• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

26.03.2018

23:57

(VIDEO) VATROGASAC GOREO I SPASAVAO LJUDE: U zgradi u Užicu niko nije stradao zahvaljući DRAGANU VUJOVIĆU!

Vesti

(VIDEO) VATROGASAC GOREO I SPASAVAO LJUDE: U zgradi u Užicu niko nije stradao zahvaljući DRAGANU VUJOVIĆU!

Podeli vest

Vatrogasac Dragan Vujović zadobio opekotine drugog stepena dok je gasio požar u zapaljenoj zgradi u Užicu. Vujoviću su leđa gorela, ali on nije želeo da odustane. Zamenio je kiseonik i vratio se u vatreno grotlo. Zato posebnu zahvalnost za svoje živote stanari ove zgrade duguju ovom hrabrom vatrogascu

Zahvaljujući požrtvovanosti spasilačkih ekipa MUP, niko nije poginuo u velikom požaru koji je u noći između nedelje i ponedeljka zahvatio višespratnicu u užičkom naselju Turica. Posebnu zahvalnost za svoje živote stanari ove zgrade duguju vatrogascu Draganu Vujoviću, koji nije prekinuo intervenciju iako se u jednom trenutku i sam zapalio

Dan kasnije, svodi se bilans nesreće, ne toliko crn kako je u prvom trenutku izgledalo - lakše su povređene tri osobe, ali je materijalna šteta ogromna. Za nepuna dva sata ceo poslednji sprat zgrade i kompletan krov nestali su u plamenu.

Uključena struja

Brza intervencija vatrogasaca spasla je stanove ispod potkrovlja. Već u ponedeljak, stanarima je ponovo uključena struja i život se, makar za njih, polako normalizuje. Porodice koje su ostale bez svojih domova tek očekuje period iznalaženja rešenja za nastavak, koliko god je moguće - normalnog života.

- Požar je prijavljen kasno, u 22.52 u razbuktaloj fazi. Dejstvovali smo kroz stepenište i spolja, a u akciji je učestvovalo 33 vatrogasaca sa devet vozila. Izgorelo je 300 kvadratnih metara, nestao je ceo poslednji sprat zgrade sa krovom, a spaseno je oko 2.000 kvadrata stanova - objašnjava Saša Cicvarić, komandant vatrogasno-spasilačke brigade u Užicu. - Konstrukcija potkrovlja koje je gorelo izgrađena je od lako zapaljivih materijala, bez betonske ploče duž cele površine, pa se plamen lako širio.

Prizor tokom požara bio je dramatičan i sve je slutilo na najgore, jer je zgrada puna dva časa ličila na užarenu buktinju koja se dizala desetinama metara u nebo. Dok su stanari evakuisani u poslednji čas nemoćno gledali mučan prizor, požrtvovanje vatrogasaca videlo se na delu.

Izlazeći iz plamena, dok su mu leđa gorela, a plamen se dizao uz vrat, vatrogasac Dragan Vujović je zamenio bocu sa kiseonikom, vrativši se odmah u grotlo, ne traživši pomoć.

- Tri osobe su lakše povređene. Vujović ima opekotine drugog stepena i pušten je na kućno lečenje posle pomoći koja mu je ukazana tek po okončanju intervencije. Povređeni su, takođe lakše, stanari kod kojih je izbio požar, Rade I. (64) sa lakšim opekotinama prvog stepena i Milojka P. (26), koja se nagutala dima - dodao je Cicvarić - Deo stanara zgrade su socijalno ugrožene porodice koje koriste ove stanove.

Četiri porodice koje su ostale bez krova nad glavom zbrinute su privremeno u gradskim stanovima i u Domu za stare na Zabučju, a jedna porodica nije tražila pomoć oko smeštaja.

- Najteže mi je što su sve uspomene nestale, izgorela mi je i slika ćerke... - neutešan je Đorđe Vidaković, Užičanin kome je pre godinu dana ćerka stradala u saobraćajnoj nesreći, a sada je sa porodicom ostao bez doma.

Jedna starica sa drugog sprata zgrade opisala je prve trenutke nesreće.

- Probudila me je buka, obukla sam se i videla ljude u panici kako napuštaju zgradu. Prvo su deca sklonjena na bezbedno - posvedočila je ova žena.

Istraga će utvrditi tačan uzrok požara. Pretpostavlja se da je u stanu jedne socijalno ugrožene porodice vatra ložena na podu, ali će ovi navodi tek biti provereni.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17