• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: MUP

25.07.2018

14:42

KAKO SMO POSTALI TOLIKA ČUDOVIŠTA?! Od početka godine porodično nasilje ODNELO 30 ŽIVOTA!

Vesti

KAKO SMO POSTALI TOLIKA ČUDOVIŠTA?! Od početka godine porodično nasilje ODNELO 30 ŽIVOTA!

Podeli vest

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je, u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, od početka godine do 15. jula nasilnicima izreklo 14.218 hitnih mera, od čega je 4.282 mere privremenog udaljenja učinioca iz stana, dok je u 9.936 slučajeva izrečena mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj

Imajući u vidu da je porodično nasilje jedan od najvećih društvenih problema koji zahteva snažne i efikasne odgovore svih državnih institucija, ali i celokupnog društva, Ministarstvo je kao jedan od prioriteta u radu postavilo prevenciju i suzbijanje porodičnog nasilja i pružanje zaštite i pomoći žrtvama.

Šef Odseka za prevenciju porodičnog nasilja MUP-a Stana Pantelić ističe da je važno da sve žrtve prijave nasilje, jer najveći broj žena koje su ubijene ove godine nikada nisu prijavile nasilje.

POLICAJCA PRETUKLI ŽENA I NJEN ŠVALER! Detalji neverovatanog incidenta na opštini Zvezdara u Beogradu

- U toku 2018. godine u okviru porodičnog nasilja ubijeno je ukupno 30 osoba, od čega su 23 žene, a samo u tri slučaja je bilo prijava policiji za nasilje u porodici. Zato apelujemo na sve žrtve i svedoke nasilja da prijave policiji ukoliko imaju saznanja o porodičnom nasilju, jer ukoliko se nasilje ne prijavi, policija ne može da reaguje, spreči nasilje i pruži adekvatnu pomoć žrtvama nasilja. Ovom prilikom pozivam sve građane da prijave nasilje u porodici na brojeve telefona 192 ili 0800 100 600, koji su dostupni 24 časa i besplatni, a građani prilikom prijava mogu ostati anonimni. Porodično nasilje se ne sme tolerisati, već se mora prijaviti -objašnjava Pantelić.

SAHRANIĆU TE I ODROBIJATI! Uhapšen Novosađanin zbog pretnji bivšoj supruzi!

Ona dodaje da je u najvećem broju slučajeva sredstvo izvršenja ubistva žena bio nož ili upotreba fizičke snage.

- Uočeno je da su ove godine žene u osam slučajeva ubijene nožem, sedam puta uz upotrebu fizičke snage, u tri slučaja je korišćen čvrsti predmet, a u četiri slučaja žene su ubijene vatrenim oružjem, od čega je čak tri oružja bilo u ilegalnom posedu. Takođe, u dva slučaja je utvrđeno da je došlo do propusta u radu policijskih službenika, zbog čega je Sektor unutrašnje kontrole, nakon izvršene provere, protiv policajaca podneo krivične prijave. Propusti u radu neće se tolerisati i biće adekvatno sankcionisani -ističe Pantelić.  

MINISTARKA PRAVDE NELA KUBUROVIĆ UPOZORAVA: Svakog dana 115 slučajeva porodičnog nasilja u Srbiji!

Prema njenim rečima, do kraja godine planirana je obuka novih policijskih službenika za postupanje i primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

- Do sada je obučeno 900 policijskih službenika, u skladu sa programom Pravosudne akademije, a očekujemo da još kolega prođe kroz ovaj program kako bi policija bila još efikasnija u postupanju prilikom porodičnog nasilja -kaže Pantelić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 5 godina

Suvise americkih filmova, izopacene vrednosti zapada, Sorosevi uticaji itd itd. Takodje uticaj realiti programi u kome standarde prave prostitutke iz zemlje i okoline. Media koja prosto primorava narod da upotrebljava strane reci i da se stide svega sto je njihovo.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija