• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.05.2018

12:34

LEGIJINA ZAVRŠNA REČ PRED SPECIJALNIM SUDOM: Spasojević je bio partner službenika Vlade!

Vesti

LEGIJINA ZAVRŠNA REČ PRED SPECIJALNIM SUDOM: Spasojević je bio partner službenika Vlade!

Podeli vest

U JSO nije mogao da bude bilo ko. U jedinici je vladala spartanska atmosfera, niko nije komentarisao naređenja, i ona su se izvršavala, naveo je Ulemek

Bivši komadant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija danas je u završnoj reči na suđenju u Specijalnom sudu ponovo odbacio sve navode optužnice koja ga tereti za organizovanje oružane pobune te jedinice u novembru 2001.

On je detaljno obrazlagao zbog čega se ne radi o pobuni JSO, na čijem čelu u to vreme nije bio, podsećajući sudsko veće da nijedan svedok tokom suđenja nije govorio o pobuni, već upravo o protestu.

- Dobro znam šta je istina i zato vas molim da mi verujete. Prava zamisao ovog cirkusa i tendencija optužnice je kvalifikacija dela kao oružana pobuna, ali do danas nisam video da je izveden jedan dokaz - rekao je Ulemek u završnoj reči za kojeg je tužilaštvo tražilo kaznu od 12 godina zatvora.

On je detaljno objasnio sastav JSO, njeno funkcionisanje, ističući da su u jedinici služili profesionalci od kojih su nažalost neki sada u zatvoru. 

Komentarišući što u optužnici centralno mesto zauzima nekadašnji vođa "zemunskog klana" Dušan Spasojević, kao osoba koja je inicirala pobunu i koja je često bila u kontaktu sa čelnicima jedinice, Ulemek je kazao da je on ustvari bio "partner službenika Vlade". 

- Zaključak ću ostaviti vama, jer ja nisam dovoljno pametan da shvatim o čemu se ovde radi - naveo je optuženi obraćajući se sudskom veću u završnici suđenja.

Nakon njega, završne reči izložiće i ostali optuženi nakon čega će sud zakazati izricanje prvostepene presude.

U završnim rečima tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je za sve optužene predložilo zatvorske kazne, dok su brabnioci optuženih tražili oslobađajuću presudu tvrdeći da nije bilo pobune, već da se radilo o protestu.

Za nekadašnjeg komadanta JSO Milorada Ulemeka Legiju tužilaštvo je predložilo sudu da ga osudi na kaznu od 12 godina zatvora zbog organizovanja oružane pobune, iako Ulemek nije bio na čelu JSO u vreme pobune, ali je prema stavu tužilaštva imao ključni uticaj na jedinicu koja je bila u sastavu Resora državne bezbednosti. 

Za tadašenjeg komadanta JSO Zvezdana Jovanovića tužilaštvo je preložilo sudu da mu izrekne kaznu od 10 godina zatvora, dok je za pripadnike jedinice Miću Petrakovića i Dragoslava Krsmanovića tražilo po pet godina zatvora.

Za Veselina Lečića predložilo je četiri godine zatvora, a za Dragišu Rodića i Vladimira Potića po tri godine zatvora.

Što se tiče Dušana Maričića Gumara, koji je u vreme pobune takođe bio komadant jedinice, medicinskim veštačenjem koje je zimus predstavljeno ocenjeno je da nije sposoban da prati suđenje, pa je postupak protiv njega razdvojen. 

Ulemek, Jovanović i Maričić u požarevačkom zatvoru Zabela izdržavaju maksimalne kazne zatvora od po 40 godina zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Ðinđića.

Ostali optuženi se brane sa slobode.

Tužilaštvo u optužnici navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Ðinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput. 

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića. 

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici. 

Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio. 

Optuženi su u svojim odbranama mahom tvrdili da je Jedinica bila bila obmanuta, jer je uhapsila braću Banović, koji su potom izručeni Tribunalu u Hagu, iako je postojao dogovor da se pripadnici JSO ne angažuju za privođenje haških optuženika.

Komandantima JSO je navodno rečeno da su u pitanju opasni kriminalci koji će pružati otpor i da niko nije spominjao Haški tribunal, ali se ispostavilo drugačije.

Tadašnji čelnici DB-a Goran Petrović i Zopan Mijatović su odbili da pričaju sa Jedinicom koja je bila u sastavu DB-a, što je rezultiralo nezadovoljstvom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srbin

pre 5 godina

Ne razumem bas ovu nasu zemlju? Mi hapsimo ,osudjujemo ratne heroje koji su se borili za nasu zemlju dok druge drzave od njih prave funkcionere I slave ih! Mozda ipak treba ponovo formirati crvene beretke I vratiti ono sto svi kazu da je uzeto,mada ne moze niko nista da uzme ako.ti ne das!

RALEX

pre 5 godina

Ja bi odma legiju oslobodio zato sto mu je sve ovo smestio DOS, i dao bi mu da vodi bilo koju specijalnu jedinicu za teske operacije pa makar i u pripravnost za kosmet.

straja

pre 5 godina

interesuje me sta ce da bude sa svima onima koji su "surovali " sa zemuncima,sa ovom jedinicom...i koji su za razliku(nisu na optuzenickoj klupi) iz ovih dogadjaja izasli bogatiji za nekoliko miliona evra!!!

Maja

pre 5 godina

Taj Mihajlović nije podneo ostavku ni kada mu je ubijen Premijer,koga je trebalo da sačuva po svaku cenu,kada je stvarno ugrožen poredak. Nečastan,sebičan i neverovatan čin.

Branko

pre 5 godina

Ni sam Djindjic nije smatrao da je to oruzana pobuna. Kao i u mnogim drugim stvarima, njegovi politicki naslednici su zakljucili da su oni u stvari pmatniji.

Penzionerj

pre 5 godina

Ako se ikada sud precisti od zutih, moze biti i pravde. Bojim se da cemo platiti velike ostete jer verujem da su nepravedno optuzeni za sve. Sve su to dosovske smicalice.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija