• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

07.07.2018

17:44

 LEGIJA I DALJE BEZ "LJUBAVNE SOBE"!​ Bivši komandant JSO Milorad Ulemek ostaje u srpskom "Alkatrazu"

Vesti

LEGIJA I DALJE BEZ "LJUBAVNE SOBE"!​ Bivši komandant JSO Milorad Ulemek ostaje u srpskom "Alkatrazu"

Podeli vest

Viši sud po četvrti put doneo odluku da Ulemek i naredne dve godine bude u strogoj izolaciji, iako su još 2016. nadležni iz zatvora naveli da je zaslužio blaži tretman

Bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija (50) ostaje i naredne dve godine u srpskom "Alkatrazu", najstrožem i najčuvanijem zatvoru u Srbiji, bez prava na privilegije koje koriste ostali osuđenici, pa i bez prava na "ljubavnu sobu"!

Viši sud u Beogradu je u petak po četvrti put doneo odluku da Legija i dalje bude u strogoj izolaciji, iako su još 2016. godine nadležni iz uprave ovog posebnog odeljenja požarevačke "Zabele" naveli da je "zaslužio da dobije blaži tretman, s obzirom na to da je disciplinovan i primeran osuđenik".
I dalje opasan?

U prethodna tri navrata, Legijini zahtevi za premeštanje u neko otvorenije zatvorsko odeljenje, kao što je "Sedmi paviljon", odbijeni su na osnovu procene bezbednosnih službi "da se za to još nisu stekli uslovi". Ovaj put, sud nije naveo konkretne razloge.
- Prema Zakonu o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala, predsednik suda na svake dve godine po službenoj dužnosti ispituje da li i dalje postoje razlozi za zadržavanje u Posebnom odeljenju. Odluka se donosi na osnovu činjenica i dokaza iz izveštaja zatvorskog odeljenja, policije i službi bezbednosti, kao i mišljenja tužioca - precizirala je u petak portparol suda Bojana Stanković, dodajući da Legija ima pravo žalbe i na ovo rešenje.

Interesantno je da se Ulemek u žalbi na prethodnu odluku suda o produženju stroge izolacije pozvao na Ustavom zagarantovano pravo na planiranje porodice! Navodno, jer ima veliku želju da što pre dobije muškog naslednika pošto iz dva braka ima četiri ćerke. Žalba mu je, međutim, odbijena.

LIDER SRPSKE RADIKALNE STRANKE PREDLAŽE! Šešelj: Legiji ponuditi nagodbu i pomilovanje!


Bivši komandant JSO se, inače, već punih 14 godina nalazi u samici. Od 2. maja 2004. godine, kada se sam predao posle jednogodišnjeg bekstva, bio je na sopstveno insistiranje sam u pritvorskoj ćeliji Okružnog zatvora u Beogradu. Potom je 11. jula 2010. godine postao prvi stanovnik srpskog "Alkatraza", u kojem već osam godina samuje pišući knjige.

Ulemek se nalazi u ćeliji površine 10 kvadratnih metara sa video-nadzorom, a sa posetiocima može da razgovara samo jednom mesečno i to isključivo preko neprobojnog stakla. Za razliku od njega, osuđenici u "redovnim" zatvorima imaju pravo na češće posete i razgovor preko interfona, na korišćenje "ljubavne sobe" jednom u tri meseca i kontakt sa drugim osuđenicima, angažovanje u nekoj od zatvorskih radionica...

Uskoro peta presuda

Legija je osuđen četiri puta na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, brojnih krivičnih dela "zemunskog klana", četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, kao i zbog ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi. Naredne nedelje Specijalni sud će mu izreći prvostepenu presudu zbog organizovanja navodne pobune JSO u novembru 2001. godine, za koju on i još sedmorica okrivljenih tvrde da je bio protest.

LEGIJA ĆE MOĆI ĆE DA ZAGRLI ĆERKE PRVI PUT POSLE 13 GODINA! Sud usvojio žalbu Milorada Ulemeka!

Na slobodi tek sa 76 godina!
Informer

Od januara 2014. godine u medijima se spekulisalo da bi Ulemek mogao da bude "nagrađen" zbog saradnje u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije i otkrivanja njegovih egzekutora. Legija je u januaru 2014. postao krunski svedok protiv četvorice bivših pripadnika DB optuženih za ubistvo novinara. Tužilaštvo je tada saopštilo da je posle 15 godina istrage došlo do imena osumnjičenih zahvaljujući upravo njegovom iskazu. Takođe, naveli su da se on sam javio, "ne tražeći nikakve privilegije, koje mu nisu ni nuđene, niti ih može dobiti". Dakle, najpoznatiji srpski osuđenik iz zatvora izlazi tek kad napuni 76 godina, s obzirom na to da mu ostaje da odsluži još punih 26 godina!





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ipon

pre 5 godina

Legija je heroj i treba da ima svoju ulicu i bistu a ne da bude u zatvoru sa olosima pederima i izdajnicima srpskog roda.

Giša

pre 5 godina

Stvarno mi niste jesni od njega ste napravili junaka svojevremeno sada najvećeg krvnika i sa njim sada ispirate usta.Pustite ga nek robuje za svoje grijehe.Kada nijedan od tadašnjih političara nije zaglavio i kada ste našli žrtveno janje prestanite više pisati o njemu.Pišite ako smijete o tadašnjim visokim zvaničnicima koji su i dalje u politici a ovog pustite na miru pa nije rambo da pobjegne.

Nikola Savić

pre 5 godina

Овом удбашу и масовном убици, и јесте тамо место! Какво црно пуштање на слободу, љубавна соба и сличне шеме!?

Grujica

pre 5 godina

"Nista nije brze od - godina"! On ce brzo na - slobodu!!!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija