• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I. - M.S. - J.M.

13.04.2018

21:12

PILOTI HEROJI STRADALI DA AVION NE PADNE NA KUĆE! ​​Istraga otkrila uzroke pada vojnog "supergaleba G4" u rejonu Kovačice!

Vesti

PILOTI HEROJI STRADALI DA AVION NE PADNE NA KUĆE! ​​Istraga otkrila uzroke pada vojnog "supergaleba G4" u rejonu Kovačice!

Podeli vest

Major Robert Kaloci poginuo, a Aleksandar Matić teško povređen pošto su se katapultirali prekasno, tek kada su avion usmerili na praznu njivu. "Supergaleb" pao na manje od 1.000 metara od kuća

Pilot major Robert Kaloci (48) poginuo je, a njegov kolega major Aleksandar Matić (40) teško je povređen prekjuče u padu aviona "Supergaleb G4" u Kovačici samo zato što su pokušavali da spasu ljude na zemlji! Piloti su se, naime, prekasno katapultirali iz pokvarene letelice, i to tek kad su se uverili da će avion pasti na praznu njivu!

"Supergaleb" se tako srušio na manje od kilometar od prvih kuća u Kovačici!

Čeka se iskaz o nesreći

Izvor Informera iz Ministarstva odbrane kaže da su piloti obučeni da u vanrednim situacijama, poput ove, paze gde će se letelica srušiti.

- Piloti, makar po cenu sopstvenih života, moraju da urade sve što je u njihovoj moći da se izbegnu žrtve na zemlji prilikom pada. Obučeni su da u vanrednim situacijama, kad je pad aviona neizbežan, pokušaju da usmere letelicu ka praznim njivama, livadama ili jezerima. Tako su, po svemu sudeći, postupili i majori Kaloci i Matić - navodi naš izvor.

Prema njegovim rečima, istraga još nije utvrdila šta se tačno dogodilo sa "Supergalebom" tokom kobnog leta, ali se sumnja da se motor pokvario tokom leta.

Povređeni Matić je operisan i istražitelji još nisu porazgovarali s njim, a u bolnici ga je posetila samo uža porodica. Avion nije imao "crnu kutiju", pa će Matićev iskaz biti ključan u rasvetljavanju svih detalja tragedije.

Inače, Matićevi rođaci iz Majura kod Jagodine, odakle je major rodom, kažu da je njegovo zdravstveno stanje za sada stabilno.

- Aleksandar je prekjuče po prijemu na VMA operisan, priključen je na aparate i uveden u veštačku komu. Ima prelome ruke i noge, kao i unutrašnje krvarenje u glavi kao posledicu katapultiranja iz aviona - navodi rođak.

Matić je, kaže on, izuzetan pilot i završio je Vojnu akademiju kao najbolji u klasi.

- Radi u Tehničko-opitnom centru vojske kao probni pilot.

Obučeni

Piloti su obučeni da, kad je pad aviona neizbežan, pokušaju da usmere letelicu ka njivama, livadama ili jezerima

Izvor iz Ministarstva odbrane

Tamo su naši vrhunski piloti, a Aleksandar je završio komandno-štabno usavršavanje. Izuzetno hrabar čovek, zaljubljenik u letenje, to mu je opsesija. Njemu nisu bili najvažniji napredovanje i karijera, njemu je letenje smisao života! Čovek bez poroka - rekao je Aleksandrov rođak.

Bdela nad sinom

Vest o padu aviona teško je pala njegovoj majci, supruzi i ćerki.

- Niko nije znao šta se događa u tim trenucima nakon nesreće i koliko su povrede opasne. Aleksandrova majka je celu noć provela na VMA, bila je pored sina. Bdela je celu noć, čekala je da se on probudi iz kome - kažu u porodici.

Što se majora Kalocija tiče, on je rođen u Somboru. Završio je Vazduhoplovnu opštu srednju školu "Maršal Tito" u Mostaru 1989. godine, a nakon toga i Vazduhoplovnu vojnu akademiju.

Tokom četvrt veka karijere vojnog pilota major Kaloci je obavljao više odgovornih dužnosti u ratnom vazduhoplovstu, a u trenutku nesreće bio je na dužnosti opitnog pilota u Centru za letna ispitivanja Tehničkog opitnog centra.

Robertova majka: Obožavao je letenje...

U porodičnoj kući majora Roberta Kalocija u Somboru rođaci i komšije su juče sa suzama u očima pokušavali da uteše njegovu majku Irenku i brata Đuru.

Irenka je pod jakim sedativima još od trenutka kad je saznala za strašnu vest, a zatekli smo je kako grli album sa Robertovim slikama.

- Bio je uvek dobar đak i jedno zdravo i napredno dete, nikad bolestan. Postao je pilot i obožavao je to što je radio. Sa ženom i sinom je dolazio iz Kovina, gde je godinama živeo, kad god bi stigao, ali sam ga ipak ostala željna... Odmah posle osnovne škole je otišao u srednju u Mostar, posle na fakultet, tako da mi je nedostajao. Sad su bili za Uskrs... Smejali smo se i dugo pričali. Nisam mogla da naslutim da nam je to poslednji susret - priča Irinka sa grčem na licu od tuge.
Dodaje da je vrlo ponosna i na unuka Marka (25), koji je bio odličan student elektrotehnike i uskoro će dobiti diplomu mastera.

Stariji Robertov brat Đura preksinoć je stigao iz Slovenije, gde je bio na radu.

- Još sam u šoku. Majka nije ni svesna potpuno šta se dogodilo. Tek će... - tiho je pričao Đura, dok je sedeo u dvorištu, iščekujući dolazak Robertove supruge Snežane i sina Marka.

Matića investitor prevario za stan

Pilot Aleksandar Matić sa suprugom i ćerkom živi u Novom Sadu, gde je bio žrtva prevare građevinskog investitora.

- On je dobar čovek i naseo je na priče prevejanog prevaranta investitor. Aleksandar je podigao stambeni kredit, platio investitoru da završi stan, ali se ispostavilo da je stan prodat više puta. Nesrećni čovek i dalje ispašta zbog tih problema - rekao nam je Aleksandrov prijatelj iz Majura.

- I Snežana je iz Sombora. Ona i Robert su se zavoleli još u školskim danima i tu ljubav sačuvali su sve ove godine. Bili su jedna divna i vesela porodica. Kad su dobili Marka, otišli su u Kovin da žive. Brat je radio na aerodromu u Batajnici i bio je zaluđenik kad su avioni u pitanju, posebno je proučavao taj na kome je i stradao - kaže Đura.

Još od malih nogu, dodaje on, Robert je znao šta želi - da postane pilot.

- Bio je presrećan kad je primljen na akademiju. Sve je u roku završio i postao ono što je maštao, pilot. Bio je pravi profesionalac, potpuno posvećen poslu - s tugom u glasu priča Đura.

Major Kaloci je, inače, bio ponos i celog komšiluka. Iako je dugo van Sombora, uvek kad bi došao bio je vedar, ljubazan i pažljiv prema svima.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija