• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

10.11.2018

15:13

BEOGRAĐANIN PRETUKAO SINA I IZBO GA VILJUŠKOM ZATO ŠTO JE GEJ! Na suđenju za ZLOČIN IZ MRŽNJE dobio uslovnu robiju!

Vesti

BEOGRAĐANIN PRETUKAO SINA I IZBO GA VILJUŠKOM ZATO ŠTO JE GEJ! Na suđenju za ZLOČIN IZ MRŽNJE dobio uslovnu robiju!

Podeli vest

Beograđanin Z. S. (59) osuđen na godinu dana zatvora, uslovno na tri godine, jer je vređao i tukao svog sina I. S. samo zato što je ovaj homoseksualac. Otac dobio i zabranu prilaska sinu i bivšoj ženi

Beograđanin Z. S. (59) osuđen je krajem oktobra na uslovnu kaznu zatvora jer je fizički i psihički maltretirao sina I. S., samo zato što je ovaj homoseksualac! Nasilnik je, prema presudi, maltretirao i bivšu suprugu jer je branila njihovog sina geja, pa je Z. S. zabranjeno i da im prilazi na manje od 100 metara!

Viljuška

Z. S. je u naletu besa zgrabio viljušku, pribio sina uz frižider i izbo ga po grudima i pazuhu

Ovo je prva presuda u Srbiji za nasilje u kom je glavni motiv mržnja, u ovom slučaju prema gej populaciji, kojoj pripada sin osuđenog!

Kako smo saznali od izvora iz istrage, nasilje prema sinu i supruzi trajalo je godinama, praktično otkada je Z. S. saznao da mu je jedino dete homoseksualac. Maltretiranje je kulminiralo u periodu od 2013. do 2015, kad je Z. S. skoro svakodnevno verbalno ili fizički nasrtao na sina, vređajući ga zbog njegovog seksualnog opredeljenja, ali i na suprugu, jer ga je branila.

- Sinu je u jednom trenutku prekipelo to zlostavljanje, pa je nasilnom ocu rekao da se "tera u ku*ac". Z. S. je u naletu besa zgrabio viljušku, pribio je sina uz frižider i izbo ga po gornjem delu grudi i po pazuhu. Okrivljeni je, takođe, nasrtao i na svoju tadašnju suprugu, koju je nazivao kurvom, proklinjao je i stezao rukama za vrat i ruke - kaže naš izvor.

Majka i sin nisu više želeli da trpe torturu, pa su prijavili Z. S. i on je krajem oktobra ove godine pravosnažno osuđen za nasilje u porodici, sa motivima mržnje.

U Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu nisu želeli da pričaju o detaljima ovog slučaja, u cilju zaštite identiteta oštećenih.

Sin: Bolestan sam, ne mogu da pričam

Reporter Informera posetio je I. S., čiji je otac osuđen zbog nasilja, ali on nije želeo da priča o ovom slučaju. Preko majke je poručio da je bolestan i da mu je veoma žao što nije u stanju da priča zbog gripa.

- Tužilaštvo je dokazalo da je optuženi izvršio krivično delo nasilje u porodici iz mržnje prema svom sinu zbog njegove seksualne orijentacije, te da je nasilje koje je preduzimao prema sinu i supruzi učinjeno iz predrasuda i mržnje prema grupi kojoj njegov sin pripada - objasnili su u tužilaštvu.

Inače, "zločin iz mržnje" uveden je u krivično zakonodavstvo Srbije 24. decembra 2012. godine, u članu 54a. Ovom odredbom propisano je da, ako je krivično delo učinjeno iz mržnje zbog pripadnosti rasi i veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta drugog lica, tu okolnost sud će ceniti kao otežavajuću.

Međutim, iako je prošlo više od pet godina od donošenja ovog zakona, praksa je pokazala određene nejasnoće važećeg zakonskog rešenja, koje je otežavalo adekvatnu primenu spornog člana 54a Krivičnog zakonika. Tek uz konsultacije sa Republičkim javnim tužilaštvom, i uz saradnju sa Misijom OEBS u Srbiji, utvrđene su smernice za krivično gonjenje zločina iz mržnje, pa je prva presuda za ovo delo doneta tek posle šest godina, i to u postupku protiv nasilnog oca Z. S. iz Beograda.


 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nikanor

pre 5 godina

Ako je punoletan, šta traži kod oca i majke? Neka se osamostali pa neka se j..e s kim hoće!

STVARNO

pre 5 godina

Ocu sa ovakvim"sinom"nikakve druge kazne ne treba,ova je i previše!

Milos

pre 5 godina

Udri pedera...jos ako je peder iz SNS-a...jos gore ga udri

Lion

pre 5 godina

Ako i treba bolesnika da mlati da ga dovede u u normalu. Terapija ce da traje malo duze ali dobro uspesno da ga izleci.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija