• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji list

09.12.2018

18:07

HRVATI NA UDARU SRPSKE FINANSIJSKE MAFIJE (?!) Evo kako je tajkun Obrad Sikimić prevario hrvatski Erste Card Club za 20 MILIONA EVRA!

Vesti

HRVATI NA UDARU SRPSKE FINANSIJSKE MAFIJE (?!) Evo kako je tajkun Obrad Sikimić prevario hrvatski Erste Card Club za 20 MILIONA EVRA!

Podeli vest

Samo dan nakon što su 10. marta 2017. godine potpisali ugovor o kupovini srpske franšize globalne kuće Dajners, novi vlasnici iz Zagreba saznali su da je Obrad Sikimić vodio dvostruko knjigovodstvo

Kad su isčitali podatke, ostali su šokirani onim što su videli. Utajene obaveze, negativni bilans, višemilionski minus bio je pravi saldo, nakon čega su se novi vlasnici uhvatili za glavu.

- Kako si nam to mogao da napraviš? - pitali su Obrada, koji je samo slegnuo ramenima i rekao: - Eto, to je tako.

Njihov kolega, kojeg su sretali na godišnjim druženjima u Čikagu, s kojim su vodili pregovore o kupovini Dajnersa, nasamario ih je pa su se u neverici hvatali za glave.

Sin bivšeg viceguvernera Narodne banke Jugoslavije na raznim pozicijama u Dajnersu bio je još od 1983. godine. Nakon raspada bivše države i sankcija Srbiji 1996. godine bio je taj koji je tu kompaniju doveo u Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, a već 2001. godine bio je dobitnik nagrade za najuspešniju mladu franšizu Diners Cluba International.

VELIKA AKCIJA MUP! Uhapšen privrednik Obrad Sikimić zbog finansijske prevare teške više od 20.000.000 evra!

Osim vodeće pozicije na čelu srpske podružnice Dajnersa, 57-godišnji Sikimić bio je do 2007. član Upravnog odbora beogradskog fudbalskog kluba Partizan, kandidat za predsednika Teniskog saveza Srbije kojeg je podržavao Novak Đoković, organizator golf-turnira u Beogradu, dobitnik nagrade Najeropljanin 2012., kao i jedan od članova srpskog udruženja vodećih preduzetnika Privrednik.

To su neki od podataka iz biografije 57-godišnjeg uspešnog jetsetera srpske metropole, trenutno jednog od finansijski najtežih pritvorenika beogradskog istražnog zatvora, kojim se sada bavi specijalno tužiteljstvo.

 MUP Srbije informaciju o hapšenju Sikimića objavio je prošle nedelje, 2. decembra. Sumnjiče ga da je Erste Card Club, svoju centralu iz Zagreba oštetio za čak oko 20 miliona evra (U Erste Card Clubu taj iznos procenjuju na oko 13 milijuna evra jer se ostalo odnosi na potraživanja), od čega je za sebe zadržao čak 4. 545.104 evra.

Foto: Informer DN

 

Mozak operacije

Osim Sikimića, koji je ujedno bio i predsednik Diners Cluba International Beograd, uhapšeni su i njegovi saradnici Enes Zajmović (39), Nebojša Stanivuković (44) i Ivana Petković (39), koji su bili rukovodioci različitih sektora iste kompanije.

U istoj akciji uhapšena je i Jasminka Ilić (64), bivša direktorka Sektora za finansije Diners Cluba International Beograd. U međuvremenu su Petković i Ilić puštene da se brane sa slobode jer za njih specijalno tužilaštvo nije predložilo pritvor, dok je Sikimić, koji je i “mozak operacije”, pritvoren zbog opasnosti od uticaja na svedoke.

Ali, Obrada Sikimića proteklu deceniju pratile su i mnoge afere i uz onaj uspešni, često mu je pridodavan i epitet kontroverzni poduzetnik, pa stvarno neverovatno zvuči kako Erste Card Club nije shvatio da bi ih Sikimić mogao nasamariti i da zapravo kupuju mačku u vreći.

A prema onome što mu stavlja na teret specijalno tužilaštvo, učinio je to vrlo vešto uz pomoć svojih saradnika, matične kuće sa sedištem u Beogradu i društva SKB Capital S. A. sa sedištem u Luksembourgu.

