• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

22.08.2018

17:34

STANIŠIĆU PRODUŽENA PRIVREMENA SLOBODA DO 19. JANUARA!

Vesti

STANIŠIĆU PRODUŽENA PRIVREMENA SLOBODA DO 19. JANUARA!

Podeli vest

Haški tribunal odobrio je nekadašnjem šefu Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću produženje privremene slobode i boravak u Srbiji do 10. januara 2019. godine, prenela je Fena

Stanišić je na privremenoj slobodi u Beogradu zbog bolesti, od 21. jula 2017. godine. 

Inače protiv Stanišića i operativca službe Franka Simatovića u toku je ponovljeno suđenje pred sudskim Mehaniznom u Hagu po optužnici da su izvršili zločine Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-1995.

Stanišićevi branioci tražili su da on ostane u Srbiji sve dok tužioci ne završe svoj dokazni postupak, ali je Vijeće privremeni boravak na slobodi optuženog produžilo do 10. januara iduće godine, navodi Fena i dodaje da se haško tužilaštvo tom predlogu nije protivilo. 

Po ranijim nalazima ljekara u Haagu i u Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije. 

Stanišiću i Simatoviću je sredinom juna 2017. godine počelo ponovljeno suđenje pošto je Žalbeno veće haškog tribunala 2015. godine ukinulo prvostepenu preasudu kojom su bili oslobođeni od svih optužbi i naložilo da im se suđenje ponovi. 

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić (66) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za zločine Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

U maju 2013, Pretresno veće i MKSJ je većinom glasova zaključilo da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za počinjenje zločina koji im se stavljaju na teret i oslobodilo ih svih optužbi, te naložilo da odmah budu pušteni na slobodu. 

Žalbeno veće je po žalbi tužilaštva 15. decembra 2015. poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da se Stanišiću i Simatoviću sudi ponovo po svim tačkama optužnice.

Oni negiraju krivična dela za koja su optuženi. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija