• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P. - M. M. D.

21.05.2018

22:12

VOŽNJA NA DVA TOČKA DUPLO OPASNIJA NEGO KOLIMA! Čak 357 motociklista poginulo za pet godina, a povređeno oko 10.000!

Vesti

VOŽNJA NA DVA TOČKA DUPLO OPASNIJA NEGO KOLIMA! Čak 357 motociklista poginulo za pet godina, a povređeno oko 10.000!

Podeli vest

U proteklih pet godina čak 357 motociklista nastradalo je na srpskim putevima. Razlozi za to su mnogobrojni, od prebrze vožnje, nenošenja kacige, preticanja na autoputu, pa sve do rupa ili kamenja na putevima

U proteklih pet godina čak 357 motociklista poginulo je na srpskim putevima, dok je povređeno blizu 10.000, upozoravaju stručnjaci! Prema njihovim rečima, rizik da se pogine na motoru je čak 50 puta veći nego u automobilu. Razlozi za to su mnogobrojni, od prebrze vožnje, nenošenja kacige, preticanja na autoputu, pa sve do velikih rupa ili kamenja na putevima.

Crne brojke

Predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista dr Vladimir Jevtić upozorava za Informer koliko žrtava odnosi nesmotrena vožnja motorom.

- Čak 357 motociklista poginulo je za prethodnih pet godina

Mnogo stradanja

U svakoj devetoj saobraćajnoj nezgodi sa smrtnim ishodom učestvuje motociklista

Vladimir Jevtić

na našim putevima, dok je skoro 10.000 njih povređeno! Ova statistika dosta je crnja nego što je slučaj sa vozačima automobila. Rizik da se strada je i do 50 puta veći na motociklu nego u automobilu, a u svakoj devetoj saobraćajnoj nezgodi sa smrtnim ishodom učestvuje motociklista. Razlog za to je što je vožnja motorom mnogo opasnija nego automobilom. Vozača automobila u sudaru štite pojas i karoserija, dok motociklistu samo kaciga, ako je uopšte nosi. Koliko je opasna vožnja motorom, pokazuje i podatak da u Srbiji nije registrovan veliki broj motorista, ali su oni učesnici u čak 20 odsto saobraćajnih nesreća - kaže Jevtić.

Prebrza vožnja

Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović ističe da u vožnji motorom i najmanja greška može imati koban ishod.

- Tri su glavna razloga zbog kojih stradaju motociklisti: pogrešna procena u vožnji motociklista, greške drugih učesnika, kao i stanje na putevima. Jedan od najvećih problema jeste što voze veoma brzo i često se desi da poginu tako što padnu sa motora ili udare u nešto. Veliki broj nastrada jer ne zakopčavaju ili uopšte ne nose kacigu i što pretiču sa desne strane, što drugi vozači ne očekuju - objašnjava Okanović i dodaje:

- Ima motociklista koji divljaju po putevima i to je

Divljanje na putevima

Ima motociklista koji divljaju po putevima i to je veliki problem za ostale vozače

Damir Okanović

veliki problem, baš iz razloga što drugi vozači ne očekuju da će, na putu gde je ograničenje 50 km/h, pored njih da projuri neko brzinom od 150 km/h - napominje Okanović.

On upozorava da i najmanja greška može biti kobna po život motocikliste, pa čak i stanje na putevima.

- Na to kako će motociklista voziti znatno utiče i kvalitet puta. Neravan kolovoz i razne prljavštine, poput prašine, kamenčića i rizli, ne utiču na vožnju automobilom, ali i te kako utiču na motocikliste. Takođe, važno je spomenuti da je farba kojom se crtaju oznake na putevima klizava, što može biti pogubno u danima kada pada kiša, pa treba biti jako oprezan - napominje Okanović.

Mladen Alvirović iz "SAT Medija grupe" dodaje da oni često stradaju zbog drugih vozača na putevima.

Vladimir Jevtić: Potreban zakon

- Kako bismo smanjili broj mrtvih i povređenih, potrebno je da se uradi Strategija bezbednosti saobraćaja motociklista, da se ova oblast konačno reguliše zakonom. To treba da urede stručnjaci, a ne neko ko nikad nije seo na motor. Strategija mora da obuhvati edukaciju i obuku vozača motora ali i automobila. Bitno je konkretno pojačati bezbednost motociklista na putevima, akcijama kao što su uređivanje kolovoza, postavljanje zaštitnih ograda i slično. Takvu strategiju ima gotovo svaka zemlja, ali mi još uvek ne. O ovoj temi se priča tek nakon što se desi nezgoda i kad krenemo da sabiramo mrtve - naglašava Jevtić.

- Motociklisti ne stradaju samo zbog svojih već i zbog tuđih grešaka. Jedan od najvećih problema jeste što naši vozači nisu navikli da vide motocikliste na putu i ne obraćaju dovoljno pažnje. Motociklista može da bude bilo gde: levo, desno, pa i u mrtvom uglu, gde ga vozač ne vidi i tako dolazi do nesreća. Vožnja motora je uvek ogroman rizik po život - napominje Alvirović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59