I to na sledeći način. Tokom 2015. i 2016. godine Sikimić je Zajmoviću, Ivani Petković i Jasminki Ilić nalagao da menjaju finansijske izveštaje o poslovanju beogradskog DCI-ija i prikazuju poslovanje pozitivnim. Njih dve su menjale podatke u tablici glavne knjige za 2015. i 2016. godinu koje im je, po nalogu Zajmovića, dostavljao jedan od službenika IT sektora, a one su mu nakon promena vraćale te implementacije u knjigovodstveni računarski program.

Sve to rađeno je kako bi se predstavnicima Erste Card Cluba iz Zagreba dostavljali lažni finansijski izveštaji i to je pregovarače iz Erstea navelo na krivu procenu vrednosti kapitala, na temelju koje su se odlučili da kupe beogradski Diners.

Tako su u konačnom finansijskom izveštaju od 28. februara prošle godine obaveze prema dobavljačima umanjene za 7,140.798 evra, a potraživanje prema kupcima uvećano je za 12,535.040 evra, dok je stanje obaveza prema članovima na osnovi položenih, a neproknjiženih obaveza umanjeno za 685.368 eura.

A da nešto ne štima, u centrali Erstea u Zagrebu u Lučićevoj shvatili su već dan nakon zaključenja transakcije i formalnog preuzimanja Diners Cluba International Belgrade d.o.o. (DCIB) 10. marta prošle godine.

Foto: Informer DN

 

Sumnjiva prošlost

- Utvrđene su brojne nepravilnosti u poslovanju DCIB-a koje su se odnosile na utajene obaveze prema verovnicima te neispravno prikazivanje potraživanja od klijenata. Shodno tome, ECC je protiv bivšeg menadžmenta DCIB-a podneo krivične prijave - odgovorili su nam iz Erste Card Cluba i tako otkrili da su zapravo odmah nakon preuzimanja DCIB-a shvatili da ih je Sikimić nasamario i da su oni inicirali istragu koja je dovela do njegova hapšenja.

U Zagrebu su shvatili da bi i dodatna ulaganja u sanaciju dugovanja praktički bila neisplativa. Dva meseca posle podneli su zahtev za stečaj nad beogradskim Dajnersom i tvrde da bi tako postupila svaka odgovorna kompanija.

Kako je moguće da već tokom pregovora u Zagrebu nisu otkrili sumnjivu Sikimićevu prošlost, jesu li obavili dubinsku analizu bilans i jesu li angažovali nezavisne finansijske stručnjake i istražitelje, pitali smo odgovorne u ECC-u.

- Erste Card Club je tokom kupoprodajnog procesa postupao u dobroj veri te proveo standardni postupak due diligencea u kojem su mu bili na raspolaganju službeni dokumenti i revidirani finansijski izveštaji, na temelju kojih je i donesena odluka o kupnji DCIB-a i u tim dokumentima nisu zabeležene nepravilnosti- odgovorili su nam iz zagrebačke centrale. Manjak od 20 miliona evra, tvrde, neće ugroziti njihovo poslovanje niti stabilnost ECC-a.

Kad je otkrivena prevara, u Dinersu su ostali šokirani razmerama štete koju im je napravio Sikimić, kojem su nakon kupovine 100-postotnog udela srpskog Dajnersa poverili petogodišnji mandat na čelu beogradske filijale te kartičarske kuće.

Ali vrlo brzo nakon što je otkrivena prevara, Sikimić i njegovi saradnici više nisu smeli ući u centralu smeštenu u šestospratnicu na uglu Baba Višnjine i Njegoševe ulice u beogradskoj četvrti Vračar.

SKANDAL! UHAPŠEN TAJKUN ZBOG PREVARE U "DAJNERSU"! Evo kako je jedan od najbogatijih Srba UKRAO 4.545.104 EVRA!

Kad su čelni ljudi zagrebačkog Erste Card Cluba shvatili da su izigrani, pokušavali su na sve načine  da saniraju štetu, ali ostalo im je samo da lupaju glavama o zid. Neki od njih vrlo su brzo postali svesni da će snositi osobne posledice, što se i dogodilo pet meseci kasnije u avgustu prošle godine. Smenjeni su Željko Menalo, Marija Radonić i Danijel Idžaković, a na njihova mesta imenovani Jurgen de Ruijter i Anita Markota Štriga.

A iako je u javnosti o sebi gradio imidž uspešnog privrednika i jetsetera, za Obradom Sikimićem vukle su se upravo afere poslovanja srpske filijale Dajnersa i pređašnjih godina pa je mnogima u Srbiji, ali i Hrvatskoj čudno da niko nije napravio dublju analizu njegovog poslovnog profila.

