bg.ap.sud.rs

15:56 Hronika 3

Tanjug | 13. 07. 2018.

APELACIONI SUD: Pravosnažno oslobođeni svi iz slučaja “stecajna mafija”!

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio od optužbi sve optužene u slučaju poznatom kao "stečjana mafija", koji je pokrenut pre više od 12 godina

Tom odlukom preinačena prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu kojom su četvorica optuženih prošle godine bili osuđeni na zatvorske kazne, a potvrđena u delu kojom su ostali okrivljeni bili oslobođeni od optužbi.

Presuda je preinačena i pravosnažno su oslobođeni od optužbi sin glumca Velimira Bate Živojinovića, Milljko Živojinović koji je bio stečajni upravnik GO Rad, zatim Milivoje Mirković, Ljubiša Mitić i Anđelko Bitević.

Oni su prvostepenom presudom bili osuđeni na kazne zatvora od dve do četiri i po godine.

Oštećeno preduzeće GP „Rad" u stečaju je radi ostvarivanja svog imovinsko-pravnog zahteva upućeno na parnicu.

Oslobađajuća presuda je potvrđena nekadašnjem predsedniku Trgovinskog suda u Beogradu Goranu Kljajeviću pa je pravosnažno oslobođen svih optužbi za zloupotrebe u vezi sa "Poštanskom štedionicom", "C marketom" i GP "Rad".

Takođe je potvrđena i oslobađajuća presuda Sekuli Pjevčeviću, Zoranu Jovanoviću, Radisavu Jocoviću i Srboljubu Spasiću.

U obrazloženju presude Apelacionog suda navodi se da nije dovedeno u sumnju zaključivanje prvostepenog suda da nije dokazano da je Goran Kljajević kao predsednik Trgovinskog suda u Beogradu primio poklon da izvrši službenu radnju koju ne bi smeo izvršiti.

"Nije dokazano da je kao službeno lice, predsednik Trgovinskog suda u Beogradu iskoristio i prekoračio granice svojih službenih ovlašćenja, da je tražio od predsednika stečajnog veca sudije Vjere Đurišić i stečajnog upravnika Veselina Jovičevića, koji su postupali u stečaju nad pravnim licem stečajne mase „Sartid“ a.d. iz Smedereva, da stečajni depozit od 340.000.000 dinara koji se nalazio kod banke „P“ bude prebačen na racun banke Poštanska štedionica i time joj obezbedi likvidnost", navodi Apelaciono sud.

Dodaje i da je pravilno prvostepeni sud zaključio da tužilaštvo tokom postupka ne samo da nije prezentovalo dokaze koji potvrđuju da je bilo Kljajeviću bilo nekom drugom fizičkom ili pravnom licu pribavljena imovinska korist u iznosu od preko 1.500.000 dinara niti se taj element krivičnog dela bilo gde navodi u dispozitivu optužnice.

"Apelacioni sud nalazi i da je pravilan zaključak prvostepenog suda da tokom postupka nije dokazano da je Kljajević naložio sudiji Veselinki Đurdević da za stečajnog upravnika postavi Miljka Živojinovica, te nije dokazano ni da je Kljajević podstrekao Živojinovica da izvrši izbor najboljeg ponudača i pri tome izabere Konozorcijum, naloživši mu da završi sa izborom po raspisanom oglasu", navodi sud.

U odnosu na Živojinovića, Mirkovića, Mitića i Bitevića prvostepena presuda je preinačena imajući u vidu da je Apelacioni sud, nakon održanog pretresa našao da izvedenim dokazima nisu dokazani navodi da su okrivljeni izvršili krivicna dela koja im se stavljaju na teret, navodi se u odluci.

Ovu odluku Apelacioni sud je doneo nakon što je u maju sam održao drugostepeni pretres i izveo dokaze koje je smatrao ključnim.

Prva pravostepena presuda je bila ukinuta i onda je ponovljeno suđenje.

Pojedine optužbe protiv nekih okrviljenih su odlukom Apelacionog suda iz 2015. godine pravosnažno odbijene zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Pravosnažnom odlukom Apelacionog suda 2015. godine Kljajević, Nemanja Jolović i Sekula Pjevčević oslobođeni su od optužbe da su od 2003. godine do 2006. godine, u Beogradu, izvršili krivično delo zlocinacko udruživanje, odnosno da su delovali kao organizovana kriminalna grupa.

Nakon ove odluke Viši sud je morao da isplaćuje oslobođenima, odnosno njihovim braniocima milionske troškove postupka, zbog čega je račun Višeg suda više puta u toku prošle godine bio u blokadi.sladjan

13.07.2018. 16:18

demokrate dok su bile na vlasti samo jedno su dobro sebi uradili,svuda postavili svoje sudije i sada rade sta hoce moze se svako osloboditi uz vezu!


Ljube

13.07.2018. 20:41

@sladjan - Zato i nije osuđen niko za one silne milijarde koje su DS i bratija ukrali jer i tužilaštvo i sudije su kadrovi DS postavljeni 2009. Uz to, te sudije i tužioci svakodnevno ubacuju klipove u točkove sadašnjoj vlasti stvarajući tako animozitet prema SNS i stvarajući privid da ova vlast ništa ne radi a SNS nema nikakav instrument da ih smeni jer su zaštićeni zakonima koje je doneo DS.


Dobrivoje

13.07.2018. 17:38

Ha ha ha. Treba se smejati da me bi zaplakali. Ovo je prikaz pravne države i sudstva. Bravo. A ono što je uzeto i što su holjade ljudi na ulici nema veze.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]