dvoje dece, preminula je početkom prošle nedelje i sahranjena je u četvrtak, a M. M. je umrla 15. februara. Kod obe je uzrok smrti teška upala pluća, koja je zahvatila oba plućna krila i uticala na rad ostalih vitalnih organa - otkriva naš izvor sa Infektivne klinike.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar potvrdio je da je u Srbiji od malih boginja do sada umrlo petoro ljudi, dok je 2.222 obolelo!

Molim vas, vakcinišite decu!
Situacija se komplikuje i nemojte da širimo priču. Da ne bi bilo još gore, molim vas, vakcinišite svoju decu, ne postoji drugi lekZlatibor Lončar, ministar zdravlja

- Imamo zvanične podatke o preminulima i obolelima, ali imamo i više od 30.000 nevakcinisane dece. Situacija se komplikuje i nemojte da širimo priču. Da ne bi bilo još gore, molim vas, vakcinišite svoju decu, ne postoji drugi lek, nema drugog rešenja. Iz ovog problema ne možemo drugačije da izađemo - poručio je ministar Lončar i dodao da je najkritičnija situacija u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i celoj Vojvodini.

Epidemiolog Predrag Kon upozorava da nam preti još više smrtnih slučajeva od malih boginja ukoliko ne povećamo broj vakcinisanih.

- Nova dva smrtna slučaja, pored prethodna tri, velika su opomena i zvuče zaista zabrinjavajuće. Zbog nepoverenja u zaštitu koju pruža MMR vakcina, nažalost, svi plaćamo danak. Mnogo je nevakcinisane dece koja su potencijalni prenosioci zaraze ne samo na svoje vršnjake već i na starije, koji su skloniji zdravstvenim komplikacijama. Kod njih mnogo češće može doći do zapaljenja mozga ili pluća, pa samim tim i do smrtonosnih posledica. Zato je potrebno podići broj vakcinisanih što pre - apeluje Kon.

Male boginje u Srbiji

obolelih: 2.222
umrlih: 5

Informer

- najmlađa obolela osoba stara je 15 dana
- najstarija ima 65 godina
- 94 % obolelih je nevakcinisano
- 33 % je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku
- jedan pacijent je imao zapaljenje mozga
- 264 obolele osobe imaju zapaljenje pluća
* podaci "Batuta"


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Gavra

pre 6 godina

Obavezna vakcinacija = obavezno trovanje, ako ne verujete meni pitajte Miroljuba Petrovica iz sela Petrovac kraj Leskovca. Znate, on je vas bloger. Ja sam nekad sa podsmehom gledao na stavov ljudi poput njega, ali otkad ste svi kolektivno krenuli sa kampanjom za vakcinaciju, shvatio sam da je Miroljub Petrovic 100% u pravu po pitanju vakcina.

Makki

pre 6 godina

5 zrtava od nevakcinacije a hiljade ih pomru od redovne vakcinacije od raznoraznih komplikacija, izmedju ostalog na zalost i moj otac.

vj

pre 6 godina

Izrazavam saucesce i najdublju zalost preminulima. Nije samo jasno otkud sad ovo pa mi ih ko klinci prelezali bez lekara i vakcina i bez posledica,mora da su ih u nekoj laboratoriji usavrsili.

Pera

pre 6 godina

Nije mi jasno kako je cela moja generacija prelezala te iste boginje i niko nije umro? Tada nije postojala vakcina. Sada, ko god da dobije boginje a nije vakcinisan, umire. Nesto mi tu ne stima.

Nikola Pantovic

pre 6 godina

Pod hitno Karleušu,Bobićku i ostale protivnike vakcinisanja koje su javne ličnosti i imaju uticaja na javnost,uhapsiti.I pod hitno im suditi na podstrekavanje za izvršenje radnji koje dovode do smrti ljudi.Optužiti ih za i učestvovanje u masovnom zločinu.Hapsiti a ne da se šepure javno u fazonu niko nam ništa ne može.

Miloš

pre 6 godina

Ja sam vakcinisan kada sam bio mali klinac. Sve redovno i na vreme i opet mi ustanovei multiplu sklerozu, od 2011.god. Vidite dobro da li te vakcine pomažu, jer ovi na "zapadu" nešto i izbegavaju. Puno nas je na planeti što kaže i onaj Rokfeler!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17