Beogradske čaršijske priče čak ga povezuju s lokalnim podzemljem i mafijom, pa je čak i jedna od teza koja se neslužbeno provlači nakon njegovog hapšenja da je to odradio za račun nekih mafijaških krugova. Neki od zaposlenih u Dajnersu u Beogradu koji su radili i u vreme dok im je Sikimić bio direktor o njemu ne žele da govore.

- Molim vas, shvatite me, ja i dalje radim i ne bih ništa komentarisala. Ovo me i jeste i nije iznenadilo, s obzirom na to da je bila podnesena krivična prijava - rekla nam je jedna od službenica beogradskog Dajnersa koju smo kontaktirali.

- Ja ovde radim na recepciji već tri godine i nikad ga nisam video. On sigurno nije bio golfer, možda onako više zbog imidža - rekao nam je recepcionar beogradskog Golf Cluba smeštenog na Adi Ciganliji, na čijim je terenima Dajners svojevremeno organizovao jedan turnir, ali tome već ima dosta godina, te kako je rekao beogradski Golf Club godinama nema nikakve poslovne odnose s Dajnersom.

Foto: Informer DN

 

Blokiranje Dinersa

Niko se ne pita kako je stekao privatno bogatstvo i kakav su stil života negovali on i njegova porodica... Šta je odgovornost Narodne banke Srbije. Samo da podsetimo da je uz veliku pompu donesen zakon o platnim uslugama koji se primjenjuje od 1. septembra 2015. godine, kojim se proširuje nadležnost Narodne banke Srbije na sve aktere, a dozvola za pružanje platnih usluga izdana je i Dajners Clubu International Belgrade d.o.o. A vrapci na grani znali su da to nije bila bankarska kartica, da su ugovori bili protivpravni, pisali su mediji u Srbiji.

I pre nego što je objavljen stečaj, srpski mediji su početkom maja prošle godine objavili vest o propasti lanca Dajners u Srbiji i da je nestalo 3,5 miliona evra te da su trgovački lanci početkom maja blokirali Dajners. Ovo su samo neka od pitanja koja postavljaju beogradski mediji nakon Sikimićeva hapšenja.

Podsećaju da je početkom maja prošle godine Diners bio blokiran zbog neplaćanja obaveza, a da je već 22. maja beogradskom Trgovačkom sudu podnesen zahtev za pokretanje stečajnog postupka.

Već je bila podnesena i krivična prijava protiv Sikimića. Erste Card Club o svemu tome redovno je izveštavao saopštenjima. Međutim, problemi s franšizom Dajnersa ostali su u senci problema Agrokora.

Erste Card Club angažovao je i advokata u Beogradu pokušavajuči da zaštititi njihove interese te istovremeno tražio rešenje kako spasiti DCIB, ali se vrlo brzo pokazalo da je to račun bez osnova i niko ne zna kad će i kako premostiti taj problem.

I dok je sada specijalno tužilaštvo nakon više od godinu i po dana “češljanja” papira i dokumentacije uhapsilo Sikimića i saradnike, šteta za zagrebački Erste Card Club je oko 100 miliona kuna. Ali, osim nepopravljive finansijske štete, do daljnjeg nigde na području Srbije nije moguće ni plaćanje Dajners karticama ni njihovo izdavanje i upitno je kad će to opet biti moguće.

U zavisnosti od rezultata istrage, sada razmišljaju hoće li za štetu teretiti i Obrada Sikimića lično, a istražiteljima je trenutno najveća enigma je li to Sikimić odradio sam, da li je osim najbližih saradnika imao još pomagača, te ko mu je svih godina ovih bio pokriće.

Jedno je od pitanja je i  da li je Narodnoj banci Srbije, koja je trebalo da kontroliše poslovanje kompanije kojoj je na čelu bio Sikimić, kontrola promakla slučajno ili namerno. U svakom slučaju, ako iza cele priče stoji srpsko podzemlje, ovo je dosad najveći finansijski udar mafije iz susedne države na neku kompaniju iz Hrvatske.

Vrlo je izvesno da će bivši čelni ljudi Erste Carda u Hrvatskoj u istrazi koja tek predstoji biti ispitani kao svedoci. Ali zasad nema ni traga novcu koji je Erste platio za najveće kartičarsko preuzimanje u regiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija