• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf rs

08.04.2018

09:55

24 GODINE OD SMRTI NOVINARKE DADE VUJASINOVIĆ: Pričali su da je pucala  u sebe - dva puta, A PRAVI UBICA JE I DALJE SLOBODAN!

Vesti

24 GODINE OD SMRTI NOVINARKE DADE VUJASINOVIĆ: Pričali su da je pucala u sebe - dva puta, A PRAVI UBICA JE I DALJE SLOBODAN!

Podeli vest

Njeno ubistvo jedno je od tri još nerazjašnjena ubistva novinara u Srbij, uz slučajeve Slavka Ćuruvije i Milana Pantića

Beskompromisna novinarka lista "Duga" Radislava Dada Vujasinović ubijena je pre 24 godine, 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Pravde u ovom slučaju još nema, tako da su inspiratori, ubice, zataškivači i svi oni koji su učestvovali u opstruisanju i skrivanju istine još nepoznati.

Tako je još od trenutka kada je prvobitna istraga okončana tvrdnjom da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali.

Od tada, 2009. u saopštenju okružnog tužioca u Beogradu pisalo je da se vodi istraga ubistva Dade Vujasinović, dok je 2017. godine iz Višeg javnog tužilaštva u beogradu stigla informacija da je u toku predistražni postupak, jer Nacionalni forenzički institut u Hagu nije utvrdio uzrok smrti Dade Vujasinović.

I HAG BEZ ODGOVORA! Misterija smrti Dade Vujasinović ostaje nerešena!

Njena porodica je ranije angažovala i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji pored Dadine, bila još jedna krvna grupa, što ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba. Njegov nalaz dostavljen je tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Nakon toga, okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Komisija za istraživanje ubistava novinara više puta se suočila sa tvrdnjom da su dokazi izgubljeni, verovatno tokom NATO bombardovanja policijskog objekta, ali je na insistiranje Komisije sprovedena dodatna provera i dokazi su pronađeni i poslati Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu.

Dada Vujasinović rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987.

Njeno ubistvo jedno je od tri još nerazjašnjena ubistva novinara u Srbij, uz slučajeve Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija