• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/ifnormer.rs

15.06.2018

22:42

"TROVAČI" VODE PRIZNALI KRIVICU! Na saslušanju u tužilaštvu izjavili DA SE KAJU!

Vesti

"TROVAČI" VODE PRIZNALI KRIVICU! Na saslušanju u tužilaštvu izjavili DA SE KAJU!

Podeli vest

Rasplet slučaja širenja neistinitih informacija o zatrovanosti beogradskog vodovoda metanom. F. J. (42) i B. C. (39) u tužilaštvu izjavili da se kaju, ali i da nisu imali nameru da šire paniku

F. J. (42) i B. C. (39), privedeni zbog sumnje da su na društvenim mrežama širili lažne informacije o zagađenoj vodi u Beogradu, u petak su u tužilaštvu rekli da se kaju.

Kako se nezvanično saznaje, priznali su da su pisali sporne poruke, ali i da nisu nameravali da šire paniku.

Saslušani su u Višem tužilaštvu zbog sumnje da su izvršili delo izazivanje panike i nereda, a kako je, za "Novosti", potvrdila Tatjana Sekulić, portparol VJT, tužilaštvo je predložilo da im se odredi pritvor da ne bi ponovili krivično delo.

MUP je saopštio pre dva dana da se F. J. i B. C. sumnjiče da su na društvenim mrežama širili lažnu informaciju da u naredna dva dana vodu u beogradskom vodovodu ne treba koristiti za piće, jer se greškom prosuo metan pun kancerogenih čestica. B. C. je, inače, zaposlen u MUP.

Četrnaestoro ljudi osuđeno je u poslednje tri godine za izazivanje panike i nereda u Srbiji, mahom uslovnim kaznama, iako su mediji pisali o krivičnim prijavama zbog lažnih dojava o bombama, plutanju stotina leševa tokom poplava u Obrenovcu, štetnom dejstva dečjih vakcina... Dvoje ih je osuđeno na kraću zatvorsku kaznu, troje na novčane, a devetoro na uslovne kazne.

Mada zakon predviđa kazne od tri meseca do tri godine zatvora, odnosno do pet ako je panika izazvana preko sredstava javnog informisanja, kazne su na zakonskom minimumu, jer je, kažu u tužilaštvu, teško dokazati da je posledica određene dezinformacije masovna panika. A bez posledice nema ni dela.

Zbog izazivanja panike putem društvenih mreža u vreme obrenovačkih poplava 2014. privedeno je 15 osoba, od kojih je protiv devet pokrenut postupak. Sa nekima se tužilaštvo odmah dogovorilo da priznaju delo u zamenu za uslovne osude, dok su ostali procesuirani.

- Mi smo od 2014. imali samo pet ovakvih slučajeva, od kojih su dva presuđena i kazne su bile uslovne - kaže Ivan Marković, portparol Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu. - Sada nam je aktuelna prijava Ministarstva rada protiv osobe koja je na TV tvrdila da radnici centara učestvuju u nelegalnom usvajanju dece u inostranstvu.

ŠIRILI LAŽI O ZATROVANOJ VODI U BEOGRADU! Uhapšene dve osobe ZBOG IZAZIVANJA PANIKE I NEREDA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Metoda

pre 5 godina

Bas me interesuje, koju je metodu drzava primenila, za priznanje "trovača" informacijama? Mora da je neka, koja ne ostavlja modrice. I ja bih tako. Mozda i bolje.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija