• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - D. K.

25.04.2018

09:33

KRIV JE ŠTO VIŠE NEMA MALOG RADENKA! Ortopedu iz Loznice oduzeta dozvola za rad na dve godine, ZVANIČNO PROGLAŠEN ODGOVORNIM ZA SMRT MALIŠANA!

Vesti

KRIV JE ŠTO VIŠE NEMA MALOG RADENKA! Ortopedu iz Loznice oduzeta dozvola za rad na dve godine, ZVANIČNO PROGLAŠEN ODGOVORNIM ZA SMRT MALIŠANA!

Podeli vest

Lekarska komora utvrdila da je dr Dobrivoje Bojanić napravio propuste u lečenju koji su doveli do smrti malog Radenka Nikodinovića (8) iz Kozjaka. Zabranjeno mu je da radi kao lekar u naredna 24 meseca

Ortopedu iz Loznice Dobrivoju Bojaniću Lekarska komora Srbije oduzela je licencu za rad na dve godine, jer je dokazano da je kriv za smrt malog Radenka Nikodinovića (8) iz Kozjaka. Sud časti ovog lekarskog udruženja utvrdio je da je Bojanić nesavesnim lečenjem i pogrešnim vođenjem dokumentacije doprineo da se Radenku inficira rana na ruci posle otvorenog preloma podlaktice, zbog čega je dečak dobio gasnu gangrenu i preminuo 6. oktobra 2016. godine.

Radenkov otac Milan nezadovoljan je ovom odlukom, jer smatra da nije pošteno da neko ko je odgovoran za smrt njegovog sina već posle dve godine dobije priliku da opet leči ljude.

Višestruki propusti
Pored neprofesionalnog lečenja, Bojanić je pravio propuste i u vođenju dokumentacijeMilan Dinić, predsednik Lekarske komore Srbije
Opet će lečiti
Šta to znači, da će posle te dve godine da se vrati na posao kao da ništa nije bilo? Hoće li ponovo da uništi život nekog deteta?Milan Nikodinović, Radenkov otac

Predsednik Lekarske komore Srbije Milan Dinić rekao je za Informer da su stručnjaci ovog udruženja, posle skoro godinu i po dana, utvrdili svaki detalj Bojanićeve stručne odgovornosti.

- Sud časti Lekarske komore utvrdio je da je dr Dobrivoje Bojanić tokom lečenja Radenka Nikodinovića napravio težu povredu profesionalne dužnosti i zbog toga mu je oduzeta licenca za rad na dve godine. Bojanić je, prema mišljenju stručnjaka, pored nesavesnog lečenja nesumnjivo činio i propuste u vođenju medicinske dokumentacije. Napominjem da se izrečena mera odnosi isključivo na postupanja lekara u procesu lečenja i pružanja zdravstvene zaštite. Što se tiče krivične odgovornosti Bojanića za smrt malog Radenka, o tome će odlučivati nadležni sud - kaže Dinić.

Hronologija slučaja
2. oktobar 2016.Radenko Nikodinović polomio je levu podlakticu igrajući se u komšijskom dvorištu. Ortoped Dobrivoje Bojanić stavio mu je ruku u gips, ali prethodno nije očistio ranu.
5. oktobar 2016.Dečaku se rana inficirala, dobio je visoku temperaturu, zbog čega je hitno prebačen na Institut za majku i dete u Beograd. Lekari ga tamo primaju u veoma teškom stanju.
8. oktobar 2016.Uprkos trudu lekara na Institutu, dečak umire. Obdukcijom je utvrđeno da je uzrok smrti gasna gangrena izazvana infekcijom čak tri bakterije.

Međutim, Milan Nikodinović, otac pokojnog Radenka, revoltiran je odlukom Lekarske komore, jer smatra da je dvogodišnje oduzimanje licence isuviše blaga kazna za odgovornost zbog smrti jednog deteta.

- Ja sam izgubio svog sina greškom lekara i ništa na ovom svetu mi neće ublažiti bol, niti biti dovoljna uteha za mene i moju porodicu. U svetu kada ubijete životinju svojom greškom dobijete najmanje tri-četiri godine zatvora, a ovde je reč o detetu koje je nastradalo nesavesnim lečenjem doktora, koji će samo izgubiti dozvolu za rad u naredne dve godine. Šta to znači, da će posle te dve godine da se vrati na posao kao da ništa nije bilo? Hoće li ponovo da uništi život nekog deteta. Da ne govorim o tome da će i za ove dve godine verovatno negde da radi na crno i zgrće novac. A mog deteta više nema. I o čemu onda mi ovde pričamo - ogorčen je Nikodinović.

KONAČNO STIGLI REZULATI VEŠTAČENJA! Otkriveno zašto je mali Radenko preminuo posle preloma ruke!

U Opštoj bolnici u Loznici tvrde da nisu dobili nikakav zvanični dopis o oduzimanju licence doktoru Bojaniću i da zbog toga do daljnjeg neće davati nikakve komentare.

- Nije nam stiglo nikakvo obaveštenje o oduzimanju dozvole za rad, tako da dr Dobrivoje Bojanić i dalje radi u Sanatorijumu u Banji Koviljači na Odeljenju za administrativne poslove. Kada stigne zvanična odluka, u skladu sa njom preduzećemo dalje mere - ističe Dragana Vasiljević, pi-ar ove ustanove.

Bez licence do sada ostala 34 lekara

Kako su nam rekli u Lekarskoj komori, do sada su zbog nesavesnog lečenja bez licence za rad ostala 34 lekara. Od toga je 30 licencu izgubilo privremeno, a četvoro trajno. Odluku o oduzimanju licence donosi Vrhovni sud časti LKS, koji ima pet članova.

Bojaniću preti i pet godina robije

Informer


Bojaniću, osim gubitka licence za rad, preti i petogodišnja robija jer je Tužilaštvo u Loznici nakon godinu i po dana istrage tražilo toliku kaznu za njega, ali i za lekare Instituta za majku i dete u Beogradu Žarka Đuraškovića i Blagoja Grujića. Bojanić se tereti da nije očistio ranu dečaku, što je izazvalo infekciju, dok je u slučaju Đuraškovića i Grujića utvrđeno da nisu uzeli u obzir amputaciju dečakove ruke, koja bi mu možda spasla život. Zoran Nestorović, vršilac funkcije javnog tužioca u Loznici, ističe da je Osnovnom sudu u ovom gradu poslat optužni predlog protiv trojice lekara.- Svi oni se terete za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi i zato smo tražili zatvorsku kaznu u trajanju od po pet godina. Na Osnovnom sudu u Loznici je da donese konačnu presudu, a trenutno se čeka da se zakaže prvo ročište - naglašava Nestorović.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija