• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

24.04.2018

23:14

U BEOGRADU ZAPLENJEN VELIKI KONTIGENT SUMNJIVE ROBE NAMENJEN ALBANSKOM TRŽIŠTU! Šiptari i Ameri preko Srbije pljačkali EU! Švercovali tone lažnog energetskog pića

Vesti

U BEOGRADU ZAPLENJEN VELIKI KONTIGENT SUMNJIVE ROBE NAMENJEN ALBANSKOM TRŽIŠTU! Šiptari i Ameri preko Srbije pljačkali EU! Švercovali tone lažnog energetskog pića

Podeli vest

Srpski carinici zaplenili 203.472 limenke sa falsifikovanim žigom energetskog pića B52, poznate holandske firme "Bavarija". Limenke proizvodila ispostava američke kompanije "Bol pekidžing" sa sedištem u Zemunu i slala u Albaniju, gde ih je firma "Arseni" punila lažnim napitkom i prodavala ih

Srpski carinici sprečili su Šiptare i Amerikance da preko naše zemlje udruženim snagama pljačkaju Evropsku uniju na falsifikovanim energetskim pićima! Kako otkriva Informer, srpska carina je 4. aprila ove godine zaplenila kamion albanskih registracija sa 203.472 limenke sa falsifikovanim žigom napitka B52, poznate holandske kompanije "Bavarija".

Limenke je proizvodila ispostava američke kompanije "Bol pekidžing" sa sedištem u Zemunu i slala ih u Albaniju, gde ih je firma "Arseni" punila lažnim napitkom i prodavala ih. Zaplenom ovog kontigenta naši carinici onemogućili su američku i albansku kompaniju da nastave da sistematski zloupotrebljavaju i pljačkaju jedan od poznatijih brendova iz Evropske unije, što su godinama radili.

Ozbiljna prevara

Holandska firma "Bavarija", inače, upoznala je naše državne

Bruka "Bol pekidžinga"

Američka firma godinama pravila falsifikovane limenke, iako su ih iz "Bavarije" u bar četiri navrata upozoravali da to ne rade

organe o ovoj pljački 29. marta ove godine i obratila se za pomoć. Odmah je alarmirana naša carina, rešenjem tržišne inspekcije od 3. aprila usvojen je zahtev "Bavarije" za preduzimanje mera zaštite, i na osnovu njega već dan kasnije izvršena je u Beogradu zaplena falsifikovanih limenki.

Prema rečima našeg sagovornika, upoznatog sa ovim slučajem, sprega albanskog "Arsenija" i američkog "Bol pekidžinga" traje godinama, a nastavljena je sve do početka aprila, čak i kada su im iz "Bavarije" stigli zahtevi da prekinu da falsifikuju njihov brend.

- Albanski "Arseni" je godinama distribuirao energetsko piće B52 koje "Bavarija" razvija još od 2000. godine. Međutim, posle raskida poslovnog partnerstva sa Holanđanima pokušali su da registruju ovaj žig na svoje ime u nekoliko zemalja. Istovremeno, počeli su da proizvode i prodaju energetska pića sa identičnim, falsifikovanim znakom koji koristi "Bavarija", u sprezi sa srpskim ogrankom američkog "Bol pekidžinga". Holanđani su odmah reagovali i poništili registracije žigova lažnih vlasnika u gotovo svim zemljama u našem regionu - objašnjava naš izvor.

Džaba ih opominjali

Prema njegovim rečima, Holanđani su u nekoliko navrata obaveštavali i srpski ogranak "Bol pekidžinga" da prestane da proizvodi konzerve sa falsifikovanim žigom, ali su se oni jednostavno oglušivali o to upozorenje.

Kako je funkcionisala sprega Šiptara i Amera

1. "Bol pekidžing" u Zemunu pomoću falsifikovanog žiga proizvodio limenke za napitak B52
2. Kamionima ih slao u Albaniju, u firmu "Arseni"
3. "Arseni" punio limenke lažnim energetskim pićem B52 i prodavao ga na tržištu Albanije

- Ogranak američke firme "Bol pekidžing" koji radi u Zemunu, uprkos upozorenjima "Bavarije" o krađi intelektualne svojine, limenke sa lažnim žigom proizvodio je za "Arseni" u nekoliko navrata. Amerikanci su čak obećali da neće više raditi za Albance, pošto ih je "Bavarija" opominjala bar četiri puta, ali nisu održali reč. Zato su se Holanđani na kraju obratili srpskoj carini, koja je odradila svoj posao i zaplenila kamion. Oni čak sumnjaju da je proizvedeno limenki za još najmanje 60 kamiona, i da se te limenke i dalje nalaze u magacinima - prenosi Informerov izvor, dodajući da je neverovatno da Amerikanci toliko pričaju o zakonima i zaštiti intelektualne svojine, a da ispod žita pomažu albansku krađu Evrope.

"Bol pekidžing" ćuti o pljački

Kompanija "Bol pekidžing" juče nije želela da komentariše naša saznanja da su proizvodili falsifikovane limenke "Bavarijinog" napitka i transportovali ih u Albaniju, uprkos višestrukim upozorenjima holandske firme da to ne rade. Iako smo dobili obećanje da će nam odgovoriti direktor ove kompanije Branislav Savić, on to nije učinio, a na naše pozive i poruke nije odgovarao ni komercijalni direktor Nenad Đurđević.

"Bavariju" štiti Ničanska klasifikacija

Holandska firma "Bavarija" nosilac je međunarodnih žigova registrovanih u klasi 32 Međunarodne klasifikacije roba i usluga za potrebe registrovanja žigova (Ničanska klasifikacija). Ova klasa obuhvata pivo, mineralne i sodne vode i druga bezalkoholna pića, voćne napitke i sokove, sirupe i druge preparate za proizvodnju pića. Žigovi ove kompanije uživaju punu zaštitu i u Srbiji, prema Protokolu koji se odnosi na Madridski aranžman o međunarodnom registrovanju žigova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija