• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.05.2018

20:23

SRBIN HAKOVAO I UCENJIVAO HOLIVUDSKI STUDIO! Evo kako je u međunarodnoj policijskoj akciji POHAPŠENA GRUPA "VRHOVNI GOSPODAR TAME"

Vesti

SRBIN HAKOVAO I UCENJIVAO HOLIVUDSKI STUDIO! Evo kako je u međunarodnoj policijskoj akciji POHAPŠENA GRUPA "VRHOVNI GOSPODAR TAME"

Podeli vest

Srpska policija je u saradnji sa FBI uhapsila S. S. (38) iz Beograda zbog sumnje da je pripadao ekipi hakera koji su provalili u kompjuter vodećeg američkog filmskog studija "Line 204" * Iz njega su ukrali nekoliko neprikazanih serija

Beograđanin S. S. (38) uhapšen je zbog sumnje da je pripadao grupi "Vrhovni gospodar tame" koja je u Americi hakovala poznati holivudski studio "Line 204" i iz njega ukrala još neemitovane popularne serije. Iako je studio pristao na ucenu i platio 225.000 dolara koliko su hakeri tražili da ne bi objavili ukradene epizode, oni su ih ipak postavili na Tviter i Ibej.

Međunarodnu akciju hapšenja sproveo je američki Federalni istražni biro (FBI) u saradnji sa srpskom kriminalističkom policijom i Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal.

Postoje dve godine

Kako saznajemo od izvora bliskog istrazi, srpski državljanin S. S. je pripadao grupi pod nazivom "The dark overlord", što u prevodu znači "Vrhovni gospodar tame", a to je bilo i kodno ime ove međunarodne policijske akcije.
- Zasad nije poznato koja je tačno bila uloga S. S., ali je sigurno da je on bio deo tima koji je hakerisao isključivo po SAD. U njegovom stanu je pronađena i zaplenjena prilično sofisticirana digitalna oprema. Daljom istragom bi trebalo očekivati da se rasvetli šta je tačno bio zadatak našeg državljanina i u kojoj meri je on učestvovao u hakovanju širom Amerike - navodi naš izvor iz istrage.

Informer

"Ekskluziva"
Među serijama koje su ukrali bile su i nove neemitovane epizode veoma popularne "Orange is the New Black "  Izvor iz istrage

Kako Informer saznaje, uhapšena grupa hakera je od juna 2016. godine do danas neovlašćeno pristupala računarskim mrežama i podacima holivudskog studija "Line 204", ali i američkim školskim sistemima, bolnicama...
- Oni su sasvim slučajno naleteli na datoteku "Line 204", jednog od vodećih studija u Holivudu, koji je sarađivao sa Nikol Kidman, Britni Spirs, Kejti Holms, Dženifer Lopez, Kventinom Tarantinom... Naime, hakeri su prvo ušli u podatke jedne manje firme, od koje su tražili 50.000 dolara i 50 bitkoina da ne bi objavili materijal do kojeg su došli. Međutim, dok su vršljali po kompjuterskim dosijeima, naleteli su i na "Line 204", koji je sarađivao sa tom firmom - navodi on i dodaje:
- Odmah su upali u bazu podataka tog poznatog holivudskog studija i iz njega ukrali nekoliko serija, među kojima je bio i neobjavljeni nastavak veoma popularni serije "Orange is the New Black ". Hakeri su zatim poslali poruku studiju, od kog su tražili 225.000 dolara kako ne bi prvo objavili seriju, a potom i sve ostalo što su ukrali od njih.

Informer

UKRALI NEPRIKAZANE EPIZODE SERIJE "ORANGE IS THE NEW BLACK"

Rukovodstvo holivudskog studija iz Los Anđelesa je, kako Informer saznaje, pristalo na ucenu i članovima "Vrhovnog gospodara tame" isplaćen je traženi novac. Ipak, hakeri su seriju "Orange is the New Black " objavili na sajtovima Ibej, Mega. nz, a nekoliko epizoda su postavili i na svoj Tviter nalog.

Informer

Ucenjivali učenike

Osim tog napada, hakeri su ukrali učeničke dosijee iz nekoliko američkih škola, kao i lekarske elektronske zdravstvene kartone hiljade pacijenata iz više bolnica. Zatim su sve njih ucenjivali.
- Učenicima su poručivali da odmah mogu da se ubiju ako im objave dokumenta. Njihovim roditeljima su pisali da ako ne otkupe od njih dosijee, oni će objavljivanjem školskih dokumenata izazvati pucnjave između nastavnika. Potom su zahtevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoin, a na osnovu dosada dostupnih podataka, žrtve su uplatile više od 275.000 američkih dolara.

AP PHOTO

UCENJENA Pipa Midlton

Hakeri grupe "Vrhovni gospodar tame" navodno su iz jedne klinike za plastičnu hirurgiju u London Bridžu ukrali kompromitujuće lične podatke Pipe Midlton, sestre britanske princeze Kejt Midlton. Oni su Pipu navodno ucenjivali fotografijama sa hirurškog stola, kada je, navodno, imala plastičnu operaciju.

Istragom nije utvrđeno kako je došlo do upada, ali istražni organi veruju da sajber kriminalci poseduju snimke iz neposredne blizine operacionih sala, kao i intimne delove poznatih muškaraca i žena, pa čak i njihova lica dok leže na operacionom stolu.

OTAC UHAPŠENOG HAKERA IZ PROKUPLJA: U bandu ga je namamio jedan Hrvat, ISPAO JE NAIVAN!

Nije prvi slučaj da Srbi ucenjuju

* 24. aprila 2018. godine - Jovan Mirković (19) iz Prokuplja uhapšen je zbog sumnje da je bio na čelu hakerske bande koja je po narudžbi klijenata srušila čak četiri miliona sajtova po celom svetu. Na meti hakerskih napada bili su banke, državne institucije, policije i onlajn sajtovi za igru širom planete, ali nijedan nije bio iz Srbije. Osim Mirkovića, u ovoj međunarodnoj policijskoj akciji priveden je i Vukašin Despotović (21) iz Rume, ali on nije bio visoko rangiran u toj hakerskoj bandi.

* 14. marta 2017. godine - Policija je u Beogradu uhapsila Momčila Đinovića (26), koji je ucenio čuveni "20th Century Fox" da mu uplati devet bitkoina čija je vrednost bila oko milion dinara da ne bi pre svetske premijere objavio na internetu film "Bos bejbi".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sumadinac

pre 5 godina

E svaka mu cast!ja bi ga nagradio!da i amerima neko udari packu!jer ameri hakuju po celom svetu i to je uredu!

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija