• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.08.2018

20:05

DEDA JE ŽIVEO ZA MENE, ZA MENE JE I POGINUO! Potresna ispovest devojčice Aleksandre Jovanović (12) iz Belegiša posle drame na Dunavu!

Vesti

DEDA JE ŽIVEO ZA MENE, ZA MENE JE I POGINUO! Potresna ispovest devojčice Aleksandre Jovanović (12) iz Belegiša posle drame na Dunavu!

Podeli vest

Nije imao jednu ruku, a dao je svoj život da me spase iz Dunava. Deda je želeo da postanem advokat, ispuniću mu tu želju, priča mala Aleksandra

Moj deda je živeo za mene, a za mene je i dao svoj život. Nije imao jednu ruku, a udavio se u Dunavu dok je gurao mene na peščani sprud, na sigurno. Deda će uvek biti moj heroj, priča Aleksandra Jovanović (12) iz Belegiša, koja je u nedelju preživela dramu na Dunavu samo zahvaljujući hrabrosti i požrtvovanosti svog dede Milorada Jovanovića (60).

Očajna devojčica nam je juče sa suzama u očima i tugom u glasu prepričavala detalje tragedije na Dunavu. Kobnog dana je sa dedom, koji je bio bez desne ruke, krenula na pecanje na peščano kupalište Adu.
- Krenuli smo na Dunav, ali ne da se kupamo, već da pecamo. Prelazili smo taj rukavac, koji je celom širinom plitak, voda je do kolena. Ispred nas su išli naši poznanici iz sela, oni su brat i sestra. U jednom trenutku, negde na sredini rukavca, oni su krenuli ukoso prema Adi, ali je deka ipak insistirao da mi nastavimo pravo preko rukavca - priča Aleksandra dok nam na obali rukom pokazuje kuda su išli tog dana.

Zoran Sinko

Aleksandra je išla ispred dede i u trenu upala u duboku vodu, koja joj je došla do brade.

- Pošto sam neplivač, uspaničila sam se, počela sam da se davim. Odjednom sam osetila deku, koji mi je prišao s leđa, pokušavao je da nas izvuče na sigurno, na sprud, ali mi kao da smo bili u nekom mulju, ili živom blatu. Što je on većom snagom gurao, više smo tonuli. Počela sam da gutam vodu i da tonem, a onda je i deka zaronio. Gurnuo je glavu između mojih nogu i ramenima i levom rukom pokušavao da me spase. U jednom trenutku sam spustila pogled ka dedi... Bio je bled kao krpa, nikad taj njegov pogled neću zaboraviti - priča devojčica.

Zoran Sinko

Milorad je, prema njenim rečima, izgledao kao da je znao da neće preživeti, ali se borio do poslednjeg daha za nju.
- Gurao me je na sigurno... Bio je uporan, i na kraju je uspeo... Izgurao me je na peščani sprud. Ja sam istog trenutka povratila, ali ne od vode, jer se nisam mnogo nagutala, već od straha... Onda sam se okrenula prema dedi i samo sam videla njegovu kosu kako tone i nestaje. Prešla sam ceo rukavac do nekih ljudi i ispričala im šta se dogodilo, a oni su pozvali moje roditelje i policiju - objašnjava ona.

Od toga trenutka, ronioci Žandarmerije tragali su za Miloradom sve do narednog dana, ponedeljka, kada je pronađen na dubini od tri metra, u mulju i blatu.
Aleksandra kaže da će njen deka uvek biti njen heroj i zaštitnik, makar s neba.
- Dok je bio živ, govorio mi je da bi voleo da jednog dana postanem advokat. Sad vam kažem, završiću pravni fakultet i biti uspešan advokat jednog dana. Moj deda je živeo za mene, a ja ću svoj život živeti u sećanju na njega. Nikada ga neću zaboraviti. Sećam se, kada mu je berač za kukuruz pre neku godinu otkinuo deo desne ruke, on se samo uplašio da mu ostane čitav deo podlaktice gde je imao tetovažu s mojim likom. Toliko me je voleo, više nego sebe - priča očajna devojčica.

Požrtvovani deda Milorad sahranjen je na lokalnom groblju u Belegišu, gde ga je ispratilo na stotine rođaka, prijatelja i meštana, gotovo svi stanovnici ovog mesta.

Zoran Sinko

Miljenica i ponos

Aleksandrin otac, koji je i Miloradov sin, Aleksandar kazao nam je kratko da je ona uvek bila miljenica njegovog stradalog oca.
- Aleksandra je prvo žensko rođeno u našoj porodici. Ja imam još četiri sina. Milorad je živeo za svoju unuku. Nedavno joj je platio put na more u Grčku, gde je bila sa svojim kulturnoumetničkim društvom. Moj otac je učio sa njom, vežbao za pismene i kontrolne zadatke... Ponosio se njom - priča Aleksandar.

ŠPANSKU MISICU SPASILI NAŠI LEKARI! Devojci teško povrđenoj u mafijaškom obračunu neće AMPUTIRATI NOGU!

Zasmetala mu reakcija policajca

Aleksandrin otac Aleksandar kaže da mu je posle tragedije jedino zasmetala reakcija tamošnje policije.
- Kad je ronilac izvukao očevo telo na obalu, iz policije su poslali samo jednog kolegu na mesto nesreće. Dok je Miloradov leš bio na plaži, taj policajac se nije udostojio ni da ga pokrije. Deca su prolazila tuda, gledala taj prizor... Svi su se zgražavali, a on je sedeo u hladu i ni prstom nije mrdnuo. Mislim da to nije bilo u redu - ističe Aleksandar.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bojan

pre 5 godina

Pocivaj u miru ljudino. Ucinio si veliku stvar.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija